ASUS P8P67 Deluxe -- Új korszak közelít?

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 

Bizonyára a legtöbben ismerik az elmúlt néhány év történéseit processzor fronton, mely körülbelül a Pentium D központi egységekig nyúlik vissza. Az Intel ott döbbent rá, hogy az "órajel mindenek felett" elv gyakorlatilag kudarcba fulladt, és teljesen más irányba kell elmenni a fejlesztésekkel. Érkezett a Core 2 Duo, azóta pedig az Intel története gyakorlatilag sikersztori, az AMD pedig próbált lépést tartani az eseményekkel. Azóta  "Tick-Tock" elv az úr, magyarán minden évben történik valami a legnagyobb processzorgyártó egységeivel, az egyik évben modernizált gyártástechnológia (alacsonyabb csíkszélesség) és apróbb változtatások történnek, míg a rákövetkező évben egy teljesen új architektúra.

Nem volt ez másképp a Core iX családok debütálása után sem, a Nehalem architektúra tovább erősítette a kékek pozícióját, piacra kerültek az integrált GPU-t tartalmazó processzorok, majd idén ezt tovább javították 32 nm-re átültetve a Westmere-rel. Igen ám, de közeledik az év vége, 2011-ben pedig a "Tick-Tock" stratégiának megfelelően új architektúra bevezetése van soron, melyről már régóta tudjuk, hogy a Sandy Bridge kódnevet viseli. Az új platform a menetrendnek megfelelően ezúttal nem jelent gyártástechnológia ugrást, tehát az új központi egységek is 32 nm-en fognak készülni, azonban a Sandy Bridge mégis rengeteg újdonságot tartogat, ezeket azonban majd a processzorok érkeztével fogjuk bemutatni, és tesztekkel alátámasztani.

Akkor miről is szól ez a cikk? Sajnos a hírzárlat az új családról csak január 6-án fog lejárni, utána várható a platform debütálása a piacon, mi azonban tudjuk, az új fegyver gyakorlatilag már készen van. Ezt onnan tudjuk biztosan, hogy jómagam olyan szerencsének örvendhetek, hogy az elmúlt napokban már láthattam működő Sandy Bridge rendszert, és ki is próbálhattam azt. Sajnos az NDA miatt az újdonság képességeiről semmi sem közölhető. Azonban a debütálás közeledtét az is jól jelzi, hogy a nagyobb alaplapgyártók már elkészültek, és be is mutatták H67, illetve P67 (vagy H67) PCH-ra épülő, LGA 1155 tokozást alkalmazó modelljeiket.

Forrás: vr-zone

A január 6-ai NDA csak az Intel termékeire vonatkozik, a legtöbb alaplapgyártó már feloldotta deszkáiról a korlátozást, így mai alanyunk nem más, mint az ASUS P67 szegmensének egyik csúcsa, az ASUS P8P67 Deluxe lesz!

 


 

Az ASUS P8P67 Deluxe egy szabvány ATX méretű alaplap, és első ránézésre igazából semmilyen különös dolgot nem veszünk észre rajta. Deluxe modellhez mérten gazdagon felszerelt, a fekete nyomtatott áramkörön a kék szín dominál, ebben tündököl az igényesen kialakított bordarendszer is. A deszkára négy darab DDR3 memóriafoglalat került, tehát kétcsatornás üzemmód alkalmazására fog lehetőség nyílni.

A 24 tűs sztenderd ATX tápcsatlakozón kívül egy 8 tűs kiegészítő 12 V-os ATX konnektor került fel a NYÁK-ra, a szokásos és bevált területekre elhelyezve, előbbi a lap szélén, míg a másik a tetejénél található meg. A bővítőkártyák számára felszerelt bővítősín-kínálat is a mai kornak megfelelő, de nem feledkeztek meg a régebbi hardverek támogatásáról, ugyanis a két 1×-es PCI Express sínen kívül két hagyományos PCI is munkára fogható, ha szükséges.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a teljes szélességű PCI Express csatlakozók mellett sem, melyből három darabot helyeztek fel a mérnökök, és mindhárom 16 darab vezetékkel rendelkezik (16×-os) -- köszönhető a PLX lapkának, ami azt jelenti, hogy komoly SLI és CrossFireX kiépítések alapjaként is bátran segítségül lehet hívni az P8P67 Deluxe-ot. A NYÁK-on -- ahogy már megszokhattuk -- kiváló minőségű szilárdelektrolit kondenzátorokat használnak, és az egyéb komponensek jellemzői is hasonlóan jók.

