Válassza az Oldal lehetőséget

A „K komputer” a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe

A „K komputer” a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe

A „K komputer” a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe 1Világrekorder 8162 petaflop teljesítménnyel a TOP500-as lista élén.

A RIKEN és a Fujitsu áll az első helyen a Hamburgban megrendezett 26. Nemzetközi Szuperszámítógépes Konferencián (ISC’11) most nyilvánosságra hozott 37. TOP500-as szuperszámítógépes listán. A helyezés a jelenleg fejlesztés alatt álló „K” számítógép (*1) teljesítményméréseinek eredményét tükrözi. A konfigurációs fázisban lévő „K komputer” jelenleg összesen 68 544 processzor számára biztosít helyet 672 számítógépes racken. Ez a félig megépített rendszer érte el a világ legjobb 8162 petaflopos (kvadrillió lebegőpont-művelet másodpercenként) teljesítményét a LINPACK benchmark szerint, és ennek alapján került a lista élére. A „K” számítógép számítási hatékonysága 93,0%.   

alt

A RIKEN és a Fujitsu közösen dolgozik a „K komputer” fejlesztésén, amelynek közös használatát 2012 novemberéven kívánják megkezdeni a japán Oktatási, Kulturális, Sport és Tudományos-technikai Minisztérium (MEXT) által indított nagy teljesítményű számítástechnikai infrastruktúra-kezdeményezés (HPCI) keretében. A rendszer összesen több mint 800 rackből fog állni – mindegyiken ultragyors, energiahatékony processzorokkal. Az erőforrások rendkívüli nagy számú csatlakozással összekapcsolt hálózatot alkotnak. A szuperszámítógép nagy teljesítményű, megbízható működését élvonalbeli technológiák garantálják. A rendszerteljesítmény konfigurációs fázisban történő teszteléséhez a „K” számítógép feldolgozási sebességét a LINPACK benchmark-program szerint mérték. Ennek alapján a rendszer első helyre került a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek 37. TOP500-as listáján. A listát 1993 óta állítják fel, és évente kétszer, júniusban és novemberben frissítik.  

A konfigurációs fázisban tartó „K” számítógép eddig telepített 68 544 processzorán futó LINPACK benchmark program rögzítette a 8162 petaflopos világrekorder teljesítményt, első helyet biztosítva ezzel a rendszernek a TOP500-as listán. Ezt az eredményt a rendszerbe integrált technológiák teszik lehetővé, például a nagyszámú CPU, a közöttük lévő csatlakozás és hardverből maximális teljesítményt kihozó szoftverek. A „K” számítógép 2012-re ütemezett végleges konfigurációja terv szerint 10 petaflop LINPACK teljesítményt fog nyújtani. Széles körben használják majd sokféle tudományos területen, így számos világszínvonalú kutatási eredmény elérésében vár rá fontos szerep. A „K komputer” teljes egészében Japánban készül, a processzorokkal kapcsolatos K+F munkától a rendszertervezésen át a gyártásig. Használata áttörést hozhat többek között a klímakutatásban, a meteorológiában, a katasztrófák megelőzésében és az orvostudományban – hozzájárulva ezzel a biztonságos jóléti társadalom megteremtéséhez. A RIKEN és a Fujitsu továbbra is fáradhatatlanul dolgozik annak érdekében, hogy a rendszer a 2012-es határidőre készen álljon a működésre. 

Forrás: Sajtóközlemény

A „K komputer” a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe 2