Válassza az Oldal lehetőséget

Android a projektorban, kell ez nekünk?

Android a projektorban, kell ez nekünk?

A projektorok árai a béka feneke alatt vannak, ma már nem luxus venni egyet.

CL760 3


 

Bevezető

Valamikor 5-6 éve még vállalkozások épültek arra, hogy projektort adtak bérbe. Aztán ahogy teltek az évek, ezek a cégek vagy lehúzták a rolót, vagy a tevékenységet bővítették komplett rendezvényszervezés, vagy legalább rendezvények ellátása teljes technikával irányba. A változás oka egyértelműen az, hogy napjainkban már annyira lementek a projektorok árai, hogy akár HD felbontású, LED világítótesttel rendelkező, akár 3000 lumenes készülékeket is kapunk 200 dollár alatti áron. Ez az összeg a cégeknek, akik kihasználják a vetítőket abszolút megéri, de egyáltalán nem ördögtől való ötlet otthoni célra vásárolni ilyet. Ezeknél a gépeknél már az izzócsere óriási költsége sem fenyeget, mert a LED-es világítással az élettartam már évtizedekben mérhető.

Ebben a cikkben egy olyan projektort mutatunk be, ami a fenti kritériumoknak megfelel, sőt azokat túl is teljesíti, mert saját operációs rendszert is találunk benne. Ez természetesen Android lesz, annak is egy spéci, vagy mondjuk inkább úgy, hogy lebutított változata.


 

Megérkezett a projektor

Van sok olyan termék, amit kimondottan tesztelés céljára szerzünk be, de ez most nem ilyen. Egy ismerős fogja használni, remélhetőleg örömmel, és a kiválasztás elve is az volt, hogy a lehető legszélesebb tudással rendelkezzen, a lehető legalacsonyabb fenntartási költségek mellett. Ezért esett a választásunk a CL760-ra, ami több márkanév alatt is megtalálható, magyarul valamelyik kínai OEM gyártó terméke, amit aztán mindenki a saját márkaneve alatt forgalmaz.Excelvan CL760 Newly Semicircle Design CL760 3200 Lumens LED Video Projector With 1280x800 Native Resolution Support 1080P HD Movie for Laptop Xbox USB Speaker Smartphone TV Box- Black US

Ettől a kínai és OEM dologtól nem kell megijedni, egyszerűen csak utána kell járni a dolgoknak. Az, hogy a CL760 sok márkanév alatt megtalálható már eleve komoly biztosíték arra, hogy a minőség jó lesz. Ez azért van így, mert a cégek, akik aztán forgalmazni fogják, olyan termékeket választanak ki az OEM palettáról, amit megbízhatónak ítélnek. A tény, hogy ennyi „gyártó” választása esett erre a típusra azt jelenti, hogy jó darab, mert abban biztosak lehetünk, hogy ezek a forgalmazók komoly tesztnek vetik alá a portékát.

A gépet három változatban lehet beszerezni. A legolcsóbb a „buta” verzió, de van belőle olyan, ami Androidot és Wifi csatolót is tartalmaz, sőt olyan is, amiben TV-vevő is található. Mi az Androidos, wifis megoldást választottuk, mert a vezeték nélküli hálózatok elérése hasznos dolog, az Androidot, meg nem kell senkinek bemutatni.

CL760 11

Jelenleg sajnos az általunk kedvelt áruházakban csak a legolcsóbb változat érhető el, tehát a „buta”, de azért megmutatom az Android képességeit is, hogy el tudjátok dönteni, érdemes-e kicsit több pénzt kiadni egy „okos” projektorra.


 

Csomagolás és külső

A CL760 csomagolása meggyőző, a kartonra karbon mintát nyomtak, kifejezetten jól néz ki. A fedelet felnyitva túl sok mindent nem találunk, a projektor mellé egy angol nyelvű használati utasítást, egy jack-AV átalakítót, egy tápkábelt, egy távirányítót és két menetes lábat csomagoltak csak. Nem dúskálunk a kiegészítőkben, de a lényeg itt van!

CL760 10

A projektorról egy dolgot bizton elmondhatunk, nem fog formatervezési díjat nyerni. Na, nem mintha csúnya lenne, csak éppen nincs benne semmi érdekes, vagy szépnek mondható részlet. Minden a praktikumról szól. Nekem kimondottan szimpatikus, hogy a ház kicsi, hátul pedig félkör alakú, szóval nem volt cél, hogy egy nagy és szögletes burkolattal a valósnál komolyabb darabnak állítsák be.

