Válassza az Oldal lehetőséget

10 tipp, hogyan válaszd ki a számodra tökéletes Xiaomi okostelefont

10 tipp, hogyan válaszd ki a számodra tökéletes Xiaomi okostelefont

A telefonvásárláson, főleg ha drága készüléket néztünk ki sokat bukhatunk, de ha okosan vásárolunk járhatunk nagyon jól is!

Xiaomi smartphone collection

Kétségtelen, hogy az okostelefonok mindennapi életünk szerves részévé váltak. Mindig a kezünk ügyében van a telefonunk, mellettünk az asztalunkon, ha a munkahelyen vagyunk, de sokszor még az étteremben is, amiről persze meg van a magunk véleménye. Egyszerűen képtelenek vagyunk már, akár néhány óránál többet telefonunk nélkül tölteni.

Ez a rajongás azonban felhasználónként más és más okra vezethető vissza. Van, aki a fényképezőgép specifikációkra gerjed, olyan is, akinek a játékra való képesség számít, de olyan is, akinek az a fontos, hogy hosszú legyen az üzemidő. Sokan, sokfélék vagyunk.

Xiaomi smartphone collection a e1519847597759

A kínai óriás, a Xiaomi, egy olyan vállalat, amely olyan okostelefon választékkal rendelkezik, amiből bármelyikünk tud magának, illetve igényeinek megfelelő készüléket választani. Vannak drága csúcskészülékek hatalmas kijelzővel, de belépő szintű megoldások is barátságos árcédulával. Ha azt szeretnéd, hogy a számodra legtökéletesebb telefont vedd meg magadnak, akkor bizony sokáig nézegetheted a kínálatot, és még ezután sem biztos, hogy a legjobbat fogod választani. Ma 10 tippet adunk ahhoz, hogy a következő Xiaomi telefonod olyan legyen, amiről álmodtál, megfeleljen neked vagy idős szüleidnek, vagy akár a gyermekednek, ha az ő részére vásárolsz. A mi javaslataink mindenre kiterjednek, amit tudnod kell, mielőtt megvásárolnál egy Xiaomi okostelefont. Lesz itt szó az operációs rendszerről, a költségkeretéről, a fényképezőgép specifikációiról, a képernyő méretéről és a processzorról. Olvasd el figyelmesen ezt a cikket, és nem fogsz hibázni, amikor Xiaomi okostelefont vásárolsz.


1. Vásárolj a megfelelő időben

Nagyon gyakori, hogy az okostelefongyártók új telefonjai nem sokban különböznek az elődtől. A kinézetre hasonló készülékek sok esetben tényleg csak minimálisan térnek el egymástól, sokszor még a központi egység sem változik. Jó példa erre a Xiaomi Note 4 és a Xiaomi Redmi 5, ahol lényegében csak a kijelző oldalaránya változott, a telefon főbb részegységei nem változtak.

Amikor a gyártó új telefont dob piacra a régi ára csökkenni kezd, pedig képességeiben nem marad el az újtól. Ha nem törekszünk arra, hogy mindig a legújabb telefonunk legyen, akkor próbáljuk meg a vásárlást a generációváltás idejére időzíteni, így a “régi” modellt sokkal kedvezőbb áron vehetjük meg.

Újabb példaként érdemes a Xiaomi MIX 2 és a MIX 2S esetét nézni. A két telefon szemléletében hasonló külsővel rendelkezik, az előbbiben a tavalyi- az utóbbiban az idei Snapdragon csúcsprocesszor dolgozik, így mondhatjuk, hogy erőnek nem leszünk híján egyik esetében sem. A MIX 2  ára a bevezetéskor, alig fél éve 500 dollár felett volt, de most, hogy közeledik a MIX 2S megjelenése az ár közel 100 dollárral csökkent. Magyarán, ha szeretnél egy modern, erős, és még sok évig használható telefont, akkor érdemes lesz most elgondolkoznod a Xiaomi Mi MIX 2 megvásárlásán.

Xiaomi Mi MIX 2


2. A régi hardver nem mindig “vacak”

Rengetegen vannak, akik azt vallják, hogy a legújabb telefon is egy év alatt elavul. Nekik nem tudunk mást javasolni, vegyék meg a legújabbat, mi majd egy év múlva megvesszük tőlük az alig használt még mindig tökéletes készüléket féláron.

