Válassza az Oldal lehetőséget

Bemutatjuk: LEPA G900, tápegység nagymacskával

Szétszerelés után rögtön megkapjuk a bizonyítékot az Enermaxhoz való kötődésre, hiszen a ventillátorról az Enermax felirat kacsint ránk. Az EA142512H-OAB típusjelzésű darab 12 voltos, 0,45 amperes értékkel bír. A fordulatszámot a tápegységben található elektronika szabályozza. A ventilátor csapágyazása az Enermax által szabadalmaztatott Twister Bearing technológia, mely egy mágneses lebegtetésű lapát megoldást takar. Ezzel alacsonyabb zaj, kisebb súrlódás és megnövekedett élettartam jár, ami jelen esetben elérheti a 100 ezer órát is.
15 LEPA_G900
A neten a ventilátor típusára keresve akadhatunk a második, egyben leleplező tényre az Enermax kötődéshez, ez pedig nem más, mint hogy a kereső unos-untalan az Enermax MODU87+ teszteket dobja ki. A pureowerlock.com oldalon a MODU87 belsejéről is látunk képeket, amik alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a LEPA G900 tulajdonképpen megegyezik a MODU87 + 900W típussal, legalábbis a nyák és a felépítés terén.

11 LEPA_G900

Az alkatrészekben azért találunk némi, de lényegében elhanyagolható eltérést. A bemeneti oldalon például Matsushita kondikat találunk (400 V, 330 µF) 85 °C-ra hitelesítve, míg az említett cikkben 450 voltos Rubicon egységek voltak.
8 LEPA_G900
A belső első ránézésre nagyon rendezett képet mutat. A felépítés hagyományos, vagyis nem követi a Maxrevónál bevezetett újítást, ahol a szekunder oldal a hátlap, a moduláris csatlakozók felé néz. A sok alkatrész és áramköri lap ellenére szellős a belső, ami lehetővé teszi, hogy a ventilátor jól átszellőztesse az alkatrészeket. A bordák nem tűnnek különösebben nagynak, de már tudjuk, hogy a LEPA G900 jó hatásfokkal bír, így valószínűleg nem is fűt túlzottan.
A NYÁK lemezeken látható forrasztások hibátlanok mindenhol, az alkatrészek beültetése is rendben van, így a minőségre az összeszerelés kapcsán sem lehet panaszunk.
1 LEPA_G900
A tápkábel aljzatánál kell a belső vizsgálatát elkezdenünk, ahol az EMI szűrőt találjuk. A szűrő feladata az elektromos interferencia csökkentése. A kis NYÁK-ot egy rövid földelő kábel köti össze a burkolattal. Az EMI szűrő felépítése nem tartogat meglepetéseket, a megszokott X és Y típusú kondenzátorokból és fojtótekercsből áll. A nagy impedanciájú ág a földelésen keresztül vezeti el a nem kívánt jelek energiáját.
9 LEPA_G900
 
A primer oldalon megtaláljuk a feljebb már említett Matsushita kondikat, mellette a PFC tekercsét, emellett pedig az egyenirányító hidat.
Már a MODU tápok esetén is sokat emlegették a Dinamic Hybrid Transformer topológiát, ami nem más, mint egy több transzformátorból álló rendszer. Segítségével jobb hatásfokot és stabilabb kimeneti feszültségeket értek el extrém terhelés mellett is.
6 LEPA_G900
Ahogy említettük már, a felépítés meglehetősen szellős, így a központi helyet elfoglaló transzformátorok rendkívül jó hűtést kapnak. A trafók után már a szekunder oldal következik. Elsőként a 12 voltos ágak MOSFET-jei láthatók egy közös hűtőbordára csavarozva, e borda mögött pedig a szellős elrendezés okát fedezhetjük fel, ez a moduláris felépítés. A tápban függőlegesen elrendezett áramköri lapok sorakoznak, melyekkel az alaplemezen helyet lehet megtakarítani.
5 LEPA_G900
Az első két áramköri kártya az 5 és a 3,3 voltos kimenetekért felelős PWM kapcsolást hordozza. A 12 voltos ágakra közvetlenül csatlakozó lapok felépítése azonos, a tekercset és a négy fémsapkás kondenzátort tartalmazó szűrés mellett találjuk a PWM vezérlés áramköreit. A PWM-es vezérlés előnye a hagyományos megoldásokkal szemben a stabil kimeneti feszültség és a nagyobb hatásfok, többek között ennek a megoldásnak köszönhető a 80+ minősítés felülteljesítése is.
2 LEPA_G900
A PWM kártyák előtt egy további elemet találunk. Ez az áramkör és a hozzá használt PS232S lapka felel a ventilátor működtetéséért, szabályozza annak fordulatát, ellenőrzi a működési hőmérsékleteket, illetve a HeatGuard technológiának nevezett megoldás szerint a gép kikapcsolása után is működteti a ventilátort, hogy a tápegységből a maradékhőt is el tudja távolítani.
14 LEPA_G900
Ha el tudjuk a szemünket szakítani az áramköri lapokról, akkor rögtön észreveszünk még két furcsa képződményt. Ezek az alaplemezre merőlegesen állított kártyák a szekunder oldal kondenzátorait hordozzák, kártyánként 4-4 darabot. Ezek már Nippon Chemi-Con (16 V, 2200 µF), illetve szilárdelektrolitos Enelsol (16 V, 470 µF) gyártmányok.
12 LEPA_G900

Bemutatjuk: LEPA G900, tápegység nagymacskával 1

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2