Szemből nézve balra az objektív, felette a manuálisan állítható élesség és a kép dőlésének beállításáért felelős kezelőszervek. A tervező gondolt arra is, hogy a projektort néha magunkkal akarjuk majd hurcolni, ilyenkor pedig jól jön, ha az objektívet védi valami. Emiatt kapott az előlap egy kézzel elhúzható fedelet, amit az objektív elé húzhatunk.

CL760 9

A fedlapon találunk fizikai gombokat, amikkel akár távirányító nélkül is tudjuk a gépet vezérelni. Ez mondjuk nem rossz ötlet, mert ha pont egy prezentáció alatt merül le az elem a távirányítóban, akkor sem dől össze a világ. Ezek a gombok használat közben szép halványan világítanak is, így sötétben sem kell vaksin tapogatóznunk utánuk.

A hátlapon ott vannak a megszokott csatlakozók, amiken képet vagy digitális formában a vetítendő anyagot tudjuk a vetítőbe tölteni. Erre a célra kapunk D-Sub csatlakozót (ez az a régi, kék színű PC-s csatlakozó), de van USB, HDMI és AV port is, szóval lényegében mindent ráköthetünk, amihez kedvünk szottyan.


 

Működés

Kezdjük talán az egyik legfontosabb dologgal, a CL760 tud magyarul is. Tudom, ez sokak számára másodlagos, de akiknek nem az, azok enélkül rendesen meg vannak lőve. Meg hát, amúgy is magyarok vagyunk, szeretjük az anyanyelvünket, szóval használjuk csak az angol helyett, ha már megtehetjük!

CL760 6

A bekapcsolás után az első dolgunk a beállítás. Persze a legfontosabbal kell kezdenünk, a kép élességének és dőlésszögének beállításával, ezután jöhet minden más. A további képjavító és társai funkciókat amúgy is ajánlott akkor belőni, ha fut valamilyen tartalom, szóval legyen a következő dolgunk az, hogy egy USB pendriveról elindítunk egy filmet. Ezután már állíthatunk a kép minőségén is, kipróbálhatjuk a zajszűrő funkciót és minden mást is.

Ahogy feljebb írtam, a vetítőt vezérelhetjük a fedlapon található gombokról is, de azért a távirányító mégis kényelmesebb. Ez pont olyan, mint az egész projektor, funkcionális. A mérete megfelelő, a gombok gumiból vannak, kényelmesen használhatók, nem is túl kicsik, szóval pont úgy jó az egész ahogy van.

Az egyszerűbb, vagyis az Android nélküli változat esetén lényegében kész is vagyunk, nincs más, amit be kéne állítanunk. A távirányítón rábökünk a Source (forrás) gombra, kiválasztjuk milyen bemeneten megy be a jel, aztán hátra dőlünk, és élvezzük a mozit vagy a meccset, vagy éppen tolunk egy kis FIFA-t vagy valami jó kis szimulátort a konzolunkról.

CL760 2

Picit több lehetőséget kapnak azok, akik Androidos projektort vásárolnak. A CL760 esetén az Android egy speciális, a kivetítőre szabott változatát kapjuk, amin előtelepítve a fontosabb dolgok már ott vannak. Kapunk fájl böngészőt, Miracastot, hogy a telefonunk képét egyből át tudjuk küldeni, de ott van a nagyon népszerű Kodi lejátszó is a választható programok között. Szóval a lényeg meg van, ami nem árt, mert bár Android van, a Google szolgáltatásai hiányoznak. Így például nincs Google fiók beállítására lehetőség, de ami inkább probléma, hogy a Play áruház is hiányzik. Manuálisan, APK fájlokból adhatunk a rendszerhez programokat, de, ahogy feljebb írtam, a fontos dolgok már fel vannak telepítve, így elsőre, de még másodikra sem éreztem semminek a hiányát.


 

Használat

Ahogy feljebb írtam, ez a kivetítő LED-es fényforrással rendelkezik, ami az élettartam miatt nagyon hasznos, de ebben a kategóriában általában együtt jár az alacsony fényerővel. A CL760 esetén azonban ettől nem kell tartanunk. A 3200 lumen arra nem lesz elég, hogy napfény mellett is mozizhassunk, de nem kell tök sötét sem hozzá. Félhomályban, behúzott sötétítő mellett már ragyogóan használható. Az élesség és a kép dőlésszöge széles tartományban állítható, nem volt olyan helyzet, amikor ne lett volna elegendő. Bár LED világít benne, azért hűtésre szükség van, szóval hangtalannak nem merném mondani. Az eddig nálam járt gépek között ugyanakkor a halkabbak közé tartozik, vagy legalábbis a hűtés hangja olyan tartományban szól, ami nem zavarja a fület. Filmnézés közeben abszolút nem zavaró, hacsak nem kifejezetten a zajra koncentrálunk.

CL760 1

Írtam feljebb azt is, hogy milyen tulajdonságok miatt esett a választás a CL760-ra. Fontos volt a költséghatékony működés, de talán még fontosabb, hogy sok féle forrásból, sok féle formátumú anyagot képes legyen megenni. Ez az egyik nagy előnye az Androidos rendszereknek, hogy kellőképpen rugalmasak ahhoz, hogy a formátumokkal ne legyen gond. Ugyanígy lényeges az is, hogy nem csak kábelesen, de akár kábel nélkül is tudunk a vetítőre tartalmat juttatni. Ez történhet a Miracaston keresztül, ahol az Androidos mobilunk képét tudjuk egy az egyben, minimális késleltetés mellett átjuttatni, de tallózhatunk a hálózaton keresztül elérhető filmek, képek vagy zenék között. Nyilván ez utóbbi a kevésbé lényeges, hiszen a zenehallgatás finoman szólva sem fog maradandó élményt okozni.

CL760 8

Ha már a hangnál tartunk érdemes megjegyezni, hogy bár kivihetjük akár erősítőre is, akkor sem kell kétségbe esni, ha ezt nem tudjuk megtenni. Nem állítom, hogy a beépített hangszóró kivált egy jó mélyládát, vagy akár egy normális minőségű soundbar-t, de azért teljesen élvezhető a dolog, a szöveg érthető, vagyis, ha akarjuk, mozizhatunk külső hangsugárzók nélkül is.

Android a projektorban, kell ez nekünk? 1

Amiről még nem igazán volt szó az a kép, illetve az ehhez kötődő képességek, pedig egy projektornál azért ez elég fontos. Ahogy már többször írtam a világítás LED alapú, a világítótest élettartama 50 ezer óra. Ez számszerűleg azt jelenti, hogy ha 0-24-ben vetítünk, akkor közel hat évig fog fényt adni. Egy projektort, de még egy tévét sem használunk ilyen módon, így valószínű, hogy előbb öregszik el a műanyag burkolat, minthogy a lámpa „kiégjen”. A képet egy LCD panel állítja elő, aminek natív felbontása 1280 x 800 pixel, vagyis HD. Természetesen ennél nagyobb felbontású forrást is használhatunk, így akár FHD, vagyis 1920 x 1080 pixeles filmeket is nézhetünk, igaz, ettől függetlenül a vetített kép felbontása nem fog változni, az marad HD. Magunk között szólva, ez a felbontás otthoni felhasználásra, vagy prezentációkhoz elegendő, legalábbis ennél a vetítőnél, aminél az ajánlott legnagyobb képátló 150 col. Ha nagyon kell, akkor elmehetünk, akár 260 colig is, de ezen a méreten a kép minősége már nem lesz túl jó. A fényerőről már írtam, ez ugye 3200 lumen, ehhez tartozik egy valós 2000:1-hez kontraszt, ami ismét elég emberes érték. Az oldalarány a vetítés közben lehet 4:3-as vagy 16:9-es. Szerencsére van egy automata mód is, mert, ha a film szélesebb, mint a 16:9-es kép, akkor a6:9-re állítva magasságban széthúzza a képet. Automata módban viszont ilyen baj nincs, ott az arányok maradnak, ahogy kell.


 

Most akkor kell Android vagy nem?

Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor a válasz egy nagy és őszinte nem, de azért érdemes picit árnyalni a képet. Azért mondok nemet, mert végül is egy otthoni felhasználásnál a lényeg az, hogy megfelelő fajta csatlakozó, esetleg USB legyen, amin a filmeket vagy a játékok képét a projektorra tudjuk juttatni. Ilyenkor persze rögtön jön a Trabant vs. Mercedes hasonlat, vagyis, hogy mind a kettő autó, mind a kettő elvisz, ahova mész, igaz, marhára nem mindegy, hogy ezt milyen módon teszi.

android4

Véleményem szerint a projektorba telepített Android egyik, ha nem a legnagyobb előnye, hogy wifi kapcsolaton keresztül is lehetővé teszi filmek lejátszását, illetve, hogy a hálózaton elérhető tartalmakat közvetlenül is le tudjuk játszani. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kettőhúszas tápon kívül más madzagot nem kell a vetítőhöz vezetnünk, ez pedig elég kényelmes dolog.

