ASUS P6T7 WS SuperComputer - nevében az ereje

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Tavaly novemberben robbant a bomba, azaz a rendkívül sikeres Core 2-es széria lecsúszott a második helyre -- legalábbis ami az abszolút teljesítményt illeti --, hiszen az Intel bemutatta a Nehalemet. A Core i7 rengeteg változtatással járt együtt: a legszembetűnőbb az alaplapok "kettéosztottságának" megszűnése volt, hiszen az új CPU-k gyakorlatilag átvették az északi híd szerepét (gondoljunk csak például a processzorba integrált memóriavezérlőre). Ez utóbbinak "hála" a DDR2-es modulok helyét átvették a DDR3-as RAM-ok -- rögtön háromcsatornás üzemmódban --, valamint a sokat szidott FSB is eltűnt a porondról: utódja, a QPI sokkal fejlettebb megoldásnak tűnik (mely hasonlatos alapelv szerint működik, mint az AMD HyperTransportja). A CPU-foglalalt is picit elhízott, immáron 1366 darab érintkező várja a megfelelő csatlakozást. (Teljes körű információkért lapozzuk fel nyugodtan idevonatkozó cikkünket.)

Persze mindeközben ne feledkezzünk meg a VGA-gyártókról sem! Divatba jött a "sima" SLI és CF mellett a 3-way SLI és a CrossFireX, valamint ezzel párhuzamosan a VGA fizikai társkártyaként való alkalmazása is. Az NVIDIA nagy dirrel-durral pumpálja a PhysX-et és a CUDA-t, míg az AMD még csak most fejezi be az ATI Stream "hegesztését". Egy szó mint száz, néhányunkban joggal merülhet fel az igény: a kettő, esetleg három darab PCI Express ×16 sín már nem lesz elegendő.


Így is lehet dolgozni...

A legnagyobb alaplapgyártó, az ASUS is gondolt mindenkire - mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nagy tudású -- ám sajnos ennek megfelelően kövér árcédulájú -- WS, azaz Workstation sorozat. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy mindezt azért említettük meg, mivel hozzánk is a főleg munkaállomásokba, kisebb szerverekbe vagy komoly otthoni masinákba szánt alaplapi széria egyik -- méghozzá a legnagyobb tudású -- képviselője érkezett. Ne is húzzuk tovább az időt, ismerkedjünk meg főszereplőnkkel!

Szóljon hozzá!