Kipróbáltuk: GIGABYTE Force M7 THOR – a kalapácsos érkezett meg?

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Itt fekszik az asztalomon egy újabb GIGABYTE egér, a THOR, mely bizonyára nem egy skandináv isten, ráadásul kalapácsot sem kapunk mellé. Örülünk Vincent? Hát ja, örülünk! A GIGABYTE egerei eddig többnyire jó benyomást tettek rám, egy kivétel volt csak, de ünneprontás lenne azt az egyet felemlegetni, így nem is teszem. Szívesebben emlékszem vissza a jobbnál jobb Aivia névvel illetett rágcsálóra, melyek közül a játékosoknak készülő darabok igazán jó darabok voltak. Nem csúcs egerek, inkább olyan középkategóriás, vagy a középkategória felső szegmenséből érkezők, melyek ára még éppen a csillagos ég alatt tudott maradni, még éppen az ép ésszel megvásárolható kategóriába tartoztak.

 GIGABYTE Force_M7_THOR_1

Kipróbáltuk: Gigabyte Aivia Osmium, billentyűzet a minőséget kedvelőknek!

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Előző Aivia cikkünkben már jeleztem, hogy mekkora tévedés volt azt gondolnom, hogy a GIGABYTE az Aivia nevet a játékosoknak készülő termékei számára tartja fent. Alapvetően nem volt hibás az elgondolás, de a Xenon nevű egérke teljesen keresztül húzta az elképzelést. Miért nem volt hibás akkor az elképzelés? Azért, mert az Aivia név a gyártó magasabb minőségű termékeit jelöli. A magasabb minőséget pedig pont a játékosoknak szánt termékek esetén lehet megtalálni, hiszen ők azok, akik hajlandóak ezt megfizetni, sőt, szükségük is van rá. Megint jöhet a kérdés, hogy miért, de a válasz egyértelmű. A játékosok által használt hardverek jóval nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint normál társaik.

14
Jelen cikkünkben tehát egy olyan billentyűzetről írok, ami egyrészről játékosoknak készült, más részről egy igen minőségi darab.
A minőséget sokszor a termék tömegében is mérik a gyártók. Olyan ez, mint a tápegységek esetében. Megfogunk egy tápot, jó nehéz, akkor feltételezzük, hogy van benne anyag, magyarán jó a táp. Az anyagot ebben az esetben akár szó szerint is érthetjük, hiszen a sok fém, sok alkatrészt jelent, ami összefügg a minőséggel is.

4

Az Osmium esetén a tömeg, a doboz megemelése már előre jelezni kívánja, hogy itt bizony valami fajsúlyos dologra készülhetünk. Agyári adatok szerint a billentyűzet nem kevesebb, mint másfél kilót nyom. Ez elég komoly adat, nem nagyon vagyunk hozzászokva. A méretek persze már nem ennyire impozánsak, de mitől is lennének azok, az „csak” egy billentyűzet, aminek illik az asztalon elférnie. A 454 × 257 × 45 milliméter tehát nem mondható soknak, még akkor sem, ha a csuklótámasz a megszokottnál kicsit nagyobb. Ha már csuklótámasz, akkor érdemes megjegyezni, hogy ez az alkalmatosság igény szerint akár el is távolítható.

7

A doboz külső borítása alatt egy keményebb fekete kartont találunk, ennek fedelét felnyitva pillanthatjuk meg végre a GIGABYTE Aivia Osmiumot. A billentyűzet fekete, vastag szivacságyban fekszik. Sok tartozékot nem találunk a dobozban, csak egy billentyű kiszedő és négy darab piktogrammal ellátott gomb, ami felkeltheti figyelmünket.

5
A billentyűzetet kiemelve feltűnik, hogy a fenekéből kígyózó kábel kötege a megszokottnál vastagabb. Ennek oka, hogy ezen a kábelen, ami amúgy szövet borítást kapott, nem csak a billentyűzet működéséhez szükséges jelek közlekednek, de hogy mi még, arra később kitérek.
 
A billentyűzet kávája és gombjai is feketék, még pedig matt feketék. A káva és a csuklótámasz kapott egy minimális érdesítést is, így kevésbé maradnak meg az újlenyomatok, és a kezünk is nehezebben csúszik le róla.
A gombok útja hosszú, kattanás mentesen működnek, a leütéshez szükséges erő pont akkora, hogy ne fáradjanak el az ujjaink hosszabb játék esetén sem, de azért ellen tartsanak annyira, hogy határozott mozdulat kelljen a lenyomáshoz, ne essenek be maguktól.
Nem véletlen persze, hogy a gombok működése ennyire jó. Az Aivia Osmium egy mechanikus kapcsolókkal működő billentyűzet. A kapcsolók Cherry MX márkájúak. Ezek közül a GIGABYTE a piros színűt választotta, aminek a működtetéséhez 45 grammos nyomást kifejtő erőre van szükség. A GIGABYTE adatlapja szerint a kapcsolók 50 millió leütést bírnak ki károsodás nélkül. Ez a leütés mennyiség elegendő sok-sok évre, így aki az Osmiumot választja nem fog csalódni.


15
A billentyűkkel kapcsolatban még egy érdekes felfedezést tettem. Olvasóink közül valószínűleg kevesen vannak, akik mechanikus írógépet használtak. Én sajnos még használtam ilyet, ez mutatja, hogy nem vagyok mai darab. Na, de a lényeg ne mis az, hogy mennyi idős vagyok, hanem az, hogy az Osmiumot használva egy kicsit retró érzésem támadt. A mechanikus kapcsolóknak nincs meg az a szokásos klattyanása, amit a billentyűzetek többségénél megszokhattunk, a hosszú út pedig valahogy még jobban kiemeli a mechanikus jelleget. Ettől aztán tényleg olyan érzése van az embernek, mintha egy régi mechanikus írógépet püfölne, azzal a különbséggel persze, hogy itt nem akadnak össze a betűk, ha több gombot nyomunk le véletlenül.

21

Ha már a több gombról beszélünk, akkor meg kell említenünk, hogy az Aivia Osmium billentyűzeten akár hat ember is játszhat egyszerre. Most azt gondolhatjátok, hogy ez egy baromság, és persze nem is tévedtek olyan nagyot. Azonban az igazság egy apró szikrája ott van ebben a kijelentésben. Az Osmium ugyanis képes 64 billentyű egyszerre történő érzékelésére, és ez az érzékelés nem abban fog kimerülni, hogy basszus, hogy a francba válogassam szét ezt a sok betűt. Kicsit feleslegesnek tűnik ez a dolog, hiszen ha a lábunkkal is játszunk, az orrunkat is használjuk, akkor is csak 21, na jó, ha ügyesek vagyunk és kettőt nyomunk le minden ujjunkkal és az orrunkkal, akkor 42 gombot tudunk nyomva tartani. A 64 ettől még egy szép szám, fel lehet írni a képességek közé, ami nem árthat, ha az egyszeri vásárló az adatokat böngészi.

19

Ehhez a témához tartozik még a különböző extra billentyűk sora is. A normál tasztatúráktól eltérő megoldást az öt darab programozható gomb, a két tekerentyű, amivel a hangerőt és a háttérvilágítás erősségét szabályozhatjuk, valamint a nagy Aivia felirat alatt rejtőző kapcsoló jelenti.

12

A programozható gombokat a billentyűzethez használt Ghost nevű szoftverrel állíthatjuk be, ahogy az Aivia felirat alatti kapcsolóhoz is ezzel állíthatunk be különböző üzemmódokat, amiket a felirat háttérvilágításának színe jelez. Az üzemmódok a különböző programokhoz történő eltérő profilok beállítását teszik lehetővé, nem kevesebb, mint öt különböző beállítást használhatunk.

Külön kiemelném a két tekerentyűt! Ezek bár természetes dolgoknak tűnnek még sem megszokottak. Általában billentyű kombinációt kell használnunk ezekhez funkciókhoz, ám játék közben erre nem nagyon van időnk.  Emiatt nagyon jó megoldás a potméterek használata, amik segítségével egy pöccintéssel tudjuk a hangerőt állítani vagy a fényt csökkenteni.
Ezeken a billentyűkön kívül találunk még médiavezérlő gombokat is, igaz, ezek nem különállók, hanem az F1-F4 funkció billentyűkön találhatók meg.

11

A billentyűkkel kapcsolatban még egy fontos dolgot kell megemlítenünk, még pedig azt, hogy világítást is kaptak. Minden gomb alatt találunk egy LED-et is, ami elég komoly fényerőt biztosít. Szerencsére ezt a fényt, fényerőt szabályozhatjuk is, így éjszaka használhatunk egy kevésbé intenzív megvilágítást.

Az Osmiumot hanyatt fektetve láthatjuk, hogy nem csak a hátulja, hanem az eleje felé is találunk kihatható talpakat, amik elemelik az asztaltól. Ennek oka, hogy a csuklótámasz használatához, annak lejtése miatt meg kell emelni az első részt is. Ha csuklótámasz nélkül használjuk, akkor a hátsó lábak kinyitásával, az első csukva tartása mellett meglehetősen meredek billentyűzet lehet a jutalmunk. Számomra így kényelmetlen volt a használat, de ez nem jelent semmit, én a csuklótámaszt is szeretem, míg sokan mások elképzelni sem tudják, hogy használják. Ettől a változatosságtól szép az élet, meg attól, hogy a GIGABYTE-nál gondolnak is erre, és megpróbálják a lehető legtöbb vásárló igényét kielégíteni.

16

Mielőtt a szoftverről szólnék, visszatérünk a cikk első felében említett kábelhez, illetve annak vastagságához. Említettem, hogy nem egy szimpla USB kábelről beszélünk az Osmium esetén. A billentyűzet oldalán ugyan találunk egy USB 3.0-ás csatlakozót, valamint egy mikrofon bemenetet és egy fejhallgató kimenetet. Az ezekhez tartozó kábelek és csatlakozók is megtalálhatóak a billentyűzet saját USB kábele mellett a szövet borítás alatt. Az említett csatlakozókon kívül találunk még egy hagyományos USB 2.0-ás kaput a klaviatúra hátsó felén is. Ez egy teljesen „átlagos” USB HUB csatlakozója, aminek működéséhez elegendő a billentyűzet USB dugóját a géphez csatlakoztatni.1

A szoftverről sok szót nem ejtek, lévén nem különbözik a többi hardver mellé adottól. Igaz, ez egy ráncfelvarrott program, amivel elsőként az Aivia Xenon egér telepítésekor találkoztam. A modernizált külső még egyszerűbb, értelemszerűbb használatot tesz lehetővé, mint elődje, bár arra sem volt okom sosem panaszkodni.

2

A funkcióváltó bekapcsolása, a scriptek felvétele, mentése és betöltése mind-mind rendkívül egyszerű feladat. Aki látott már hasonló programot az két perc alatt megtanulja ezt is, aki még nem találkozott hasonlóval, annak lehet, hogy tíz percre is szüksége lesz.
Az alábbi képeken látható néhány képernyőmentés, de akit érdekel a Ghost, az lapozzon vissza ide, ahol még több képet talál!

3
Az összegzésre most nem fordítok túl sok energiát. A leírásból kiderül, hogy a GIGABYTE Aivia Osmium egy igazán remek szerkezet. Közel nem annyira dizájnolt mint a nálunk már bemutatott Gigabyte K8100, de ez nem is baj. Játékos szívemhez sokkal közelebb áll az Osmium a maga robosztusságával és szögletességével.

9

A mechanikus billentyűk igazi finomságnak tekinthetők, aki még nem próbált ilyet tegye meg amilyen gyorsan tudja, és rá fog jönni milyen alapvető különbség van a hagyományos klaviatúrák és e között. Már csak azért is érdemes egy ilyet megkopogtatni, hogy picit visszaugorjunk az időben, és megérezzük milyen volt a harminc évvel ezelőtti mechanikus írógépeken dobolni.

20

A GIGABYTE Aivia Osmium tehát egy igen jól sikerült hardver. Jó a mellé letölthető szoftver is, jó rajta minden, úgy ahogy van. Aki ilyet vesz, annak várhatóan sok évre megoldódik a billentyűzetvásárlással kapcsolatos fejfájása.

18

A cikk végére maradt az ár, vagy a feketeleves, ahogy jobban tetszik. Az Osmium nem olcsó, nagyon nem olcsó, nagyon-nagyon nem az, de ezt ne is fokozzuk tovább. A minőséget sajnos meg kell fizetni, ahogy a sok kapcsolót is, amit beleépítettek. A várható bruttó kiskereskedelmi ár eléri a negyven ezer forintot. Azt, hogy ez sok vagy kevés nem az fogja eldönteni, hogy megéri-e ezt az árat, állítom igen, inkább az, hogy ki tudtok-e ennyit adózott forintot pengetni érte. A kivitelezés minősége miatt, az ártól függetlenül, a Gigabyte Aivia Osmium megérdemli az ajánlásunkat!
A GIGABYTE Aivia Osmium, ahogy a GIGABYTE termékek általában, a hazai GIGABYTE képviselettől érkezett. Köszönjük, hogy kipróbálhattuk!

Kipróbáltuk: Gigabyte egerek, M9, M9 Ice és Aivia Krypton

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Alig egy hónapja jelent meg oldalunkon egy Gigabyte egérről szóló cikk, és máris itt a következő. Ennek nem, azaz oka, hogy a Gigabyte havonta ad ki új egereket, hanem az, hogy az előző darabot csak késve sikerült megkaparintani.
30