Válassza az Oldal lehetőséget

8 képesség, amit szerintünk minden menő mobilnak tudnia kell 2018-ban

Vagy legalábbis szeretnénk, ha ezekkel a képességekkel rendelkeznének az új készülékek!

2018 már itt baktat, most fordult be a sarkon, mi pedig izgatottan várjuk, hogy mit hoz a jövő év az okostelefonok piacán. Ráadásul most nem csak és kifejezetten a kínai telefonokra gondolunk, hanem úgy általában az okos mobilokra, legyen a gyártójuk bármelyik cég.

1. Teljes képernyős, keret nélküli, 18:9 arányú kijelző

Ez egy elég nyilvánvaló elvárás, valószínűleg senkit nem leptünk meg vele – már most elárulom, a többivel sem fogunk meglepni-, hiszen az utóbbi hónapokban egyre több ilyen telefonnal találkoztunk. Ezzel együtt furcsának éreznénk, ha egy gyártó enélkül az új kijelző forma nélkül próbálna meg piacot robbantani egy új mobillal. Az egyedüli kivétel az Apple, ahol képesek arra is, hogy önszántukból a konnektorba pisáljanak. Kérdés mikor bünteti meg őket a piac, illetve a napokban olvasható iPhone X eladási adatok már a vég kezdetét, esetlge a kezdet végét jelentik-e.

A lényeg, hogy minden magára valamennyit is adó gyártó a 18:9-es képarányt erőlteti, megjegyezzük, ezt szerintünk is jól teszik. Az új kijelzőkkel szerelt telefonokról, illetve az előnyeikről írtunk már sokat, de a lényeg, hogy használhatóbb mobilok készülnek így.

2. Kétnapos akkumulátor élettartam

 
Oké, mielőtt elkezdenéd mondani, hogy már most is van ilyen bőven, akkor azt kell válaszolnom, hogy igazad is van, meg nem is. A gyártók azt mondják, hogy a telefonjuk bír 2 napot, de mindig hozzátszik, hogy átlagos használat mellett. Nos, az átlagos használat rosszabb mint az egészséges koleszterin szint, mert ez utóbbit legalább egy bizottság találja ki minden évben, aszerint, hogy a koleszterinszint csökkentő tablettákat gyártók mennyire lobbiznak ügyesen. De az átlagos használatra nincs bizottság. Szóval, ha sokat játszol, vagy ne is menjünk ennyire messzire, csak mondjuk unatkozol és megnézel csak egy, vagyis 1 darab filmet, már fújhatod is a kétnapos üzemidőt.

samsung-galaxy-j5-2016-review-010-batt.jpg

Nyilván vannak olyan telefonok, amikre ez nem igaz, de a többségre igen. Amúgy is, az Apple legújabb (???) csínytevése miatt sok szem szegeződik mostanában az akkumulátor teljesítményekre, így egyértelmű, hogy ez az a vonal, ahol a telefon gyártóknak javítaniuk kell. Szerencsére ezt nem csak mi, ők is tudják, így az általunk kedvelt kínai gyártók körében is egyre több pénz megy el a kutatás-fejlesztésre, és egyre több meglepő akkumulátor kapacitással rendelkező telefonnal találkozunk. Szóval a lényeg, azt jósoljuk, hogy 2018-ban még több nagyobb lesz a hangsúly a kétnapos üzemidőn, egyre több telefon fogja valóban teljesíteni ezt a követelményt.

3. Vízálló Nano-bevonat

A Samsung már évek óta használja a módszert a csúcs telefonjaik víz elleni védelmére, és azt reméljük, hogy nem csak a drága telefonoknál, hanem a kínai gyártók olcsóbb készülékeinél is terjedni fog a jó példa. Szerencsére már most is van erre példa, hiszen az utóbbi évben erőre kapott Elephone a következő zászlóshajójánál már beveti a dolgot, csodálkoznánk, ha nem lennének gyorsan követőik. Mi legalábbis abban reménykedünk, hogy lesznek ilyenek szép számmal!

4. USB Type-C

Felejtsd el a micro USB csatlakozókat! Utáltuk őket. Ahogy a zsíroskenyér mindig pofával ér földet, úgy az USB dugót is garantáltan fordítva próbáltuk bedugni a lyukba. Arról ne is szóljunk, hogy kis erőltetésre is letörött a középső érintkező, aztán lehetett bohóckodni, hogy legalább tölteni tudjuk a telefont. Mocskos, gusztustalan szerkezet, vessünk sűrűn keresztet és fordítsunk arcunkat a Type-C felé!

