Válassza az Oldal lehetőséget

GIGABYTE GA-D525TUD — Atomot a népnek!

 

Az elmúlt időszak egyértelműen a Sandy Bridge és a Fusion kapcsán volt hangos, mindenki az új rendszerekről beszél és érdeklődik. A Sandy Bridge-en már túl vagyunk, most pihentetésképpen egy könnyed gyorsteszt következik, az Atomok világából. Erre a szegmensre is jellemző a nagyfokú integráltság, olyannyira, hogy jelen tesztalanyunk — mely a GIGABYTE GA-D525TUD alaplapja — az Atom D525 központi egységet is integrálva tartalmazza. Az Intel Atom családja a végfelhasználók irányában főként a netbookokban hódít, de asztali vonatkozásban is igyekszik megvetni a lábát az úgynevezett nettopokban. Legnagyobb előnye a rendkívül alacsony fogyasztás és a viszonylag alacsony ár, valamint az, hogy a vásárlással általában egy teljes konfigurációt kapunk.

GIGABYTE GA-D525TUD -- Atomot a népnek! 1

Az alaplapgyártók úgy gondolják, meg kell adni a lehetőséget arra is, hogy valaki saját igénye és szájíze szerint építhessen Atomos rendszert például HTPC-s célból, de akad olyan terület, amikor ezek a modellek beágyazott rendszerek alapjai lesznek, ahova nem is kell több, mint egy alaplap, amely CPU-t és VGA-t is tartalmaz, meg némi memória.

Természetesen mi inkább az otthoni felhasználók szemszögéből vizsgáljuk a GIGABYTE GA-D525TUD-t, lássuk mit kínál nekünk! 

GIGABYTE GA-D525TUD -- Atomot a népnek! 2     GIGABYTE GA-D525TUD -- Atomot a népnek! 3

A kategóriában nem ritka mini-ITX formátumú alaplapról van szó, amely a gyakorlatban annyit tesz, hogy a nyomtatott áramkor egy 17 × 17 cm-es négyzet. Külsőre semmi szokatlant nem nyújt, már ha ez a kis méret nem tűnik szokatlannak a szem számára. Egy ekkora NYÁK-on minden négyzetcentimétert alaposan át kell gondolni, hogy mi hova kerüljön, hiszen a lehetőségek korlátozottak. Szerintünk a GIGABYTE mérnökei megfelelően rendezték el az alaplap egyes komponenseit. A hátlapi csatlakozókkal nem nagyon lehet variálni, ezek mindig az NYÁK bal szélére kerülnek.

GIGABYTE GA-D525TUD -- Atomot a népnek! 4     GIGABYTE GA-D525TUD -- Atomot a népnek! 5

A jobb szélen két darab DDR3 memóriafoglalat, az IDE csatlakozó, két SATA2 port, valamint a 24 tűs tápcsatlakozó található. A bővítősínekből ne számítsunk nagy kínálatra, mindössze egy hagyományos PCI került a lap aljára. Ez egyben azt is jelzi, hogy jelen modell nem a HTPC-s felhasználókat célozza meg, hiszen diszkrét videokártyás lehetőségeink a PCI sín miatt igen korlátozottak. Igaz, az Atom D525-ben található integrált grafikus mag ereje elég lehet, mivel támogatja a hardveres videogyorsítást, de csak VGA (d-sub) kimenetet találunk a hátoldalon. Középtájon keresendő maga az Atom D525 processzor és az NM10 lapkakészlet.

GIGABYTE GA-D525TUD -- Atomot a népnek! 6     GIGABYTE GA-D525TUD -- Atomot a népnek! 7

Bordát mindkettő kapott, előbbit ventilátor is hűti. Az Atom D525 már egy “élhető” Atom, két maggal és 1,8 GHz-es órajellel, irodai célokra tökéletesen megfelelő. A korábban említett két darab memóriasínbe maximum 4 GB DDR3 800 MHz-es RAM-ot helyezhetünk, többet nem képes kezelni a rendszer, de erre nem is nagyon lenne szükség. A fennmaradó területen a kiegészítő P4 tápcsatlakozót, az egyéb csatlakozókat és vezérlőlapkákat találjuk.

GIGABYTE GA-D525TUD -- Atomot a népnek! 8

A GIGABYTE GA-D525TUD 8 csatornás hangkeltőt kínál, de a hátlapon csak három jack dugót találunk. A 8 csatornás üzemmódhoz az előlapi jackeket kell használni, erre vélhetően elég ritkán lesz szükség. A palettán találunk még realtek gigabites ethernet vezérlőt, nyolc darab USB 2.0 portot (négy a hátlapon, négy kiegészítő modullal), összesen négy darab SATA 2.0 portot RAID támogatással, a már említett IDE és PCI csatlakozót, valamint duál BIOS-t.

A hátlap felépítése balról jobbra haladva:

GIGABYTE GA-D525TUD -- Atomot a népnek! 9

Két darab PS/2 csatlakozó (egér, billentyűzet), egy soros és egy nyomtatóport, egy VGA (d-sub) csatlakozó, 2 × 2 USB és RJ45 LAN port, valamint a három darab kisjack dugalj.

GIGABYTE GA-D525TUD -- Atomot a népnek! 10

Az alaplap Ultra Durable 3 technológiával készül, azaz a nyomtatott áramkör 2 uncia rezet és minőségi komponenseket tartalmaz. Az USB csatlakozók háromszor akkora tápellátásra képesek, mint a hagyományos kivitel. A DualBIOS segítségével elkerülhetjük a BIOS-frissítésből származó kellemetlenségeket.

Specifikációs táblázat:

GIGABYTE GA-D525TUD -- Atomot a népnek! 11