Válassza az Oldal lehetőséget

A bűvöskocka Xiaomi módra – ez a Xiaomi AQara Magic Cube

A bűvöskocka Xiaomi módra – ez a Xiaomi AQara Magic Cube

Varázslat egy érintésre, ezt kínálja a Xiaomi kockába rejtett távirányítója.

xiaomi magic cube 1


 

Bevezető

A Xiaomiról tudjuk, hogy nem csak a telefonok, de az okosotthonok terén is igyekeznek maradandót alkotni. Emiatt aztán egy hosszabb cikksorozatot szentelünk az eszközeiknek, amik közül, most a Xiaomi Magic Cube nevűt fogjuk górcső alá venni. (jelenleg Xiaomi AQara Magic Controller néven kapható, a különbség csak a kocka oldalán a felirat)

Ha valaki okosotthon építésbe kezd, akkor gyaníthatóan nem gondolkodik azon, hogy fogja a különféle lámpákat vagy akár a tévét vezérelni. Ott van erre a telefon, ott van az Mi Home alkalmazás, amin keresztül minden eszközt elérünk. Ez egészen addig jól is működik, amíg nem kezd el négyzetesen szaporodni a vezérlendő eszközök száma. Egy idő után már nem segít, ha a lakás okoségőit csoportba rendezzük és így kezeljük őket, mert ott lesznek mellettük még az okoskonnektorok, a porszívó, az asztalilámpa, a hangulatvilágítás a polc aljára ragasztva, a csengő, a riasztó és a légtisztító, valamint kismillió egyéb kütyü. Az elején kézenfekvő mobilos irányítás ilyenkor már kezd erősen túlhaladottá válni.

xiaomi magic cube 6

Az eszközök kapcsolására persze vannak egyéb megoldások is, mint például a vezetékes vagy vezeték nélküli falikapcsolók – ezekről is lesz később egy rövidebb cikk-, de ezek pont annyira hasznosak, mint a hagyományos kapcsolók, értsd fel kell állni ha le akarod kapcsolni a lámpát. Arról ne is szóljunk, hogy az okoségők hasznosabb funkciói, mint a szín hőmérsékletének állítása, esetleg a színes égőknél a megvilágítás színének beállítása már nem lehetséges egy egyszerű falikapcsoló segítségével.

Mi a megoldás? Kell egy távirányító, a Xiaomi pedig ad egyet, de persze nem olyat, mint amit megszoktunk a különböző eszközeinkhez, a tévéhez vagy a klímához. A Xiaomi a Magic Cube nevű kapcsolót adja, ami jelen cikkünk alanya.


 

Külső és működés

A Xiaomi Magic Cube setén a csomagolásról nem érdemes túl sokat írni, egy nagyjából a kocka méretével megegyező fehér dobozban jön, mellette egy rövid kínai nyelven íródott leírással. Kuka…

xiaomi magic cube 2

A cikk szempontjából előnytelen, hogy a kockáról sem tudunk sokat írni, hiszen egy egyszerű, enyhén lekerekített élekkel és sarkokkal rendelkező 45x45x45 milliméteres kocka, amit fehér, világoskék vagy rózsaszín színekben tudunk megvásárolni. Magam részéről a rózsaszínt meghagyom a kínaiaknak, a babakék sem az én világom, szóval maradt a fehér a vásárlásnál.

xiaomi magic cube 7

A kocka inkább egy baromi jó ötlet, mint egy utánozhatatlan technikai bravúr, hiszen mindössze két féle szenzort építettek bele. Egy giroszkópot és egy gyorsulásmérőt. Előbbi az elforgatást, utóbbi az elmozdítást érzékeli, illetve a kettő közül valamelyik azt is észreveszi, ha megérintjük a kockát.

A szenzorok amúgy a Boschtól érkeznek a Xiaomihoz, a gyártói leírásban kiemelik, hogy extrém alacsony a válaszidejük, ez konkrétan 120 ms az adattábla szerint. A giroszkóp pontossága 0,062 mg, és a triaxiális gyorsulásmérő érzékenysége 62,5 mdps. Fontos adat még, hogy a kocka pihenő helyzetben nagyon kevés feszültséggel is beéri, mindössze 16 uA-t eszik.

xiaomi magic cube 4

A Magic Cube a beépített szenzorok segítségével hat különböző mozgást vagy érintést különböztet meg. Forgathatjuk tengelye körül, görgethetjük 90 vagy 180 fokkal, rázhatjuk, eltolhatjuk, kopogtathatjuk.