Akik azonban nem hiszik, hogy az új telefonjuk egy év múlva kukaérett lesz, azoknak érdemes megnézni a telefonok specifikációját, és rá fognak jönni, hogy sok esetben még a gyártó sem gondolja úgy, hogy a tavalyi hardver vacak lenne. Ott van az előzp pontban említett Note 4 és Redmi 5 esete, ahol A központi egység, és a memória mennyisége is változatlan maradt.

Arról ne is beszéljünk, hogy a processzorok nem rozsdásodnak be. A Xiaomi Note 2 egy gyönyörű telefon, és ebben a Snapdragon 821-es lapka dolgozik, ami a mai napig megfelelő erővel bír, annak ellenére is, hogy a telefon már jóval túl van az egyéves modell cikluson.

A lényeg tehát, nézz utána a neten, mit tud az általad kinézett készülék, és ne riadj meg attól, hogy nem múlt hónapban dobták piacra. Egy újonnan megvásárolt másfél éves mobil még évekig szolgál téged hiba nélkül.

Xiaomi mi5s 5s Plus unboxing and comparison 24


3. A processzor nem annyira fontos

Ne gondold azt, hogy csak a legújabb csúcsprocesszor lesz elég neked. Egy középkategóriás Snapdragon 660 is elég bika processzort tartalmaz. Ez az egység a Xiaomi Redmi Note 5-ben és a Xiaomi Mi Note 3-ban is megtalálható központi lapka szinte mindenre elég lesz, felesleges sok tízezerrel többet kiadnod, csak, hogy elmondhasd, a Te telefonodat a legerősebb mobil CPU hajtja.

Ha azonban komoly játékos vagy (nem is igazán tudjuk milyen egy komoly telefonos játékos), akkor kényetlen leszel egy Snapdragon 835-öt vagy 845-öt keresni megfelelő processzorral és grafikus gyorsítóval.

Xiaomi Mi Note 3 destacada1


4. Figyelj oda a képernyőméretre

Ha szereted a telefonodat egy kézzel használni, de a tenyered kicsi vagy az ujjaid rövidek, akkor nem mindegy milyen telefont veszel. Nem biztos, hogy az 5,5 colos jobb lesz, mint egy 6 colos, mert az új telefonk az eltérő oldalarány miatt nem lettek szélesebbek. Mégis, kis kézzel érdemes megfontolni egy régebbi, egy év körüli készülék beszerzését megfontolni, ami kisebb kijelzővel rendelkezik.

Ha azonban sokat nézel videókat vagy szereted a telefonod képernyőjét több alkalmazás között megosztani, akkor kénytelen leszel bahyobb kijelzőjű, nagyobb felbontással rendelkező telefont venni. Ebben az esetben mindenképpen 6 colos, FHD+ felbontású készüléket keress! Ahogy feljebb írtuk a 16:9 helyett 18:9-es oldalaránynak köszönhetően a hat colos telefonok is átérhetőek, ám ezeknél a képernyő tetejét már nehezen fogjuk úgy elérni, hogy egy kezünket használjuk csak.

Xiaomi Mi 6 c


 

5. A fényképezőgép megapixel száma nem annyira lényeges

A legtöbb okostelefon vásárlót félrevezeti a kamerák megapixel száma, pedig nem ez a leglényegesebb szempont, ha jó fényképezővel rendelkező telefont keresel.

Vegyük példának a Xiaomi Mi 6-ot, ami a legjobb fényképezőgéppel rendelkezik jelenleg a Xiaomi telefonok között. Ennek a telefonnak a hátlapján két kamerát találunk, ám ezek “csak” 12 megapixelesek. Ez nem kiemelkedően magas érték, ám a kamerák egyéb képességei bőven kárpótolnak minket, olyanok, amik jóval nagyobb prioritással bírnak, mint a megapixelszám. Ezek például a fejlett képstabilizátor és az optika rekeszértéke.

A Xiaomi Mi 6 két kamerája közül az első  f/1.8-as rekesszel, 27 nm, 1/2,9 ” szenzorral, 1,25 μm képpont mérettel és 4 tengelyes stabilizátorral rendelkezik, míg a második rekeszértéke f/2.6, a képpontok mérete pedig 1 μm. A két kamera összedolgozva remek képek készítését teszi lehetővé, ráadásul kétszeres optikai zoommal rendelkeznek. A Xiaomi A1et megnézve hasonló kamera elrendezést, és ugyancsak 12 megapixeles kamerákat találunk, ám ezek egyéb értékei elmaradnak az Mi 6 kamerájától. Vagyis az első ránézésre ugyan olyan kamera megoldás mégsem ugyanaz.