android3

Az Androidnak persze megvannak az egyéb előnyei is, még ha használhatóságban nem is veszi fel a versenyt egy telefonra telepített rendszerrel. Amit viszont nem lehet eltagadni tőle, hogy a kezelőfelületben, a használatban, a rengeteg lejátszható formátumban köröket ver rá egy „buta” vetítőre. Ha más nem is lenne rátelepítve, csak a Kodi lejátszó, már akkor is érdemes lehet elgondolkozni egy Androidos kivetítőn az Android nélküli helyett.

android2

A lényeg tehát az, hogy ha Android nélkülit veszel, akkor sem fogsz mellé lőni, de azért, ha van rá mód, akkor maradj csak az Androidosnál!

android1


 

Zárszó

Mit lehet összefoglalóként írni erről a projektorról? Nagyjából annyit, hogy azért az árért, amit elkérnek érte nagyon jó darab. HD minőségben, akár 150 col képátlójú képen mozizhatunk, játszhatunk, vagy nézhetünk meccset a haverokkal. Biztos sokan lesznek, akik most legyintenek egyet, azt mondják, hogy erre bőven jó egy tévé is. Azonban biztos vagyok benne, hogy a legyintők nagyon nagy része nem használt még otthon projektort, és nem tudják, hogy nagyjából annyival jobb az élmény a vetített, nagy képátlójú képen filmet nézni, mintha saját mozijuk lenne otthon. Azt hiszem, hogy a mozit sem említjük egy lapon a tévézéssel, és nem véletlenül. A projektoros mozizást sem szabad azzal összehasonlítani, pontosabban szabadni szabad, csak semmi értelme.

CL760 5

A lényeg tehát, hogy ha megengedheted magadnak, ha van erre hely otthon (gondolni kell a vászonra is), akkor érdemes egy projektor beszerzésén gondolkozni. Tudom, nem fogod sokat használni, de ha hetente csak egy filmet nézel meg rajta, már úgy fogod érezni, hogy megérte, mert valódi mozi élményt kapsz a lakásod falai között. Kényelmesen, akár egy sörrel a kezedben mozizhatsz, és sofőrt sem kell hívnod, hogy haza vigye a kocsit helyetted.

Ha a CL760-as vetítő megtetszett, akkor a „buta” verziót 50 ezer forintért itt tudod megvenni: CHEERLUX CL760 LCD LED Projektor

Ha szeretnél Androidos projektort, akkor itt nézz körül, akár 33 ezer forintért vásárolhatsz, igaz fényerőben gyengébbet, mint a cikkben szereplő példány: Androidos projektorok

Ne feledkezz meg róla, hogy szállítási módnak, áruháztól függően a vámmentes Priority Line, vagy EU Priority Line szállítást válaszd!


 

Specifikáció:

TípusCHEERLUX CL760 
SzínBlack
AnyagaABS
Vetítési rendszerLCD panel + LED lámpa
Natív felbontás1280×800 720P
Támogatott legnagyobb felbontás1920 x 1080 1080p
Fényerő3200 lumen
Kontraszt2000:1 
LencseKézi fókusz
BemenetekHDMI, USB, VGA(PC, Kompozit AV, fejhallgató 
Beépített hagszóró4Ω2W
Zaj (dB)Noise (dB): 42dB and Less
LámpaLED lámpa; 50000 óra
Megjeleníthető színek száma16,7K
Képfordítás360 fokos fordítás támogatott
Trapéz korrekció±20° függőleges kézi korrekció
Vetíthető kép átlójajó minőségben 50″ – 150″ 
Vetítési távolság (m)1 m – 5 m 
Kép oldalaránya16:9/4:3
Támogatott hang formátumokMP3, WMA,  AAC
Támogatott kép formátumokMPEG1, MPEG2, MPEG4, H264, RM, RMVB, MOVMJPEG,VC1, DIVX, FLV
Támogatott fotó formátumokJPEG, BMP, PNG
OSD nyelvekEnglish, French, Danish, Spanish, Croatian, German, Greek, Italian, Magyar, Portuguese, Slovenian, Norwegian Nynorsk, Russian, Serbian, Finnish, Slovak, Swedish, Chinese,
3DVörös-Kék szemüveg támogatása
Tömeg2,2 Kg
Méret32 x 22 x 10.8 cm

Android a projektorban, kell ez nekünk? 2

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.