Válassza az Oldal lehetőséget

Bemutatjuk: Enermax Fulmo GT – a pokoli torony

 

Minden házbemutatót a külsővel kezdünk. Szerencsére a Fulmónál van is mit mondani, hiszen sok a látnivaló. A teljes burkolat fekete, legyen szó műanyag vagy fém alkatrészekről. Kivételt csak az előlapon és a tetőn végigfutó dupla csík jelent, ami műanyagból van és ezüst színt kapott. A nagy házhoz nagy embléma dukál, elmenne egy autó elejére is márkajelzésnek.

6

 

Az első, ami rögtön szembe tűnik, hogy borzasztó sok ventilátornak adtak helyet a készítők, sőt, több darabot be is építettek. A fedlapba egy 23!!! centis venti van építve és egy másiknak a helye kialakítva. Az alaplapi tálcával átellenes oldallapra szerelve kapunk két darab 18 centis légkergetőt, de ha ez nem lenne elég, akkor további két darab beépítésére még lehetőségünk van. A hátlapon egy „kicsi” 14 centis darab került beépítésre, míg az előlapba helyezve egy további 18 centis darabot találunk.

1 1

 

Már a felsorolás is sokáig tartott, de látni ezt a rengeteg ventilátort tényleg mellbevágó, ráadásul nem csak a darabszám, hanem a méretek miatt is. Akinek ez a hűtés sem lenne elég, annak sem kell pityeregni, hiszen a hátlapon megtaláljuk a folyadékhűtés beszereléséhez szükséges gumírozott nyílásokat.

14

 

Ahhoz, hogy ennyi ventilátor végezhesse a dolgát elengedhetetlen, hogy a ház jól átszellőztethető legyen. A külső vizsgálatakor láthatjuk, hogy az alsó lap, a fedlap és az előlap is teljesen nyitott, pontosabban ráccsal van csak elzárva a külvilágtól, így renitens háziállataink számára a ház börtönként is funkcionálhat. Említettük az oldallapi ventilátorokat, illetve azok méretét is. Rövid fejszámolás után kiderül, hogy a négy ventihely elhelyezéséhez egy 36 × 36 centiméteres szellőzőre van szükség a ház oldalán. Pestiesen szólva, nem sámli, akkora az ablak, hogy Holle anyó is vígan rázhatná rajta keresztül a paplanját!

19

 

Persze minden történet akkor jó, ha a végén csattanó is van. Nos, itt is lesz, hiszen az alaplapi tálca a processzor alatti részen nyitott, és oda is becsavarozhatunk egy 12 centiméteres ventilátort, illetve a merevlemezek hűtését is megoldhatjuk két darab 14 centis légkergetővel. Bár azt állítják, hogy jóból is megárt a sok, azt hiszem, hogy a hűtésből sosem elég. Még ha nem is használjuk ki az összes lehetőséget, előfordulhat, hogy a későbbiekben, az évek során szükségünk lesz némi extra hűsítő fuvallatra a házban, de az is, hogy időközben megérkeznek a 20 × 20-as mobil klímák, amiket majd beszerelhetünk, a komfort fokozatot növelendő. A zajjal sem lesz probléma, hiszen jelen esetben nem 9 centiméteres pörgettyűk hasítják a levegőt. A nagy ventilátorok nagy lapátokat eredményeznek, a lapátok nagy mérete alacsony fordulaton is nagy légszállítást eredményez, természetesen alacsony zajszint mellett.

9

 

Rendben, a ventilátorokon lendüljünk túl, lássuk milyen csatlakozókat találunk a burkolat külső oldalán!

 

Alapvető követelmény egy számítógépháznál, hogy az előlap közelében, de legalábbis könnyen hozzáférhető helyen legyenek USB csatlakozók, hang ki- és bemenet, esetleg e-SATA, hogy egyszerűen tudjunk merevlemezt csatlakoztatni.

 

Szerencsére, de nem meglepő módon a Fulmo ezeknek a kritériumoknak is maradéktalanul megfelel. Mivel a ház hatalmas, ráadásul kerék szerelhető az aljára valószínű, hogy nem asztalon fog állni. Ha nem asztalon áll, akkor a legjobb hely a csatlakozóknak a ház teteje. Természetesnek tűnik, hogy egy ilyen egyszerű logikai nyomkövetés után, a csatlakozókat valóban ott találjuk, ahol azoknak logikusan lenni kellene. Láttunk mi már karón varjút, vagyis a legidiótább helyre elhelyezett USB csatlakozót, ahol egyrészt nem is keresnénk, másrészt, ha mégis, akkor csak nagy nehézségek árán tudunk bármit is csatlakoztatni. Röviden és velősen, a csatlakozók jelen esetben pont ott vannak, ahol lenniük kell.

21

 

Az előbbi hosszú körmondatok előtt már jeleztük, hogy milyen csatlakozók megjelenése valószínűsíthető. A Fulmo GT mindegyik említett kapuval rendelkezik! Négy darab USB 3.0, egy e-SATA, fejhallgató kimenet és mikrofon bemenet is van. Persze egy full extrás ház esetén ez nem elég! Az Enermax mérnökei egy meglehetősen egyszerű SATA dokkolót is elhelyeztek a fedlapon, ahova minden féle trükközés nélkül tudunk belső merevlemezeket csatlakoztatni. Ezzel kapcsolatban azonban lenne egy apró kritikánk is. Nem nagyon értjük, hogy mi fogja megakadályozni, hogy a műanyagon csúsztatott merevlemez fém alkatrészei ne szántsanak Mariana-árok mélységű rianásokat. Garantált, hogy az első alkalommal csúnyán össze fogjuk karistolni a dokkoló alját alkotó felületet.

 

Bemutatjuk: Enermax Fulmo GT - a pokoli torony 1

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2