Válassza az Oldal lehetőséget

Alfawise WS-860 – ablakmosó robotot teszteltünk

Alfawise WS-860 – ablakmosó robotot teszteltünk

Jelentkezzen, aki szeret ablakot mosni! Senki? Na ugye!

Alfawise WS 860 2


 

Bevezető

Azt hiszem nincs sok olyan dolog, amit jobban utálnék az ablakmosásnál. Pedig nem vagyok ellene a háztartási munkának, valami furcsa perverzió miatt mosogatni például kimondottan szeretek, de az ablakmosás finoman sem tartozik a kedvenc időtöltéseim közé. Pedig mostanában már jó kis tisztítószerek vannak, nem úgy, mint gyerekkoromban, amikor az összegyűrt újságpapír és az ecetes víz volt a nyerő.

Alfawise WS 860 11

Sokáig lakótelepen, a hetedik emeleten laktam. Ott aztán igazi bátorság próba volt az ablakokat mosni. Aki szédül a magasban, annak komoly kihívás a nyitott ablakban a sámlin vagy kislétrán egyensúlyozni, azokról meg ne is szóljunk, akik modern lakásban, nyithatatlan ablakok mögött élnek, mert ők vagy hívnak valakit aki lemossa az ablakot vagy elmennek egy ipari alpinista képzésre.

Amikor a Gearbest áruház menedzsere megkérdezte, hogy nincs-e kedvem kipróbálni az ablaktisztító robotjukat, azonnal igent mondtam. Lelki szemeim előtt már láttam, ahogy a kanapén ülve nézem valamelyik sorozatomat, miközben a robot az üveget suvickolja. Azt, hogy valóban így történt-e a cikkből hamarosan megtudjátok.


 

Csomagolás

Az Alfawise WS-860 ablakmosó robot nagyjából akkora dobozban érkezik, mint egy „buta” robotporszívó. Méretes doboz 45 x 33 centis oldalhosszúsággal, de nem is számítottam kisebbre ismerve az eszköz tulajdonságait.

Alfawise WS 860 10

A fedelet felnyitva találunk egy használati utasítást, szerencsére angol nyelven, ami picit érthetőbb számomra, mint a kínai írásjelek. A felső polcon találunk egy távirányítót és egy  törlőpárnát, ami – mint később kiderült – egy tartalék, mert egy már van a gépben is. A felső papundeklit leemelve vár minket maga az ablakmosó, valamint a tartozékok doboza és egy hosszú kötél karabinerrel a végén. A tartozékos dobozban egy külső tápegységet találunk, mellette pedig egy hosszú kábelt, amivel a géphez csatlakoztathatjuk.

Alfawise WS 860 9

Maga a robot, ahogy a képen is látszik, egy antisztatikus zacsiban várja, hogy végre hadra fogjuk. Nagyjából ennyi, nem sok, nem is kevés, pont annyit kapunk, ami ahhoz kell, hogy az új masinánkat ráuszítsuk a koszos ablakokra.


 

Külső

Az Alfawise WS-860 egy 27 x 27 x 7 centiméteres eszköz, kiemelve a dobozból kicsit súlyosnak tűnik. A kezem nem csal meg, a termék tömege majd másfél kiló, így előre kíváncsi voltam rá, hogy fog ez az ablakon fennmaradni.

Alfawise WS 860 8

A burkolat felül fehér, az oldalakon szürke műanyag. A felső rész közepén egy kihajtható kart, néhány gombot és visszajelző LED-et találunk. Ezek szerepéről majd később szólok. Van itt még egy rács, ami a beépített hangszóróhoz tartozik.

A gép aljáról szívesen mondanám, hogy izgalmas, de túl sok meglepetésre itt sem számíthatunk. Középen a vákuumot biztosító légcsatorna belépő nyílása, két oldalán egy-egy gumilap, ami a vizet húzza le az ablakról. Közöttük találunk még két gumiból készült szalagot, ezek fogják a robotot az üvegen mozgatni. A sarkokon négy görgő, az alsó felület nagy részén pedig a tépőzárral rögzíthető törlőpárna, ami pont úgy néz ki, mint a MOP funkcióval rendelkező robotporszívókhoz adott kendők.

