Válassza az Oldal lehetőséget

ASUS Transformer PAD Infinity és a mostohagyerek esete

 

Mielőtt elkezdtem volna a tablet kipróbálását utána néztem, hogy találok-e hozzá frissítést. Csodálkozva láttam, hogy a Jelly Bean már elérhető egy ideje hozzá, ám nem lett még frissítve. Valószínűleg egy ideje az ASUS-nál pihent a drága, senki nem foglalkozott azzal, hogy a legújabb Android kerüljön rá.

 

A saját Androidos telefonomat egy Odin nevű szoftverrel frissítem, ehhez Download módba kell belépni. Úgy gondolta, hogy jelen esetben is hasonló megoldást találok, de kiderült, hogy ennél sokkalta egyszerűbb a módszer.

 Screenshot 2012-11-20-12-18-05

Download mód itt is létezik, de nem kell használnunk, a táblagép használja helyettünk is. A frissítés egyszerű. Nincs más dolgunk, mint letölteni az új firmware-t és kicsomagolni. Kapunk egy ZIP tömörítésű fájlt, amit felmásolunk egy microSD kártyára. A kártya behelyezése előtt a készüléket gyári állapotba állítottam, töröltem a cache-eket. Újraindítás után a behelyezett kártyán a rendszer felismeri a friss firmware-t, felajánlja a frissítést, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint elfogadni. Az Android újraindul Download módban, majd nagyjából 10 perc múlva megkapjuk a hőn áhított Jelly Bean rendszert.

 Screenshot 2012-11-21-07-48-01

Mitől jobb a Jelly Bean a megelőző Ice Cream Sandwichnél? Ha felületesen nézzük a rendszert, akkor nem sokban tér el. A Google az igazán nagy átalakítást az 5.0 verzióval ígéri. Az ICS a 4.0 volt, a JB a 4.1, illetve az Infinityre már a 4.1.1 került. Ez egy ráncfelvarrás, ám felhasználói élményben mégis sokkal több.

 

A legfontosabb talán az, hogy a Google ígérete szerint a felhasználói felület sokkal simábban, gördülékenyebben mozog. Ez már az a bizonyos iPhone érzés, amit sokan hiányoltak eddig az Androidtól. Kaptunk grafikapufferelést, ami összekapcsolva azzal, hogy a szoftver az ujjunk mozgásából megpróbál előre következtetni a következő feladatról azt eredményezi, hogy vaj sima, gördülékeny, akadozásoktól mentes lesz minden képernyőváltás.

 

Ezen kívül tényleg csak apróságok változtak, ám minden egyes apróság megkönnyíti a tabletek, telefonok használatát. Természetesen a kezelőfelület gyártónként, eszközönként változhat.

 Screenshot 2012-11-21-07-48-14

Az egyik leglényegesebb változás az értesítési felületben érhető tetten. Ez a telefonoknál a lehúzható redőnynél van, a tábláknál az órától felnyíló felületnél. Eddig csak külső alkalmazással vagy főzött ROM-mal volt elérhető, hogy az alapvető funkciókat ki- illetve be tudjuk kapcsolni. A Jelly Bean esetén már sok kapcsolót érünk el így. Az értesítések között csoportosítva, e-mail fiókonként kapjuk meg a friss üzeneteket, látjuk a nem fogadott hívásokat a telefonoknál, ezeket egy mozdulattal vissza is hívhatjuk, és ezer más üzenet is feltűnik, például, ha használunk Google kártyákat, akkor láthatjuk, hogy az adott helyről ahol vagyunk, mennyi idő alatt érhetünk haza. Láthatók az értesítési sávban képek is, például, ha képernyőmentést készítünk, akkor az utolsó képet látjuk. Ha már a képernyőmentésnél tartunk, akkor ne felejtsük el, hogy mostantól egy gombnyomással készíthetünk a kijelzőről pillanatképet, én is így csináltam a cikkben szereplő képeket.

 Screenshot 2012-11-20-12-08-22

A modulok vagy angolosan a widgetek terén is tapasztalunk változást. A „gyári” programok felülete szinte kivétel nélkül átméretezhetővé vált. A képen például az e-mail ablak méretét változtattam meg.

 Screenshot 2012-11-20-12-12-13

Nagyon sokat javult a prediktív szövegbevitel is. Eleddig nem szerettem használni, de Jelly Bean alatt ez végre megváltozott. A szavak jóslása kitűnően működik, nagyban gyorsítja a szövegbevitelt.

 

Ha már a használatnál tartunk, akkor meg kell említenünk a Tegra 3 áldásos hatásait is. Ez ugyan független a használt rendszertől, de mégis csak a használathoz tartozik. A Tegra megjelenésével olyan grafikus teljesítményt kapunk, ami sokáig csak az asztali gépek vagy az erősebb notebookok kiváltsága volt.

 Screenshot 2012-11-20-12-17-52

A Play Store-ból több „tegrás” játék is ingyen tölthető le. Van ezek között multi playeres lövöldözős és flipper is, igaz, ez utóbbi csak egy asztallal rendelkezik. Az ASUS Infinity HD felbontása és az IPS+ panel képminősége mellett nagyon nagy élmény ezekkel játszani. Persze egy FPS játék irányítása kicsit macerás a kijelzőről, de aki komolyan játszik vele, az megoldja billentyűzetről, egérrel.

 Screenshot 2012-11-21-07-53-50

Az ASUS nagy gyártó, így nem elégszik meg azzal, hogy egy csupasz gyári Android rendszert toljon a vásárlói elé. Sok program és widgetek érkeznek a nevükkel fémjelezve, amik mind javítják a felhasználói élményt. Azt kell mondanom, hogy a Jelly Bean, a Tegra áldásai és az ASUS programjai együtt olyan felhasználói élményt adnak, amit eddig leginkább az almás gépeken tapasztalhattunk, és bár nem szeretném sem az NVIDIA sem az ASUS értékeit csorbítani, mindez nem jöhetett volna össze az új Jelly Bean rendszer nélkül.

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Geekbuying Black Friday

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2