Válassza az Oldal lehetőséget

750 GB-os Seagate merevlemez

A Seagate, a világ legnagyobb merevlemezgyártója bejelentette új, asztali számítógépekbe szánt meghajtóját, mely 750 gigabájtnyi adat tárolására alkalmas.

Ez a rekord háttértárolási méret a merőleges írási technológiának köszönhető, mellyel nagyobb sűrűséggel képesek ugyanazon felületen adatot tárolni. Így az adatok nem a merevlemez felületével párhuzamosan, hanem arra merőlegesen, vagyis egymás felett helyezkednek el. Ezzel elérhető akár 230 GB-nyi adat tárolása 6,5 négyzetcentiméteren, viszont a helyes olvasáshoz és íráshoz pontosabb író-olvasó fejet kell tartalmaznia a merevlemeznek, ugyanis az adatok nagyobb sűrűsége miatt sokkal finomabb műveleteket kell elvégeznie.

A Seagate Barracuda 7200.10 merevlemez sorozat 750, 500, 400, 320, 300, 250, és 200 GB-os méretekben lesz megrendelhető 8 vagy 16 megabájt méretű gyorsítótárral. Az alaplappal PATA- vagy SATA-felületen képes kommunikálni modelltől függően, és támogatja a parancsok natív sorbarendezését. Ez az utóbbi funkció akkor érhető el, ha valamilyen SATA2-vezérlővel, például nForce4 lapkakészletű alaplappal rendelkezünk, és a megfelelő modellt választjuk. Még fontos adat a merevlemez motorjának fordulatszáma, mely e sorozat esetén 7200 fordulat percenként.

A Seagate eddig hivatalosan nem kommentálta az elhangzottakat.

A szerzőről