Alfawise WS 860 5

Ahogy írtam, tarozik hozzá egy  távirányító is az alapvető gombokkal. Ezzel tudjuk indítani a takarítást, a négyirányú gombbal, mint egy joystickkel távvezérelhetjük a mozgást, és választhatunk, hogy N vagy Z mintában haladjon a robot az üvegen. 

A külső kapcsán összességében elmondhatjuk, hogy abszolút nem tűnik gagyinak a szerkezet, sőt, kimondottan jól összerakott darab. A műanyagok jók, nem a törősebb fajtából, és amúgy a gép, amennyire egy ilyen robot szép lehet, még jól is néz ki.

Alfawise WS 860 7


 

Működés

Ahogy olvashattátok az Alfawise WS-860 vákuum segítségével marad fent az üvegen. Arról, hogy ne essen le több módon is gondoskodott a tervező. Egyrészről fizikai segítségként mellékelik a kötelet, amivel illik mondjuk a radiátorhoz kikötözni, mert ha az ötödikről valakinek a fejére esik, az nem köszöni meg. További védelem, hogy a gépben egy 650 mAh kapacitású akkumulátor is van, amivel még jó húsz percig működhet a robot, ha elmegy az áram. Szóval egy áramszünet nem lesz egyenlő egy halálugrással!

A gépezet kapott több szenzort is. Ezek közül négy a sarkokban lett elhelyezve, ezek érzékelik, ha az ablakkerethez ért az ablakmosónk. Van egy plusz szenzor alul is, ami azért jó, mert észreveszi, ha vége az üvegnek és nem halad tovább a semmibe. Ez ablakoknál ritkán fordul elő, de ha például a fürdőszobában a zuhanytálca melletti üveget akarjuk pucolni, ami ráadásul keret nélküli, akkor igazán hasznos lehet ez a funkció.

A szerkezet működése amúgy nem túl bonyolult. Bekapcsolás után a beépített szénkefementes motor mintegy 2800 Pa szívóerőt kifejtve az ablakra szívja a masinát, ezután, ha elindítjuk szépen végig járja a felületet az alsó gumiszalagokon suhanva.

Alfawise WS 860 12

Térjünk vissza a távirányítónál említett “Z ” és “N” mintához, amin a gép dolgozni tud! Nem tudom feltűnt-e valakinek, de ha az N betűt elfordítjuk balra 90 fokkal, akkor Z lesz belőle. A magyarázat tehát, hogy mit jelent ez a két működési mód itt van. Ha Z, akkor a gép vízszintes mintát követve járja végig az ablakot, míg, ha N, akkor ugyanezt teszi csak függőlegesen. Hogy melyik a jobb majd a következő fejezetben leírom, úgyis az érdekel mindenkit, hogy milyen tapasztalatokat szereztem vele a gyakorlatban, szóval abba is hagyom a rizsát, következzen a lényeg!


 

Használat

Mielőtt ebbe belevágnék, el kell mondanom, hogy erősen szkeptikus voltam azzal kapcsolatban, hogy milyen munkát végez majd a robot. Az okát nem tudom megmagyarázni, talán amiatt lehettek kétségeim, mert tudom jól, hogy a robotporszívók milyen hatékonysággal képesek felmosni. Röviden és finoman, erre a képességükre már a “hatékony” szó alkalmazása is hibás.

Amikor beüzemeljük az ablakmosó robotunkat, a kihajtható kart fogva tarthatjuk meg, és szoríthatjuk az üvegre. A bekapcsoló gomb a lehető legjobb helyen van, hüvelykujjal pont elérhető, így megnyomva a felpörög a motor, kialakul a vákuum és el is engedhetjük a masinát, nem fog lepottyanni.

