ASUS P8P67 Deluxe -- Új korszak közelít?

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 

Bizonyára a legtöbben ismerik az elmúlt néhány év történéseit processzor fronton, mely körülbelül a Pentium D központi egységekig nyúlik vissza. Az Intel ott döbbent rá, hogy az "órajel mindenek felett" elv gyakorlatilag kudarcba fulladt, és teljesen más irányba kell elmenni a fejlesztésekkel. Érkezett a Core 2 Duo, azóta pedig az Intel története gyakorlatilag sikersztori, az AMD pedig próbált lépést tartani az eseményekkel. Azóta  "Tick-Tock" elv az úr, magyarán minden évben történik valami a legnagyobb processzorgyártó egységeivel, az egyik évben modernizált gyártástechnológia (alacsonyabb csíkszélesség) és apróbb változtatások történnek, míg a rákövetkező évben egy teljesen új architektúra.

Nem volt ez másképp a Core iX családok debütálása után sem, a Nehalem architektúra tovább erősítette a kékek pozícióját, piacra kerültek az integrált GPU-t tartalmazó processzorok, majd idén ezt tovább javították 32 nm-re átültetve a Westmere-rel. Igen ám, de közeledik az év vége, 2011-ben pedig a "Tick-Tock" stratégiának megfelelően új architektúra bevezetése van soron, melyről már régóta tudjuk, hogy a Sandy Bridge kódnevet viseli. Az új platform a menetrendnek megfelelően ezúttal nem jelent gyártástechnológia ugrást, tehát az új központi egységek is 32 nm-en fognak készülni, azonban a Sandy Bridge mégis rengeteg újdonságot tartogat, ezeket azonban majd a processzorok érkeztével fogjuk bemutatni, és tesztekkel alátámasztani.

Akkor miről is szól ez a cikk? Sajnos a hírzárlat az új családról csak január 6-án fog lejárni, utána várható a platform debütálása a piacon, mi azonban tudjuk, az új fegyver gyakorlatilag már készen van. Ezt onnan tudjuk biztosan, hogy jómagam olyan szerencsének örvendhetek, hogy az elmúlt napokban már láthattam működő Sandy Bridge rendszert, és ki is próbálhattam azt. Sajnos az NDA miatt az újdonság képességeiről semmi sem közölhető. Azonban a debütálás közeledtét az is jól jelzi, hogy a nagyobb alaplapgyártók már elkészültek, és be is mutatták H67, illetve P67 (vagy H67) PCH-ra épülő, LGA 1155 tokozást alkalmazó modelljeiket.

Forrás: vr-zone

A január 6-ai NDA csak az Intel termékeire vonatkozik, a legtöbb alaplapgyártó már feloldotta deszkáiról a korlátozást, így mai alanyunk nem más, mint az ASUS P67 szegmensének egyik csúcsa, az ASUS P8P67 Deluxe lesz!

 

Szóljon hozzá!