     

Az alsó szekcióba az esetleges hibák felderítését megkönnyítő diagnosztikai panel került, mely két darab hétszegmens kijelzőből áll, egymás mellé helyezve. A komfortérzetet tovább fokozza az integrált power- és resetgomb, a hagyomány "tűs-jumperes" CMOS clear mellett/helyett pedig használható egy mikrokapcsoló is, melyet a hátlapi szekcióra helyeztek.

A P8P6 Deluxe tíz darab SATA portot kínál a háttértárakhoz, ebből nyolc darab található az alaplap jobb szélén, melyből négy darab hagyományos SATA 3 Gb/s (világoskék), két darab normál SATA 6 Gb/s (fehér), kettő pedig SATA 6 Gb/s, melyek eSATA-nak is használhatóak (sötétkék). A fennmaradó kettő a hátlapon kapott helyett, klasszikus eSATA formában.

Ha már szóba kerültek a hátlapi csatlakozók, térjünk is át rájuk! Balról jobbra haladva a PS/2-vel indul a dolog, mely kombinált, tehát egérhez és billentyűzethez is használható, alatta két USB 2.0 figyel. Egy lépéssel jobbra az audió szekció következik, a jó hír az, hogy a koaxiális digitális kimenet mellett optikai kimenet is rendelkezésre áll. A következő oszlopon fedezhető fel az első érdekesség, mely egy kék kapszulára hasonlít. Eddig még nem láttunk ilyet, de lehet érezni, hogy Bluetooth-ról van szó. A jövőben az összes ASUS P8P67 sorozató alaplap integrált Bluetooth egységgel fog érkezni, melyhez több képesség is kapcsolódik majd, erről a következő oldalon értekezünk.

Alatta két USB 2.0 és egy eSATA kapott helyet. A következő oszlopban ugyanez a helyzet, csak a Bluetooth egységet egy FireWire váltotta fel. Tovább haladva szintén két, majdnem egyforma blokkot láthatunk, mindkettő Intel gigabites ethernet csatolóval indul, és aztán két-két USB-ben végződik, a különbség az, hogy a feketék USB 2.0, míg a kékek USB 3.0 szabványú csatolók, utóbbihoz NEC lapkákat használ a gyártó, szám szerint két darabot. Az egyik ezért a két dugaljért felel, a másik pedig további két USB 3.0 portért, melyet egy 3,5" előlapi dobozba helyezett a gyártó, tehát a ház elején, előlapi kimenetként használható. A fennmaradó területen a már említett CMOS törlő gomb és az analóg audió kimenetek találhatóak.

         

Utoljára hagytuk az egyik legfontosabb hardveres újítást. Ha megnézzük az LGA 1155 foglalat környékét, eléggé letisztult, nincs nyoma komolyabb kondenzátorerdőnek, vasmagos tekercseket pedig egyáltalán nem találunk. Ennek az az oka, hogy az ASUS felhagyott a fázisháborúval, és az egyre több fázisból álló analóg tápellátást digitálisra cserélte, így született meg a Digi+ VRM.

Digi+ VRM

Mi is a digitális VRM? Egy programozható mikro-processzor, amely képes precízen kezelni a többféle PWM jelet anélkül hogy veszteség keletkezne, így összességében kedvezőbb fogyasztási mutatókkal rendelkezik.

Kulcsszavakban:

 • kiemelkedő stabilitás
 • pontos vezérlés
 • magas hatásfok
 • fokozza a túlhajtási hajlandóságot
 • kézileg, aprólékosan paraméterezhető
 • kisebb hőtermelés

A Digi+ VRM 12+2 digitális fázisból áll, melyhez szorosan kapcsolódik az integrált TPU lapka. Ez a TurboV Processing Unit, mely egy önálló áramkör, de a feladata hasonló, mint a Digi+ VRM-nek. A hatásfok és a tuningolhatóság növelése, erőfeszítések nélkül, utóbbit egy kattintással. Segítségével intelligens rendszerprofilok hozhatóak létre a működés szempontjából, és a processzor, illetve a RAM-ok mellett a GPU túlhajtásában is szerepet vállal. Kétféle módon is bekapcsolható: az alaplapi mikrokapcsoló segítségével, vagy az ASUS igen felhasználóbarát TurboV EVO segédprogram segítségével.

 

A jelenlegi Deluxe változat dobozában az alábbi kiegészítőket találtuk. Hátlapi lemez, kézikönyv, gyors telepítési útmutató, telepítőlemez, ASUS Q-connectorok, hat darab minőségi SATA kábel, flexibilis CrossFireX híd, USB 3.0 előlapi beépítődoboz. Elképzelhető, hogy a boltokba kerülésig ez még bővülni fog, de ha ennyi marad, akkor sem nagyon lehet okunk panaszra.

 


 

ASUS BT GO!

Ez a képesség három alkotóelemből áll össze:

 

 • alaplapra integrált kompakt, gyári Bluetooth egység
 • letisztult, gazdag tudással bíró, könnyen kezelhető BT segédprogram
 • gyors és egyszerű vezérlőprogram Windows Mobile és Anroid alapú készülékekre

Az ASUS BT GO! tehát egy komplett csomag, melyhez a gyártó mindent biztosít, csupán egy olyan eszközre van szükségünk, amellyel a vezérlést végezhetjük. Miből is áll ez?

 • Pocket Media -- Windows Media Player irányítása mobil eszköz segítségével
 • BT Turbo Remote -- Valós idejű OC vezérlés mobil eszköz segítségével
 • BT to Net -- Világháló elérése a mobil eszközön Bluetooth-szal megosztott 3G vagy WiFi hálózat segítségével
 • Personal Manager -- személyes adatok, feladatok, naptár szinkronizálása a mobil eszköz és a számítógép között

EFI BIOS

Az új alaplapok egyik legnagyobb durranása az EFI -- Extensible Firmware Interface -- BIOS, mely gyökeresen eltér attól, amit eddig BIOS-nak neveztünk:

 • teljesen grafikus, operációs rendszer jellegű interfész 
 • egérrel végezhető vezérlés
 • 2,2 TB feletti merevlemezek támogatása
 • ASUS EZ mód

Az EFI BIOS-t működést közben volt alkalmam a saját szememmel is látni, az első néhány pillanatban elég sokkolóan hatott, hiszen tényleg olyan, mintha Windows alatt futtatnánk valamilyen segédprogramot. Az egér azonnal működésre kész, a menük teljesen grafikusak, színesek, ábrákkal, grafikonokkal tarkítottak, gyakorlatilag minden egy kattintással, könnyedén és gyorsan elérhető, nem kell billentyűzettel végigszambázni a menüpontokon, a diagnosztikai képességei és nagyon fejlettek.

Már itt beállítható, hogy a számítógép milyen profillal fusson, azaz hogy a fogyasztás vagy a teljesítmény-e a fontosabb, és persze van egy átmeneti lehetőség is, ötvözve a kettőt. Annyi bizonyos, hogy a grafikus EFI BIOS jóval felhasználóbarátabb képet mutat, egyáltalán nem riasztó, ezért valószínűleg sokan azok közül is bátrabban fognak barangolni benne, akik eddig a BIOS közelébe sem merészkedtek. Hogy ez végül hová vezet majd, az még a jövő zenéje, de a lehetőség adott lesz, és őszintén szólva nekem az EFI BIOS elnyerte a tetszésemet.

USB 3.0 Front Panel & Box

 

Az előző oldalon már említettük, hogy az ASUS P8P67 Deluxe alaplap négy darab USB 3.0 szabványú portot kínál, 5 Gb/s-os sebességgel a két NEC vezérlőnek köszönhetően. A négyből kettő a hátlapi szekción, míg kettő egy különleges dobozban kapott helyet, mely számítógépházunk 3,5"-os nyílásába rögzíthető, kábele az alaplapra csatlakoztatandó.

 

Így már a házunk elején is elérhetővé válik az ultragyors sebességű USB, és ha rendelkezünk ilyen interfésszel operáló pendrive-val vagy külső merevlemezzel, az USB 3.0 Box megkönnyíti ezek használatát, hiszen nem kell állandóan hátra nyúlkálunk, illetve USB hosszabbító kábel használata is értelmetlenné válik. Ötletes, praktikus és a csomag része, csak használni kell!

AI Suite II

Az AI Suite az ASUS mindent tudó, átfogó segédprogramja, mely csokorba köti a különféle ASUS szolgáltatásokat. Az AI Suite II impozáns, jól kinéző, informatív grafikus felülettel rendelkezik, emellett jól kezelhető, ami fontos, mert ahogy már említettük, gyakorlatilag az összes funkció elérhető a segítségével.

 

Felépítése a következő:

 • Auto tuning
 • Tool
  • TurboV EVO
  • Digi+ VRM
  • EPU
  • FAN Expert
  • Probe II
  • Sensor recorder
  • BT GO!
 • Monitor
  • Sensor
  • CPU Fan
 • Update
  • Update
  • MyLogo
 • System information
 • Settings

 

Ezek közül első körben az Auto tuning funkció emelendő ki, melynek hatékonyságáról magam is meggyőződhettem működés közben. A program apró lépésekkel növeli az értékeket, változtatás után folyamatosan tesztelve azokat, a végeredmény pedig a lehető legmagasabb, de még teljesen stabil órajel megtalálása. Nyilván az Auto tuning funkció tudása nem veszi fel a versenyt a hardcore tuningosok tapasztalatával és képességeivel, de egy tuninghoz kevésbé értő, átlagos felhasználó számára nagy segítség lehet, amennyiben többletteljesítményt szeretne kisajtolni a számítógépéből.

 

Az AI Suite II segítségével a Digi+ VRM is programozható, vezérelhető, de természetesen az EPU, a ventilátorok vezérlése és a szenzorok elérése is megmaradt. Az integrált Bluetooth lehetőségeinek kihasználásra szintén itt adódik lehetőség. A rendszerről is kaphatunk információkat, valamint a program igen aprólékosan testre szabható, egészen olyan mélységig, hogy például az ablakok mennyire legyenek áttetszőek.

Végszó

Bár nem lett volna ellenünkre, sajnos Sandy Bridge platformot egyelőre nem tesztelhettünk, és még ha mérhettünk is volna vele, januárig úgysem közölhetnénk az eredményeket. Jó hír viszont, hogy az új platform érkezése tényleg a végső stádiumban van, gyakorlatilag rajtra kész, úgyhogy a hivatalos induláskor valószínűleg minden, nagy mennyiségben bárki számára elérhető lesz, amennyiben meg tudja majd fizetni.

Az ASUS P8P67 Deluxe kapcsán hivatalos árral nem szolgálhatunk, hiszen még meg sem jelent, de érdemes a szokásos, frissen debütáló Deluxra árakra visszatekinteni a múltba, ergo nem lesz egy olcsó darab, de mint tudjuk a minőséget meg kell fizetni. Az új platform érkeztével a gyártók igyekeztek új dolgokat kifejleszteni, vagy a régieket tovább tökéletesíteni. Örömteli, hogy széria felszerelés lesz az USB 3.0 és a SATA 3.0, és az is, hogy előbbiből már az előlapra is lesz módunk helyezni az ASUS kiegészítő USB dobozával. Az AI Suite II mindent tud, amit csak szeretnénk, ha valaki nem BIOS-ból akar tuningolni, a program tökéletes eszköz a kezében, bár érdemes az EFI BIOS-ban is megejteni néhány kirándulást, ha másért nem, a látvány kedvéért. Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a mobilitás, a Bluetooth fogalma senki számára nem ismeretlen, aki egy kicsit komolyabban ismeri a mobil világot. Az, hogy a friss ASUS alaplapokon integrálva lesz a Bluetooth, ismét csak örömteli.

Összességében tehát -- habár saját szerkesztőségünkben nem próbálhattuk ki -- az ASUS P8P67 Deluxe egy kiváló, igényes felsőkategóriás lapnak ígérkezik, de a P8P67 sorozat többi (olcsóbb) tagjára is érdemes lesz figyelni, ha befut a Sandy Bridge. Teszt és bolti elérhetőség híján természetesen ajánlani nem tudjuk, de az nem kétséges, hogytetszett.

ASUS P8P67 Deluxe

Az ASUS P8P67 Deluxe alaplapot az ASUS hazai képviselete bocsájtotta rendelkezésünkre, köszönjük!

Pintér Gábor (gabi123)

Szóljon hozzá!