Alfawise WS 860 cover

A neten több helyen azt tanácsolják, hogy a mosószeres vizet a törlőkendőre spricceljük, más oldalakon meg azt, hogy az üvegre. Nos, mind a két módszernek van előnye és hátránya. Kezdjük ott, hogy eltartott egy ideig, mire kikísérleteztem, hogy milyen sűrűségű mosószeres oldat lesz megfelelő. Ha túl kevés a mosószer a hozzáadott vízhez képest, nem lesz hatékony a takarítás, ha túl sok, akkor a gépet mozgató gumiszalagok alá került mosószeren a szalag elkezd csúszni, a robot meg nem megy sehova, jobb esetben csak áll egyhelyben, rossz esetben szép lassan lecsúszik az üveg aljára.

Pont így  kell kikísérletezni azt is, hogy milyen mennységű mosószeres vizet spricceljünk az ablakra és/vagy a törlőpárnára. A sok vagy kevés pont olyan hatásokkal jár, mint az előbb, vagyis, ha kevés, nem lesz tiszta az üveg, ha sok, akkor a gép nem tud az ablakon közlekedni.

Őszintén megmondom, az első ablakon jó 20-25 percet kísérleteztem, mire sikerült rájönnöm a keverés arányára és a mosószer mennyiségére. Kicsit el is vette a kedvem az egésztől a sok pepecselés.

Alfawise WS 860 1

A lényeg, hogy végül meg lett a megoldás, a keverési arány, minden ment flottul, egészen addig, amíg azokat az ablakokat mostam, ahova nem sütött oda a nap. Ezeknél szépen ráspricceltem a mosószeres vizet az ablakra, a robot elindult, végig araszolt az üvegen, majd a végén egy kellemes hangú hölgy kiszólt a gépházból, hogy a takarítás befejeződött. A befejezéssel kapcsolatban lényeges, hogy a gép mindig oda tér vissza befejezés után, ahonnan elindítottuk, vagyis nem fordulhat elő, hogy csípő magasságban az üvegre tapasztva indítjuk, a takarítás végén pedig létrával kell három méter magasból leszednem.

A napra visszatérve az történt, hogy az üvegre ráspricceltem a vizet, ám az olyan pillanatok alatt párolgott el, hogy az ablakmosó masinériának esélye sem volt, hogy lemosson bármit is. Itt lépett életbe a másik megoldás, vagyis a törlőpárna nedvesítése. Ezzel a módszerrel  viszonylag nagy felületet lehet kikapcsolás és újra nedvesítés nélkül lemosni.

Említettem a kedves hangú hölgyet, aki a gépben lakik. Nos, ő rendkívül segítőkész, mert nem csak arról tájékoztat, ha elkészült munkával, hanem például arról is, ha elmegy az áram, vagy a gép valamilyen oknál fogva elakad. Ilyenkor a fedlapon az error feliratú LED is villog, siettetve, hogy tegyünk valamit. Az elakadás pedig, ahogy feljebb írtam könnyen megtörténik, ha túl sok a víz, vagy túl sok a mosószer.

Visszatérve a Z és N útvonalra nekem a Z, vagyis a vízszintes vált be jobban, mert ahogy a mellékelt fenti videón látszik az ablaktáblák magasak, de nem túl szélesek. Ha az N irányt választottam, akkor a gép a hosszabb úton meg-meg csúszott, így pedig néha kimaradt egy-egy csík. Z iránynál viszont a rövid oda-vissza közlekedéssel maradéktalan lett a tisztítás. A lényeg itt az, hogy ki kell próbálni ezt is, egyik ablakméretnél az egyik, másiknál a másik lesz jobb.


 

Tapasztalatok

A fő kérdés, hogy milyen volt a takarítás minősége. Nos, a tapasztalat felemás. Direkt kipróbáltam erősen szennyezett üvegen is (ez nem az ablak volt), ami annyira koszos volt, hogy átlátni sem nagyon lehetett rajta. Mondanom sem kell, hogy egyszeri takarítás után olyan csíkos volt minden, mintha egy zebrát próbált volna a robotom az ablakra maszatolni. Sőt, igazából a harmadik menet után lett csak elfogadható a takarítás minősége.

