ASUS SABERTOOTH 55i és P7P55D Deluxe - a felsőkategória harcosai - Frissítve!

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Ahogy azt mindenki tudja az Intel bemutatta P55-ös lapkakészletét, és a hozzá passzoló LGA 1156-os foglalatba illeszkedő processzorokat. A bemutatót nagy felhajtás előzte meg, ami nem is csoda, hiszen az új lapkakészlet egy újabb jelentős mérföldkőnek számít, hiszen a lapkák integráltsága és ezzel együtt a processzor integráltsága is nagyot lépett.

Anélkül, hogy belemennénk a részletes technológiába érdemes megismételni, hogy a P55 megérkeztével az alaplapi lapkakészletből eltűnt a PCI Express x16 vezérlő, így lényegében oka fogyottá vált az északi híd is. A PCI Express vezérlő immár a memóriavezérlővel egyetemben a processzorban kap helyet.

Ilyen mértékű változásnak az architektúrában rég lehettünk tanúi, hiszen a megszokott északi híd – déli híd – processzor hármas jó ideje megszokott volt már. Utoljára ilyen léptékű változás talán a 486-os processzorok megérkeztével volt, amikor a matematikai társprocesszor beköltözött a központi egységbe. Jó azt is tudni, hogy az Intel a P55-el kvázi megnyitotta az utat a további nagyintegráltságú központi egységek érkezésének, hiszen a P55 elméletileg kompatibilis a jövő évben megjelenő Clarkdale alapú, integrált VGA vezérlővel rendelkező processzorokkal is.

A nagy bejelentést, a P55 érkezését a gyártók is ünnepelték, ki így, ki úgy. Az ASUS nemzetközi sajtótájékoztatót rendezett Londonban, ahova mi is meg voltunk hívva, így a következő oldalon erről olvashattok majd egy rövid beszámolót, illetve egy 3 perces videót is megnézhettek.

A beszámoló után követezik majd két alaplap bemutatója. Ezek a lapok az ASUS jelenlegi csúcs lapjait testesítik meg (a Premium változatot nem számítva). Anélkül, hogy jobban belemennénk ezen az oldalon a témába annyit elöljáróban elárulunk, hogy bár mind a két lap a tuningosok kedvence lehet az első inkább a stabilitás, míg a második inkább a felszereltség terén domborít majd.

Lássuk tehát az élménybeszámolót, hogy aztán megismerkedhessünk az ASUS lapjaival is! 

Szóljon hozzá!