Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: 18-féle videokártya kiépítés 40 000 Ft-tól a csillagos égig

 

Ehhez a cikkhez most egy viszonylag rövid bevezetővel készülünk, a mézesmadzag elnyújtása helyett inkább átadjuk a terepet a többi oldalnak, hiszen most is lesz olvasnivaló bőven. Természetesen arról azért ejtünk néhány szót, hogy mi is vár az olvasóra, amennyiben felkeltette az érdeklődését jelen tesztünk. A címből már kiderült: videokártyákat teszteltünk, és nem is keveset! A cikkbe minden olyan modell bekerült a középkategóriától kezdődően, amely eddig nem szerepelt az oldalunkon, de értelemszerűen csak a legújabb típusokra vonatkoztatva.

 Kipróbáltuk: 18-féle videokártya kiépítés 40 000 Ft-tól a csillagos égig 1

Referencia GeForce GTX 560 Ti

Egészen konkrétan: itt lesz az NVIDIA új csodafegyvere, a GeForce GTX 560 Ti, melynek nevében a Titanium elnevezés nem véletlen, a cég ezzel feltehetőleg az egykori GeForce Ti 4200 sikereire akart utalni, hiszen abban az időben az a modell a legjobb ár/teljesítmény mutatót kereső vásárlók elsőszámú választottja volt, jómagam is vásároltam belőle egyet, akkor még 55 000 Ft-os árcédulával, de ezért a pénzért jópár évig kiszolgált. A gyártók is felismerték a modellben rejlő lehetőségeket, és számos eltérő GeForce GTX 560 Ti került kiadásra. Mi ezek közül a két ászt, az ASUS ENGTX560 Ti TOP DirectCU II-t és a GIGABYTE 560 Ti SOC-t emelnénk ki, hiszen ők is szóhoz jutottak tesztünkben, és szépen éltek a lehetőséggel. Nem volt még alkalmunk a GTX 500 sorozat többi tagjának, a GeForce GTX 570-nek és GTX 580-nak a bemutatására és kipróbálására, ezt most szintén pótoltuk.

Kipróbáltuk: 18-féle videokártya kiépítés 40 000 Ft-tól a csillagos égig 2

Referencia Radeon HD 6970

Az új Radeon kártyák közül a Barts két képviselőjét, a HD 6850-et és a HD 6870-et már alaposan megvizsgáltuk, de most az igazán nagy durranásról, a Cayman-ról is lehull a lepel a HD 6950 és a HD 6970 segítségével. A teszt minden egyes modellje mellé odahelyeztünk egy másikat is, magyarán az összes versenyző SLI-ben, illetve CrossFireX-ben is megcsillogtathatta képességeit. Éppen ezért (mivel rengeteg mérés szerepel a tesztben) úgy döntöttünk, hogy a régebbi sorozatból — HD 5000, GTX 400 — már nem vonultatunk fel kártyákat, egyet kivéve, ez pedig a GeForce GTX 460 1 GB-os változata. Ő két okból van jelen: egyrészt azért, mert a típusszámok alapján a GTX 560 Ti elődje, másrészt amiatt, hogy a Radon HD 6850-nek legyen ellenfele, hiszen az előzetes erőfelmérések alapján a GTX 460 nélkül kihívó nélkül maradt volna.

Kipróbáltuk: 18-féle videokártya kiépítés 40 000 Ft-tól a csillagos égig 3

Referencia GeForce GTX 580

A sok videokártyán kívül újdonság még, a hogy a fogyasztást többféle szempontból is vizsgáltuk (terheletlen állapotban, Blu-ray lejátszás alatt, videokonvertálás alatt, BattleForge alatt, Furmark alatt, OCCT alatt), természetesen a teszt idején elérhető legfrissebb mérőprogramokkal mértünk, és néhány olyan játék is bekerült a mérésékhez, amit olvasóink hiányoltak, ezek a Metro 2033 és a GTA IV, az F1 2010 pedig végleg átvette a Dirt 2 helyét. Ennyit elöljáróban!

Kipróbáltuk: 18-féle videokártya kiépítés 40 000 Ft-tól a csillagos égig 4

Azok számára, akik lemaradtak a GTX 460-at és a Barts-ot bemutató írásainkról, ajánljuk ezek megtekintését, hiszen így kaphatnak igazán átfogó képet a mai 40 000 Ft feletti VGA kínálatról: