Válassza az Oldal lehetőséget

Alfawise V8S robotporszívó teszt – a megfizethető és okos

Alfawise V8S robotporszívó teszt – a megfizethető és okos

A karácsony egyik slágere volt a robotporszívó, most egy olcsóbb darabot próbáltunk ki.

alfawise v8s 12


 

Bevezető

Őszintén megmondom, meglehetősen régen találkoztam már „buta” robottal. Azt is meg kell mondanom, hogy nem voltak velük túl jó tapasztalataim, mert nem különösebben győzött meg a régi felhúzós autók tudása, miszerint addig megy előre amíg neki nem ütközik valaminek, akkor megfordul és a következő akadályig megy tovább. Emiatt aztán volt bennem kétely, de a neten található vélemények és videók miatt mégis úgy döntöttem, hogy megrendelem karácsonyra. Nem került sokba, és olyan helyre került, ahol nem túl bonyolult az alaprajz, szóval belevágtam. Nem akarom lelőni a poént, de nem bántam meg, nagyon nem!


 

Külső és csomagolás

Az Alfawise V8S csomagolása a kínai átlagnál sokkal mutatósabb. Nem egy egyszerű barna dobozban érkezik, hanem egy szép zöldben, ami akárelyik áruház polcán jól mutatna. A csomagban túl sok tartozékot nem találunk, egy távirányító, a két oldalkefe, a dokkoló, és az adapter lakik csak a dobozban a gép mellett.

alfawise v8s 2

Maga a porszívó a szokásos robotos külsőt kapta. Teljesen kerek, lapos szerkezet, aminek a felső lapja kimondottan mutatósra sikerült. Kijelző nincs, mindössze egy gombot találunk, amivel el tudjuk indítani az automatikus takarítást. Oldalt találunk a szenzoroknak ablakokat, az elején ott van a szokásos gumirozott, ütközés (érintés) érzékelő. Ami meglepetést okoz a gép oldalán található töltőcsatlakozó, amin keresztül közvetlenül tölthetjük a gépet. Ilyet eddig máshol nem láttam, sok értelme sincs, de végül is enni nem kér és valószínűleg enélkül sem lenne olcsóbb.

alfawise v8s 16

A gép méretei 32 x 32 x 8 cm, vagyis egy 32 centi átmérőjű kör forma, ami a futóművel együtt is csak 8 centi magas. A gép tömege 2,6 kilogramm. A szerkezet alja is teljesen tipikus. Két nagyobb gumírozott kerék, egy kisebb bolygókerék, egy henger és két körkefe, valamint a levegő belépőnyílása található itt.

alfawise v8s 1

Összességében tetszik, semmi csicsa, látszik, hogy nem a távoli kelet ízlése alapján készült, inkább az európai piacot célozták vele. A fedlap szinta elegánsnak is mondható, márha egy porszívóra lehet ezt a szót használni.


 

Leírás

Termék leírása

Márka: Alfawise
Modell: KK320E – V8S (V8S)
Fajta: Robotporszívó
Tartozékok: Portartály, Porszűrő, Távirányító, Hengerkefe, Oldalkefe
Funkciók: Automatikus takarítás, Távirányító, Automatikus töltés 
Távirányító: Igen
Automatikus töltés: Igen
Maximálisan leküzdnhető akadály magassága: 1.5cm
Tisztítási módok: Edge, Spot, Planning
Portartály kapacitás: 350ml
Szívás erőssége (pa): 880 – 1300 Pa
Zaj (dB): kevesebb mint 65 dB
Töltési idő: 4 – 6 óra 
Munkaidő egy töltéssel: 90 – 120 perc

Akkumulátor

Típus: Li-ion akkumulátor
Akkumulátor-kapacitás: 2600 mAh

Méret és súly

A termék súlya: 2,6 kg
A csomag súlya: 4.3 kg
Termék mérete (Mélység x Szélesség x Magasság): 32,00 x 32,00 x 8,00 cm
A csomag mérete (Mélység x Szélesség x Magasság): 47,00 x 37,70 x 15,30 cm

Csomag tartalma

1 db Robot Porszívó, 2 x Pár oldalkefe, 1 db Hengerkefe, 1 db távirányító, 1 db Adapter, 1 db Töltőállomás

 


 

Képességek

Az Alfawise V8S robotporszívó a butábbak közé való. Lényegében három elsőre is szembetűnő tulajdonságban tér el a drága daraboktól. Az első, hogy nem rendelkezik MOP funkcióval, vagyis nincs nedves takarítás. A második, hogy nincsenek rajta fejlett szenzorok a szoba feltérképezéséhez, vagyis nem használ se kamerát se lézeres távolságmérést. A harmadik, hogy nem használhatunk hozzá okostelefonos applikációt, a vezérlést egy egyszerű távirányítóval valósíthatjuk meg.

alfawise v8s 4

A második és a harmadik pont miatt nevezhetjük ezt a porszívót butának, hiszen nincs meg az a képessége, hogy valós időben térképet készít a szoba alaprajzáról, ennek segítségével pedig valós időben előre megtervezi a takarítás útvonalát.

Ezzel együtt mégis meglehetősen sok szenzor dolgozik a gépben, és ennek előnyei megfigyelhetők működés közben is. A tapasztalatokról majd a cikk végén számolok be, de addig is jó tudni, hogy kapunk leesés elleni szenzort. Ezen kívül a V8S kettős SLAM rendszerrel, intelligens giroszkóp navigációval és PSD pozicionáló érzékelő alkalmazással és közös pontos pozícionálással rendelkezik. Ezek a képességek elég szembetűnők használat közben, lényegében azt eredményezik, hogy meglepően jól tájékozódik a butasága ellenére is. Ezen kívül, bár a leírásokban nem találtam nyomát gyanús, hogy van néhány infravörös érzékelő is, mert ahhoz, hogy a falat, vagy jobb esetben a bútorok lábát érzékelje nem kell megérintenie őket, szépen megáll előttük.

alfawise v8s 15

A gép fizikai adatai közül a legfontosabb a magasság, hiszen ettől függ, hogy be tud-e haladni a bútorok alá. Az Alfawise V8S robotporszívó ilyen szempontból igazán nyerő, hiszen mindössze 8 centiméter magas, így a szekrények, vagy a lábakon álló ágyak alatt is össze tud seperni. A gép tömege amúgy, ahogy feljebb már olvashattátok mindössze két és fél kilogramm, szóval akkor sem kell megijedni, ha mondjuk néha fel szeretnénk vinni az emeletre dolgozni.

alfawise v8s 9

A szívóerő emberes 880 vagy 1300 Pa lehet üzemmódtól függően. Az akkumulátor kapacitása lehetne nagyobb, de azért a 2600 mAh kapacitás tapasztalatom szerint elegendő egy átlagos lakás feltakarításához. Természetesen ez a gép sem marad a lakás közepén, ha lemerül, az energiái utolsó morzsáival mindig visszatér a dokkolóra, hogy feltöltse magát. A teljes feltöltés 4-6 óra, ezután indulhat az újabb takarítás. Amit még kicsit kevésnek érzek a portartály 350 ml-es kapacitása, de erről is szólok majd az utolsó bekezdésben.

alfawise v8s 8

Sajnos a legtöbb lakásban van küszöb, viszont ritkán találkozunk emelkedőkkel. Vagyis az, hogy 15 fokos emelkedőt le tud küzdeni a legtöbbünket nem fogja meghatni, sokkal érdekesebb számunkra, hogy maximum másfél centis küszöbön tud áthaladni.

alfawise v8s 3

Takarítási üzemmódban az Alfawise V8S robotporszívó az elvárhatókkal rendelkezik. A távirányító segítségével használhatjuk teljesen manuálisan, de természetesen választhatjuk a teljesen automata üzemmódot is. Ezeken kívül a megszokott edge – ami nem a Microsoft böngészője- mód érhető el, amiben a körbe takarít a falak mentén, illetve spot mód, ami intenzív takarítást jelent a lakás egy részén. Ilyenkor egyre szűkülő körben haladva viszonylag kis területet intenzíven söpör és porszívózik végig. A planning mód lényegében egy nagyobb, de akadályoktól mentes terület feltakarítását teszi lehetővé, szisztematikusan végig halad a teljes területen oda és vissza. A bekezdés elején említett automata üzemmód persze beveti mind a három eljárást, automatikusan kombinálva a módokat a takarítandó területtől függően.

alfawise v8s 11

A látható képességek közül még talán a dupla oldalkefét érdemes említeni, ami meglehetősen hatékonyan teszi a dolgát. A nemláthatók közül fontos, hogy a gépben nagyteljesítményű szénkefe mentes motor dolgozik, ami azonos energiafelhasználás mellett nagyobb teljesítményt tesz lehetővé a szénkefés megoldásokhoz képest. Amiről nem szóltam még a zaj. A gyár 65 decibel értéket ad meg, ami nem mondható se hangosnak, se halknak, nagyjából átlagos értéknek számít.


 

Tapasztalatok és használat

Ahogy a bevezetőben már jeleztem a gép meglepően jól teljesít. Ezzel együtt vannak hiányosságok is, amiket nem szabad elhallgatni, de kezdjük az elején!

alfawise v8s 14

A porszívót karácsonyi ajándéknak vásároltam egy olyan lakásba, ahol nagyjából átlagos mennyiségű bútor van. Egy légtér a konyha, az étkező és a nappali, emellett pedig egy fürdő és két szoba, ahol a gép garázdálkodhat. Méretre nagyjából 90 négyzetméterről beszélhetünk. A szobák és a fürdő ajtajában van küszöb, más leküzdendő akadály nincs, kivéve persze a bútorokat. Nehezítésnek van egy nagyobb ágy, aminek elég sok lába van össze-vissza, illetve az ágy közepén alul egy keresztmerevítő, ami alatt nem fér át a gép. Nagyjából ez a környezet.

alfawise v8s 5

Ahogy fent írtam nem igazán bíztam a buta gépekbe, de az Alfawise V8S robotporszívó képességei és a neten található vélemények miatt meggyőzött. Az első indítás után sok meglepő dolgot művelt, olyanokat, amikre nem is számítottam. Elsőként, ahogy fent említettem nem csapódott hülye gyerek módjára a falnak, szépen megállt előtte mielőtt visszafordult. Persze van a gép elején egy ütközésérzékelő is, ha például nem „vesz észre” egy akadályt, akkor se akarja izomból eltolni.

alfawise v8s 7

Meglepő volt, hogy bár nem készít térképet és nem tervezi előre az útvonalat mégis meglepő hatékonysággal és viszonylag kis átfedésekkel képes a lakás kitakarítására. Persze annyira nem hatékonyan, mint például egy Xiaomi Roborock S50, de az ára is csak a harmada annak. Ez a hatékonyság amúgy a fent említett viszonylag kis akkumulátor kapacitás miatt lényeges. A másfél órás takarítási időbe így sokkal több hatékony munka fér bele, hiszen, ha eltévedne és feleslegesen takarítana végig egy helyet 3-4 alkalommal, akkor azonos kapacitás mellett sokkal kisebb területet tudna kitakarítani. Emiatt mondhatom ki nyugodtan, hogy az akkumulátor bőségesen elegendő egy átlag lakás egyszeri kitakarításához, a tesztek alatt egyszer sem fordul telő, hogy azért ment volna vissza a dokkolóra, mert kimerült a telep.

alfawise v8s 6

Ami a használat közben még nagyon meglepett, hogy egészen összetett mozgásokra képes. Két dolgot érdemes megemlíteni. Az egyik, hogy remekül felismeri, ha egy bútor lábával áll szemben, és ha így van, akkor szép egyenletes, a láb méretétől függő ívben körbe megy a láb körül, aztán egy teljes kör megtétele után a láb túloldalán folytatja az útját. A másik, hogy ha egy bútor nem pont egyvonalban van a haladási iránnyal, akkor ezt a pici eltérést remekül lekezeli, piciket oldalazva megy a bútor mellett. Ezek alapvető funkciónak tűnnek, de higgyétek el, egyáltalán nem kézenfekvő, hogy ilyen esetekben normális működést tapasztalunk.