6. Gyári Android vagy MIUI

A közelmúltig a Xiaomi rajongóknak nem volt más lehetősége, mint MIUI operációs rendszert használniuk, mert minden Xiaomi okostelefont ezzel szerelt fel a gyártó. Ez azonban megváltozott a Xiaomi Mi A1 érkezésével, amely a “gyári” Androidot használja, és pillanatok alatt megkapja a legújabb Androidos hibajavításokat, frissítéseket. Ez a “gyári” Android viszont nem tartalmaz olyan MIUI által használt funkciókat, mint például az osztott képernyő, a gyorshívás vagy a játék gyorsítás. Vagyis, ha neked fontosabb, hogy mindig a legújabb Android legyen a telefonodon, akkor maradj a “gyári” Androidnál, ha szeretnéd élvezni a MIUI kényelmét, ami bizony a frissítések rovására megy, akkor maradj ilyen rendszert használó készüléknél.

Xiaomi Mi A1 Kernel Source Code a

 


 

7. Ne fizess többet, mint amire szükséged van

Xiaomi zászlóshajói, mint az  Mi MIX 2 és az Mi 6 csodálatos készülékek, ám ha Xiaomi telefont vásárolsz meg fogod látni, hogy a középkategóriás telefonjaik is ugyan azt a prémium érzést adják, amit mi egyszerűen csak Xiaomi életérzésnek nevezünk. Ehhez nem kell a legdrágább telefont venned, jóval olcsóbban, 200 dollár (50 ezer forint) alatt is élvezheted a Xiaomi csodás világát.


 

8. Ügyelj az akkumulátoros működési időre (lehetőleg gyors töltéssel)

A nagyobb kijelző többet fogyaszt, a gyorsabb processzor, a magasabb órajel is ronthat az akkumulátoros üzemidőn. Emiatt figyelj oda, hogy mekkora a telefon akkumulátora, nézz utána az elérhető üzemidőnek. Az egyik legkedveltebb Xiaomi telefon, a Redmi 4X a kis kijelzőméretével és Snapdragon 625 központi egysége például jóval kedvezőbb képességekkel rendelkezik akkumulátoros üzemidő területén, mint a jóval erősebb és fejlettebb Xiaomi Mi MIX 2. Ugyanakkor utóbbo telefonban már Type-C csatlakozót és gyorstöltést is találunk, vagyis, ha konnektor közelébe kerülünk, akkor jóval gyorsabban tudjuk a telefont feltölteni és újra használhatóvá tenni.

mi max 21


9. A tárolási lehetőség ne legyen kevesebb, mint 32 GB

Az a helyzet, hogy a Xiaomi kínálatában, még az újabb készülékek esetén is találhatunk 16 GB kapacitással rendelkező telefont. Napjainkban azonban az egyre jobb kamerák lehetővé tették, hogy egy kompakt fényképezőgépet kiválthassunk a telefonunkkal, így egyre több és egyre nagyobb méretű fájlt tárolunk a készüléken. Arról már ne is szóljunk, hogy az általunk használt programok minden verziófrissítésnél egyre nagyobbak lesznek, így 16 GB-ból gyorsan ki fogunk futni. Ha mégis 16 GB-os telefont veszünk, akkor legalább arra figyeljünk, hohgy memóriakártáyt használhassunk hozzá.

 


10. A memóriából sosem elég

Tavaly még azt mondtuk volna, hogy 2 GB alatt ne vegyél telefont, ma már hajlunk arra, hogy azt mondjuk, ha lehetőséged van rá, akkor olyan készüléket keress, amiben 3 GB RAM van. A telefonok egyre több funkcióval rendelkeznek, egyre több programot telepítünk rájuk és ezeket szeretnénk egy időben futtatni. Ez azt eredményezi, hogy gyorsan kifogyunk az elérhető memóriából.

Azt javasoljuk, hogy ha megengedheted magadnak, akkor olyan telefont vegyél, amiben 3 GB vagy több memória van. A legtöbb olcsó Xiaomi mobilból létezik a 2 GB-os kiszerelés mellett 3 vagy 4 GB-os verzió, így inkább költs egy picit többet és vásárold meg ezeket.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.