Válassza az Oldal lehetőséget

ASUS U30Jc – kicsi, szép, és az Optimust is ismeri

Az ASUS a legnagyobb mennyiségben videokártyákkal és alaplapokkal képviselteti magát nálunk, de a gyártó portfóliója hihetetlenül nagy, egyebek mellett notebook fronton is nagyon erős a vállalat, szerkesztőségünkben is jópár hordozható ASUS gép megfordult már. Így történt ez most is, ezúttal egy “kicsi a bors, de erős” 13,3 colos masina érkezett az ASUS U30Jc személyében.

ASUS U30Jc - kicsi, szép, és az Optimust is ismeri 1

Az U sorozat már nem ismeretlen a számunkra, tavaly karácsonykor s3nkivel közösen vizsgálgattuk az ASUS UL30A képességeit, mely külsőre szinte teljesen megegyezik a most bemutatkozó utóddal. Az U sorozat fő jellemzője, hogy kis méretben kínál a kategóriához képest erős gépeket úgy balanszírozva, hogy a teljesítmény mellett fontos marad az akkumulátor élettartama, így maximálisan kihasználható a kis méretből adódó mobilitás. Ezek a gépek átlagosan 5 óra feletti üzemidővel kecsegtetnek, de bizonyos feltételek mellett majdnem képesek elérni a 10 órás álomhatárt.

ASUS U30Jc - kicsi, szép, és az Optimust is ismeri 2

Az ASUS U30Jc is egy kis méretű, 13,3″-os, a legfrissebb technológiákat alkalmazó, kellően erős hardverrel rendelkező, hosszú üzemidővel kecsegtető modell, így tökéletesen illeszkedik a termékcsaládba. Ahogy pár sorral feljebb említettük, külsőre nagyon szoros rokoni szálak fűzik az UL30A-hoz, így ezt most nem fejtenénk ki újra ugyanolyan mélységben. A szálcsiszolt alumínium borítás és az ebből készült belső felületek továbbra is nagyon elegánsak és minőséget sugároznak, egyedi érzés az alumínium masszív, hűvös tapintása. A fedlapot a szokásos, szolid ASUS logó díszíti, ízlésesen, ahogy kell.

ASUS U30Jc - kicsi, szép, és az Optimust is ismeri 3 ASUS U30Jc - kicsi, szép, és az Optimust is ismeri 4

Lássuk mit rejtenek a gépház oldalai!

A bal oldal a Kensington zárral kezdődik, és jelentős szélességben a hűtés kiömlőjével folytatódik. Ide kerültek fel a kép kijuttatására alkalmas kimenetek is egy D-sub és egy HDMI formájában. A sort két darab USB 2.0 követi, majd a fejhallgató-kimenet és a mikrofonbemenet zárja a baloldali szekciót.

ASUS U30Jc - kicsi, szép, és az Optimust is ismeri 5 ASUS U30Jc - kicsi, szép, és az Optimust is ismeri 6

A jobb oldalon ér az első pozitív meglepetés, ugyanis az U30Jc mérete ellenére tartalmaz beépített optikai meghajtót, mely igény esetén bluray ODD is lehet, a nálunk járt változat egy DVD-íróval operált. A meghajtó mellé nem került túl sok minden, egy további USB-t, az RJ45 LAN csatlakozót és a töltő csatiját tudjuk birtokba venni.

ASUS U30Jc - kicsi, szép, és az Optimust is ismeri 7 ASUS U30Jc - kicsi, szép, és az Optimust is ismeri 8

A gép hátoldala csatlakozóktól mentes, az elejére a 4 típust fogadó kártyaolvasó került, a bal felső sarokban a vezeték nélküli hálózati adapter be/kikapcsoló gombjával kiegészítve.

ASUS U30Jc - kicsi, szép, és az Optimust is ismeri 9 ASUS U30Jc - kicsi, szép, és az Optimust is ismeri 10

A gépet kinyitva szintén az UL30A-nál látott belső fogad. Az alumínium használata itt is uralkodó fölényben van, a billentyűzet 19 mm-es gombokból épül fel, méretéből adódóan numerikus padot nem tartalmaz, de a szokásos ASUS funkcióbillentyűk rendelkezésre állnak. A nálunk vendégeskedő gépben lévő klaviatúra angol kiosztású. A touchpad jól illeszkedik a gép dizájnjához, görgetősávot nem tartalmaz, az “egérgomb” egy elemből van kialakítva.

ASUS U30Jc - kicsi, szép, és az Optimust is ismeri 11

Közvetlenül ez alatt találjuk a négy darab LED visszajelzőt, melyek az üzemállapotból, a háttértárak aktivitásáról, a WLAN és a bluetooth státuszáról és az akkumulátorról hivatottak informálni. A billentyűzet felett két oldalt az SRS Premium Sound minősítésű Altec Lansing hangszórók virítanak, melyeket mi is kipróbáltunk játék közben, és notebook viszonylatban valóban egészen kellemes hangzást biztosítanak.

ASUS U30Jc - kicsi, szép, és az Optimust is ismeri 12 ASUS U30Jc - kicsi, szép, és az Optimust is ismeri 13

A 13,3″-os, 1366 × 768 natív felbontású, fényes LCD kijelzőt ugyancsak csillogó fekete keret öleli körül, az alsó oldalon ezüstös ASUS logóval díszítve. A keret tetejébe 0,3 Mpixeles webkamera került, ettől talán egy picit jobb minőségű szenzort is alkalmazhattak volna.

ASUS U30Jc - kicsi, szép, és az Optimust is ismeri 14

ASUS U30Jc - kicsi, szép, és az Optimust is ismeri 15