Válassza az Oldal lehetőséget

ASUS Eee Videophone – Skype-oljunk kötöttségek nélkül!

A Videophone-hoz járó 1400 mAh-s akkumulátor elsőre nem hangzik rosszul, azonban figyelembe kell vennünk a készülék fogyasztását. Sajnos itt nem sok jóról számolhatunk be. Használat mellett 25-27 watt között eszik főszereplőnk — mely nem mondható csekélynek –, ráadásul kikapcsolt állapotban 6 W-t mértünk, mely érték láttán kicsit kikerekedett a szemünk. Az ideiglenes energiatár teljes feltöltéséhez 1 és háromnegyed órára volt szükségünk (13 W), míg használat közben ez idő töredéke alatt sikerült lemerítenünk: mindösszesen 21 perc 46 másodpercet tudtunk akksival csevegni, azonban még így is túlszárnyaltuk a gyárilag megadott értéket (20 perc) – kollégám erre megjegyezte: bizonyára energiatakarékos hangom van.

ASUS Eee Videophone - Skype-oljunk kötöttségek nélkül! 1

Az akku matricája

Összegezzük az eddigieket! Rengeteg gyerekbetegséggel küzd tesztalanyunk, ez nem vitás – lásd az előző oldal(aka)t. Azonban az tény, hogy a megjelenített 4:3-as videokép széthúzásán és a konferenciahívás — melyet vendégként kipróbáltunk, és még az is működött, hogy a partnerek egyszerre beszéltek — kezdeményezésének hiányán túl semmi kivetnivalót nem találhatunk rajta abból a szemszögből nézve, hogy ez az eszköz csak skype-olásra lett kitalálva. Gyakorlatilag teljesen kiváltja ebből a szempontból a PC-t.

ASUS Eee Videophone - Skype-oljunk kötöttségek nélkül! 2

Ez az, amit nem tudunk megtenni beszélgetés közben

A hordozhatóság kitételét sajnos azonban már nem teljesíti ily fényesen. Ezt több okból is ki merjük jelenteni. Az egyik a készülék tömege, mely több, mint másfél kilót jelent. A másik a (relatív) magas fogyasztás, mely révén az 1400 mAh-s akkumulátor kb. 22 percig bírja használat közben, mely igen kevésnek mondható (ezt tetézi még az is, hogy csaknem 100 percig kell aztán tölteni). Idekapcsolódik még egy harmadik dolog, ez pedig a fix fényerő, azaz ha mászkálni szeretnénk vele hívás közben — én bizony heveny késztetést éreztem erre — akkor gondba kerülhetünk, hiszen beszélgetés közben nem tudunk kalandozni a menüben, így eltérő megvilágítással rendelkező helyeken mindig újra kéne állítgatni a képi paramétereket.

ASUS Eee Videophone - Skype-oljunk kötöttségek nélkül! 3

Az élet csupa móka és kacagás – a snapshot funkció használata kiderítette, hogy kimenő videojelünk felbontása mindösszesen 320 × 240

Az igazi feketelevesbe még bele sem kóstoltunk: az ASUS Eee Videophone várható bruttó fogyasztói ára 70 000 forint körül alakul, mely a legnagyobb jóindulattal is magasnak mondható. Félreértés ne essék: arra, amire a tervezők megalkották, (szinte) tökéletesen alkalmas (ha elfelejtjük a hordozhatóságot). Az is igaz, hogy e sorok írójának önfeledt szórakozást nyújtott a Videophone a tesztek alatt, mely szintén igen dicséretes dolog. Mi mindösszesen azt mondjuk, hogy ekkora összegbe már beleférhetett volna mondjuk egy Linux-alapú operációs rendszer, mely segítségével más csevegőprogramot is munkába állíthatnánk, képkeretként is hasznosíthatnánk kütyünket, internetezhetnénk, zenét játszhatnánk le stb. Ilyen tudással már elfogadhatónak mondhatnánk az árat.

ASUS Eee Videophone - Skype-oljunk kötöttségek nélkül! 4

Alapállapotban asztali óraként is funkcionál a Videophone

Azonban van az éremnek egy másik oldala is: ha valaki megengedheti magának ezt az összeget, és szüksége van egy hasonló képességekkel bíró kütyüre, akkor meg "kell" vásárolnia az ASUS Eee Videophone-ját, hiszen egész egyszerűen nincs alternatívája a piacon. Ha a vásárló kihasználja tesztalanyunk tudását, és éjjel-nappal a Skype-on lóg, akkor hű társra lel majd az ASUS e termékében.

ASUS Eee Videophone - Skype-oljunk kötöttségek nélkül! 5

Van ám automatikus képernyőkímélő is

Az ASUS Eee Videophone AiGuru SV1-et a Computer Emporium számítástechnikai nagykereskedéstől kaptuk, köszönjük.

Cikkünkhöz fórumunkban szólhattok hozzá.

A szerzőről