Alfawise WS 860 3

Arra sem volt jó a szerkezet, hogy -elnézést a kifejezésért, de nem nagyon tudom másképp leírni- a napsütés hatására az üvegre száradt légyszart lemossa. Tényleg olyan, mint a robotporszívók MOP-ja, ami nedves törlésre remek, de a padlót helyettünk nem sikálja fel.

Jó hír azonban, hogy az egész télen át piszkolódó üvegek tavaszi lemosása tökéletes lett. Por, esőnyomok, a belső felületen a gyerekek kéz, orr és homlok lenyomatai szépen eltűntek. Ha valamibe bele akarnék kötni, akkor az lehetne, hogy a törlőpárna sajnos nem ér ki az ablakkeretig, így egyes helyeken, ahol tényleg koszos volt az üveg a keret mellett, kellett egy pici kézi utógondozás is.

Alfawise WS 860 4

Ettől az egy bakitól eltekintve minden tökéletes lett végül. Amikor kívülről mostam  a három méter magas ablakokat, a szomszédok ámulva figyeltek, én pedig boldogan napoztattam az arcomat a langy tavaszi napsütésben, kortyolgatva a kávémat. Eddig ezt a részét utáltam az ablakmosásnak a legjobban, mert a ház alapját is beleszámolva olyan magasan van az ablakok teteje, hogy a kis házilétráról is csak erősen nyújtózkodva értem el, így a tisztítás is csak olyan amilyen lett.

Megvalósult-e, amit lelki szemeim előtt láttam? Maradéktalanul! A kölköket lefektettem a délutáni szunyára, a már kikísérletezett mennyiségű folyadékot az ablakra vagy a párnára spriccelve elindítottam a gépet, bekapcsoltam a tévét, és csak akkor álltam fel, amikor az új barátnőm kiszólt a dobozból, hogy végzett a munkával.


 

Összegzés

Végezetül a nagy kérdés, megéri megvenni? Ablakot az ember nem most hetente, a gép pedig nem olcsó. Ennek ellenére nem látom okát annak, hogy sok éves befektetésként tekintve rá, egy évben három-négy-öt alkalommal elő véve a dobozából munkára fogjam. Egyszerű, és rendkívül kényelmes, ráadásul nem csak henyélni és tévézni lehet miközben dolgozik, hanem például megcsinálhatjuk a porszívózást, így pedig minimum felére csökkentjük a nagytakarítással elöltött időt.

Alfawise WS 860 6

Szóval a lényeg, hogy megtartom, és használom, mert tényleg megszabadít a kényelmetlen és utálatos ablakmosástól. A robotporszívók kapcsán is el szoktam mondani, ebben az esetben is igaz, hogy egy robotot használva kicsit másképp kell a takarítást elképzelnünk. Egy hagyományos porszívóval a kosz függvényében, hetente, két hetente megyünk végig a lakáson. A robottal viszont nem fáradság 2-3 három naponta takarítani, és így lesz tökéletesen pormentes a lakás. Az ablakmosó robot esetén is érdemesebb lehet többször elővenni, nem hagyni, hogy nagyon elkoszolódjon az ablak. Mivel abszolút nem jelent fáradságot az üvegek suvickolása akár havonta is feltapaszthatjuk az ablakokra az Alfawise WS-860-at, hogy aztán boldogan nézzük a csík és pormentes üvegen keresztül a ragyogó nyári napsütést!

A cikkben szereplő robotot európai raktárból, 4-6 munkanap szállítási idővel, vám és ÁFA nélkül itt tudod megvenni: Alfawise WS-860 ablakmosó robot

További ablakmosókat pedig itt találsz: Kézi és robot ablakmosók

Alfawise WS-860 – ablakmosó robotot teszteltünk 1

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.