alfawise v8s 11

Feljebb írtam már a portartályról, illetve a relatív kicsi kapacitásról. Ezzel kapcsolatban az a véleményem, hogy a robotporszívó arra való, hogy naponta, kétnaponta rendszeresen kitakarítsuk vele a lakást. Az első bekapcsolásnál általános a megrökönyödés az új tulajdonosoknál, hogy a tisztának gondolt lakásból mennyi koszt szed össze a gép. Sőt, ha másnap bekapcsolja, akkor megint tetemes mennyiségű lesz a piszok. Emiatt azt javaslom, hogy ha robotporszívót kezdesz használni, akkor előtte porszívózd alaposan át a lakást, utána pedig elegendő lesz a nagy hagyományos porszívót – persze a kosz mennyiségétől függően – 3-4 hetente elővenni. Ha így teszel, akkor még egy 350 milliliteres kapacitás is elég lesz, igaz, azért két bekapcsolásonként érdemes a tartályt üríteni. Ha már a tartálynál tartunk fontos említeni, hogy a kiszedés, a kitakarítás és a visszahelyezés példásan könnyű és egyszerű feladat, gyorsan és szanaszét hulló kosz nélkül végezhető el.

A gép működésével kapcsolatban a fent leírt lakásban egy rossz tapasztalatom volt, ez pedig a küszöb mászás kapcsán jelentkezett. Bár a gép kerekei nagyon és rendesen rovátkázott gumifelület van rajtuk, még sem képesek minden felületen megkapaszkodni. Az egyik szobában a keményfa, lakkozott küszöb kifogott rajta. Magasság miatt menni kellett volna a dolognak, de amikor lecsúszott a küszöbről nem hátrált el, hogy szemből fusson neki újra, hanem megindult úgy, hogy az egyik kerék a küszöbön volt, a másik a padlón. Lényegében végig haladt párhuzamosan a küszöbbel és a következő ajtófélfánál fordult rá újra az akadályra, aminek az lett a következménye, az addig fent lévő kerék lecsúszott a másik meg fel sem tudott kapaszkodni. Ha mégis sikerült az ellentétes oldalon lévő keréknek feljutni a küszöbre, akkor folytatódott minden elölről, csak éppen az ellentétes irányban. Az érdekes, hogy ezzel szemben a fogas fémlábára, ami viszont nem, hogy másfél, de inkább három centi magas lazán felmászott a gép, de azon meg felakadt, így kézzel kellett lesegíteni róla.

alfawise v8s 13

A lényeg igazából az, ahogy a Roborock S50 tesztnél is leírtam, hogy ha robotporszívót veszünk, akkor még egy 100 ezer forint feletti darabnál is érdemes úgy beindítani, hogy az első alkalommal ott vagyunk a lakásban. Vannak ugyanis olyan akadályok, amik kifognak a gépeken, és ezt jó tudnunk, jó rá felkészülni. Egészen apró trükkök is megfelelnek, például a fogas lába elé rakott cipő, mint mesterséges akadály vagy a küszöbhöz húzott szőnyeg, hogy kisebb legyen a leküzdendő magasság.

A fentiek alapján valószínűleg bennetek is kialakult egy kép az Alfawise V8S robotporszívóval kapcsolatban, de azért nem árt az összegzés.


 

Összegzés

Gondolom, remélem nektek is érthető a fent leírtakból, hogy az Alfawise V8S robotporszívója nagyon kellemes csalódást okozott.

alfawise v8s 17

Hatékony, viszonylag csendes és meglepően összeszedett a mozgás tekintetében. A lakás minden pontján kitakarított, és a nehezített pályákon, például a fent említett soklábas ágy alatt is jól boldogult. Egy küszöb fogott ki rajta, talán a lakkozás csúszóssága miatt nem tudott a kerék rendesen megkapaszkodni rajta.

alfawise v8s 10

Összességében a gép a konkurenciát ismerve megéri az árát. Az Alfawise nagy valószínűséggel az iLife porszívók ellenfelének szánta, így a képességek terén azokkal nagyjából pariban van, viszont az ár, ha nem is sokkal, de alacsonyabb. Szóval, ha nem ragaszkodsz a nedves takarításhoz viszont szeretnél hatékony söprést és porszívózást. Ha a lakásod nem az átlagnál nagyobb vagy bonyolultabb elrendezésű, akkor nyugodt szívvel tudom ajánlani az Alfawise V8S robotporszívót, megéri az árát!

A gép jelenlegi ára nagyjából 40 ezer forint, ennyiért ráadásul európai raktárból (FAST-23), néhány napos szállítási idővel rendelhetjük meg, így nem csak gyorsan ideér, de garantáltan vám és ÁFA mentesen érkezik!

Én innen vásároltam: Alfawise V8S robotporszívó

Alfawise V8S robotporszívó teszt – a megfizethető és okos 1

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.