Nagyon reméljük, hogy 2018-ban nem jelenik már meg telefon micro USB csatlakozóval, vagy ha igen, akkor a piac gyorsan tűzre veti!

5. Legújabb Android kiadás

Nagyon utáljuk, ha egy telefon legalább új korában nem a legfrissebb Android verzióval érkezik hozzánk. Amúgy is akadnak gondok egyes gyártóknál a frissítéssel, legalább annyit kapjunk, hogy kicsit később érezzük elavultnak a telefonunkat.

Persze azt is utáljuk, amikor mondjuk a Samsung azt mondja a kettővel ezelőtti csúcs telefonjára, hogy nem adja ki rá a legújabb Android rendszert, mert a telefon hardvere nem alkalmas arra, hogy megfelelő felhasználói élményt nyújtson az új Androiddal, eközben pedig egy noname kínai gyártó kiad egy fele olyan erős telefont a legeslegújabb Androiddal, és az csodák csodája akadás mentesen fut a készüléken.

Szóval táblákat a magasba, tüntessünk, hogy a telefonunk ne avuljon el 2 év alatt, hanem használhassuk a legjobb Androiddal, amíg csak atomjaira nem hullik. De, ha ezt nem is kapjuk meg, legalább az új telefonok ne az Android 6-tal vagy jó esetben 7-tel jönjjenek ki 2018-ban!

6. A képernyő alatti ujjlenyomat-szkennerek

Na, ez már az igazi Sci-Fi! 2017-ben is minden valamire való telefon esetén azt pletykálták, hogy na, ez lesz az első, amin az üveg alatt van az ujjlenyomat szenzor. Ehhez képest az Apple konkrétan hagyta a fenébe inkább az egészet és kaptunk arcfelismerést, amit a kutya se akart. Köszönjük!

Ahogy mondani szokták, a remény hal meg utoljára. A technológia már vagy két éve elérhető, reméljük javítottak annyit rajta, hogy 2018-ban bevethető legyen. Most az a pletyka járja, hogy a 2018-as CES-en a Vivo fogja az első üveg alatti ujjlenyomat szkennerrel ellátott telefont bemutatni. Mi drukkolunk, de azért hozzátesszük, hisszük, ha látjuk!

7. Minőségi kameraoptika

Úgy bizony, ez a mi vágyunk. Olyan, bocsánat a kifejezésért, de szar kamerákat kaptunk 2017-ben egyes Androidos telefonokhoz, hogy a velük készült képekkel a középkorban kiváltható lett volna sok népszerű vallató eszköz. Egész neves és viszonylag drága telefonoknál is azt tapasztaljuk, hogy a gyártó beépít egy baromi nagy pixelszámmal dicsekvő szenzort, mert az jól mutat az adatlapon, ezután hozzá párosít egy használhatatlan kameraszoftvert és egy csapnivaló objektívet.

Nem, nekünk ne mondja senki, hogy nem lehet ilyen kis méretben használható objektívet készíteni, mert lehet. Persze sosem lesz egy profi fényképezőgéppel egy szinten a telefon, de azért a használhatatlan és a profi minőség között számtalan szint található. Azt kérjük, azt szeretnénk, ha a telefonok gyártói végre használható optikát tennének a használható szenzor fölé. A multimédiás képességek a központi egységekben egyre jobbak, könyörgünk, használjuk már ki ezeket rendesen!

8. Fejhallgató csatlakozó

Ismét csak egy vágyálom. Feljebb olvashattátok, hogy nagy rajongói vagyunk a Type-C csatlakozóknak. Tény, hogy ezzel kiváltható a 3,5 milliméteres Jack is, de kérdezzük, ha tudja ezt, akkor kötelező is kihasználni? Ugye, hogy nem! Könyörgünk, nem vagyunk mi birkák, nem kell az Apple hülyesége után menni, nem akarunk Type-C átalakítókat és Bluetooth füleseket használni, szeretnénk a jó öreg analóg módszert, gyöjjön az áram, oszt rezegtesse a membránt! Olyan nagy kérés ez?

Hogy végül is milyen lesz egy modern telefon 2018-ben? A fene se tudja, de ha tippelnünk kéne, akkor minimum nyolc mag, minimum 18:9-es FHD+ felbontás, 6 GB memória és 128 GB háttértár lesznek a jellemző főbb adatok. A többiben meg csak reménykedünk, a fenti cikkben leírtak szerint!

8 képesség, amit szerintünk minden menő mobilnak tudnia kell 2018-ban 1

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2