 

Beüzemelés

A kocka használatához szokás szerint szükségünk lesz a telefonos alkalmazásra, az Mi Home-ra, amit ingyenesen tudunk letölteni androidos vagy iOS rendszert futtató telefonokra. Emellett a teljes kihasználáshoz elkél majd az Mi Control Hub, vagy közkeletűbb nevén a Gateway. Erről már írtunk egy bővebb cikket, ennek az írásnak a végén megtaláljátok az oda vezető hivatkozást.

xiaomi magic cube 5

A Magic Cube lényegében minden Xiaomi okoseszközünkkel kompatibilis, mindössze a képzeletünk szabhat határt annak, hogy a hat választható funkcióra mit programozunk be. A gateway-en keresztül vezérelhetjük vele a Zegbee eszközeinket is, de persze a wifis okoscuccok irányítása is megoldott.

xiaomi magic cube 8xiaomi magic cube 9xiaomi magic cube 10
 xiaomi magic cube 11 xiaomi magic cube 12

Azt, hogy a kocka mit vezéreljen a telefonos appban állíthatjuk be. A megszokott módon – ezt nem részletezzük, ha érdekel a téma olvasd el a többi cikket is (minden cikkhez találsz hivatkozást ennek az írásnak a végén), minden kiderül belőlük- beállíthatjuk a különböző automatizmusokat. Vegyünk néhány példát, nálam mit vezérel a kocka:

 • Rázás – ki vagy bekapcsolja a tévét
 • Kopogtatás – fel vagy lekapcsolja a nappaliban a csoportba rendezett égőket
 • Tolás – hangulatfénynek használt LED-sorokat kapcsolja ki vagy be
 • Elforgatás tengely körül – a csoportba rendezett okoségők fényerejét állítja
 • 90 fokos görgetés – színt vált a csoportba rendezett égőknél
 • 180 fokos görgetés – némítja a tévét

Fontos megjegyezni, hogy a tévé vezérléséhez egy újabb eszközre, egy infra gateway-re is szükség van, amivel irányítani tudok minden olyan kütyüt, ami másképp nem integrálható az okosotthon rendszerbe, de rendelkezik infrás távirányítóval. Ilyen a tévé, az erősítő, a DVD-lejátszó és a klíma.

Természetesen, ha a teljes lakást automatizáltad használhatsz több kockát is, akár szobánként egyet, vagy, ha maximalista vagy, akkor egy szobán belül is akármennyit, mondjuk megveheted a három színt, így már 18 finkciót vezérelhetsz kockával, csak győzd megjegyezni melyik mit csinál.


 

Összegzés

Ahogy látható, a Xiaomi megalkotta a szinte tökéletes távirányítót. Ennél már csak akkor lenne jobb, ha hasonlóan egyszerűen kezelhető, de hordható eszköz lenne, például egy kényelmes karpánt, amivel aztán még hadonászhatnánk is. Szóval a Xiaomi Magic Cube egy marha jó dolog, nem feltűnő, a kis méret miatt teljesen jól érzi magát a dohányzóasztalon, és amikor szükség van rá elég megérintenünk, elfordítanunk vagy megráznunk és már teszi is a dolgát.

xiaomi magic cube 3

A szép a dologban, hogy ha eljutottunk odáig, hogy ráébredjünk, kell valami megoldás a telefonunkon, az Mi Home appban elburjánzó eszközök vezérlésére, akkor nagyon olcsón juthatunk hozzá a kockához. Ebből akár többet is használhatunk, ahogy feljebb is írtam, akár minden szobába tehetünk egyet, csak arra vigyázzunk, hogy ne keverjük össze őket!

Ha érdekel a kocka itt megtalálod 9 dollárért, vagyis a jelenlegi árfolyamon 2500 forintért: Xiaomi Magic Cube

Ha pedig a GearBest magyar oldalán szeretnéd megvenni, akkor Aqara néven találod itt 9 dollárért (~2500 Ft): Xiaomi AQara magic cube

xiaomi magic cube 13


 

Okosotthon sorozatunkban eddig olvasható cikkek:

 1. 5 jó ok, amiért szükséged lehet okos otthonra

 2. Okosotthon alapozó Xiaomi rendszer építéséhez

 3. Xiaomi Gateway – kezdjük el az építkezést!
 4. Világítsunk okoségővel – Xiaomi Yeelight teszt sok titkos információval!

 5. Ezt is kipróbáltuk – Xiaomi Philips Eyecare asztali okoslámpa

 6. A bűvöskocka Xiaomi módra – ez a Xiaomi Magic Cube – ezt a cikket olvasod

+1. Söpör, porszívózik és fel is mos a Xiaomi Roborock S50 robotporszívója

 

A bűvöskocka Xiaomi módra – ez a Xiaomi AQara Magic Cube 1

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.