Válassza az Oldal lehetőséget

Akusztikus támadás ezúttal a HDD-k ellen

Akusztikus támadás ezúttal a HDD-k ellen

A nem olyan rég bemutatott DolphinAttack a hangalapú digitális asszisztenseket célozza, a blue note viszont a merevlemezeket.

Acoustic Attack Against

A Michigan Egyetem és a Zhejiang Egyetem kutatói egy újszerű támadási formát demonstráltak. Az úgynevezett blue note a hagyományos, mágneses merevlemez-meghajtókat célozza. Az akusztikus interferencia által komoly károkat lehet okozni az asztali és hordozható számítógépek adattárolójában, a fájlrendszer-hibák mellett akár az operációs rendszer újraindítása vagy leállítása is kivitelezhető. A blue note természetesen arra a problémára alapoz, hogy a merevlemezek olvasófejei módfelett rosszul tolerálják a rezgéseket, illetve az is bebizonyosodott, hogy az ultrahangokkal átverhető a rázkódásérzékelő szenzor, mely a fejütközés megelőzésére szolgál. Ezek azok a hatások, melyek együttesen igen komoly hibákat tudnak okozni.

A támadóknak ráadásul speciális eszközökre sincs feltétlenül szükségük, a dolog elvileg egy laptop beépített hangszórójával is összehozható, de más, a közelben lévő hangforrást is be lehet vetni. A blue note nyilvánvalóan a bűnözők kezében lehet igazán komoly fegyver, hiszen napjainkban is számos biztonsági szempontból kritikus helyen (orvostechnikai eszközök, kamerarendszerek stb.) alkalmaznak mágneslemezekkel dolgozó háttértároló eszközöket. Jó hír viszont, hogy a kutatók a támadó jellegű akusztikus interferencia enyhítésére létrehoztak egy firmware-t, mely érdemi segítség lehet az előbb említett területeken – persze az SSD-k is könnyű szerrel orvosolják ezt a problémát.

Forrás: guru3d.com

Akusztikus támadás ezúttal a HDD-k ellen 1

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2