Válassza az Oldal lehetőséget

Bemutatjuk: Házak északról, itt a Fractal Design!

Bemutatjuk: Házak északról, itt a Fractal Design!

fractal_nyitokepAzt gondolom, hogy sokan csodálkozva kapják fel a fejüket a név hallatán: Fractal Design. Persze magamból indulok ki, mert szégyen ide, szégyen oda, én bizony most hallottam először erről a cégről.

Néhány nappal ezelőtt, amikor a Kelly-Tech Kft-nél a cikk terveket egyeztettük meglepve kaptam fel a fejem, Fractal Design házakról kell bemutatót írnom. Őszintén szólva halvány segéd fogalmam sem volt róla, hogy miről van szó, de igyekezvén elkerülni a tájékozatlanság látszatát bölcsen bólogattam. Talán mondanom sem kell, hogy otthon első utam a cég internetes oldalára vezetett.

Ha egy olyan márkáról kell írnom, amit nem ismerek, természetes, hogy első lépésben a gyártóról igyekszem némi információt gyűjteni. Mikor és kik alapították, hol van a székhely, mióta foglalkoznak az adott termék gyártásával. Szóval olyan kérdéseket próbálok tisztázni, amik aztán a cikk bevezetőjéül szolgálnak.

Jelen esetben nem sok sikerrel jártam, mert azon túl, hogy megtudtam, a vállalat Svédországban tevékenykedik mást nem sikerült kiderítenem. Találtam azonban néhány mondatot a tervekről, elképzelésekről, és ezek közül a mondatok közül egy megragadta a figyelmemet. Ez így hangzott: “The well known ideas of scandinavian design can be found through all of our products; a minimalistic but yet striking design – less is more.” A dolog lényege, hogy a termékeiket a skandinávokra jellemző egyszerű ám mutatós külső jellemzi, amit ha röviden akarunk leírni valahogy így hangzana: a kevesebb több!

Most kérdezzétek meg miért érdekes ez a mondat! Rendben, ha nem kérdezitek meg akkor is elmondom. Azért, mert elgondolkodtatott, hogy napjainkban, a kínai termékek dömpingjének idején mennyire lehet nehéz betörni a számítástechnikai piacra. Hát baromi nehéz lehet, aki pedig sikeresen dacol a távol-keleti áradattal, az tudhat valamit.

4

Mi az, amiben versenyképes lehet egy skandináv cég? Jusson eszünkbe az IKEA! Hát persze, hogy a tervezés! Rendben, de ami szép, ami a szemnek kellemes, az nehezen lehet olcsó. A kínai, esetleg tajvani cégekkel pedig nem csak a minőség, hanem az ár terén is meg kell küzdeni. Nos, a Fractal Design a legegyszerűbb megoldást választotta. A tervezés maradt svéd, a gyártás viszont kikerült Kínába.

Rendben, ezzel sikerült is lerombolni a hős európai cég mítoszát, akik megküzdenek a kínai sárkánnyal, és munkát adnak a becsületes kétkezi svéd embereknek. De ne legyünk igaztalanok, a piac és a farkastörvények megkerülhetetlen tényezők, ha egy számítástechnikai cég meg akar élni. Lássuk inkább, mit tudnak a svédek, ha dizájnról van szó!

Bemutatjuk: Házak északról, itt a Fractal Design! 1

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2