Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk — IPS monitor forradalom az LG-nél!

 

A tavalyi év végén, az egyik kijelzős cikkemben azt írtam, hogy az idei évre az újdonságot várhatóan a Full LED kijelzők jelentik majd. Egyelőre úgy néz ki csalatkoznom kell, de ezt cseppet sem bánom, mert a Full LED helyett kaptunk valami sokkal jobbat azLG-től! 

Kijelzős cikkeimben, cikkeinkben, már többször leírtuk, hogy napjaink monitorai, szinte mindegyik, TN+film paneles technológiára épül. Ennek több oka van. Az egyik, hogy a panel előállítása viszonylag olcsó, a másik, hogy jó válaszidővel rendelkezik. A TFTpanelek megjelenésekor az egyik komoly cél az volt, hogy a válaszidőt lecsökkentsék, mert ezek a kijelzők csak így válhattak a játékosok és a filmek szerelmesei számára alternatívává a normál katódcsöves monitorok mellett.

alt

A TN panelnek ugyanakkor nagyon sok rossz tulajdonsága van. Az első a betekintési szög. A gyártók ugyan leírják a specifikációkhoz a 170 fok közeli horizontális betekintési szöget, de aki látott már TFT-t közelről – gondolom szinte mindenki látott – az tudja, hogy ha éles szögből nézzük, a kijelzőt nem sokat látunk, amit mégis, az nem kényezteti el a szemünket.

A következő komoly probléma a színhűség. Ahogy már többször leírtuk, a TN panel nem tud fizikailag megfelelő számú színt megjeleníteni. Azért, hogy a színátmenetek ne legyenek csúnyák a gyártók különféle szoftveres trükköket, képjavító eljárásokat vetnek be. Ezek között van ami jobban, van ami gyengébben teljesít, így mindenkinek azt javasoljuk, hogy mielőtt megvesz egy kijelzőt próbálja is ki.Kipróbáltuk -- IPS monitor forradalom az LG-nél! 1

A hármas számú sokat emlegetett baj a fekete szinte teljes hiánya. Ez mostanában, hogy a W-LED megvilágítás elterjedt javult valamelyest, már csak amiatt is, mert a LED-ek könyebben kapcsolhatók ki- és be, ezáltal a sötét képrészeknél a kikapcsolás miatt a fekete feketébb lehet. Persze, ennek a LED kapcsolgatásnak is megvannak a hátrányai, akit kicsit részletesebben érdekel a dolog, az olvassa el a múlt év végének kijelzős írásait!

A sok negatívum után lássuk most, hogy milyen panelt kapott az LG új kijelzője!

 

 

 

 

 

 

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.