Építsünk hordozható számítógépet igényeink szerint!

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Az idők folyamán már jó néhány cég mobil terméke megfordult nálunk, legyen az notebook, tablet PC, esetleg UMPC, legutóbb például az igen fejlett és gazdagon felszerelt VYE minigépet mutattuk be a nagyérdeműnek.

A mostani csomagot ismét a Mobil Digital Kft.-nek köszönhetjük, azonban jelen cikkünkben rendhagyó módon a hordozható gépek teljesítményei és tulajdonságai másodlagosak maradnak, hamarosan elmagyarázzuk, miért...

 

Kis hazánkban eddig általában az volt a megszokott eljárás, hogy a gyártóktól a forgalmazók kész termékeket állítottak a boltok polcaira vagy tették elérhetővé megrendelés alapján, magyarán minden egyes (akár csak néhány ponton eltérő) kiépítést külön gépként leltük fel a kínálatban. A dolgunk mindössze annyi volt, hogy végigböngésszük az alanyokat, és a számunkra legmegfelelőbbet megfogtuk és belehelyeztük a vásárlókosarunkba. Igen ám, de nem minden vásárlónak felelnek meg az alapszintű kiépítésekben általában helyet kapó komponensek, könnyen elfordulhat az, hogy bár a kiszemelt gép 90 %-ig passzol annak, amit keresünk, pont a maradék 10 % az, amely fejtörést okoz és meghiúsítja a vásárlást, például nagyobb felbontású kijelzőt szeretnénk, N-es Wi-Fi-re vagy Bluetooth-ra van szükségünk, nem elegendő a konfigba szerelt háttértár mérete, DVD- helyett Blu-ray írót szeretnénk stb. Ilyen szituációban a vásárló általában "meg volt lőve", hiszen nem módosíthatta a kész termék tartalmát, annak bővítését utólag eszközölhette általában szervizkörülmények között vélhetően anyagi veszteséggel, hiszen a kicserélt hardverelem gyakorlatilag feleslegessé vált.

A legkézenfekvőbb gyógyír a problémára, ha a gépet összeállító és forgalmazó cég vagy adott esetben maga a gyártó olyan konfigurálhatósági, illetve rendelhetőségi lehetőséget kínál, melyben még a megvétel -- vagy akár a gyártás -- előtt a vásárló dönthet szinte a gép teljes részleteiben, hogy mit szeretne az adott termékbe. Az ilyen eljárás külföldön már nem számít újdonságnak, jó néhány gyártó kínál hasonló lehetőséget a vásárláshoz. Magyarországon azonban az ilyen vásárlási módra nagyon kevés helyen van lehetőség, tehát a fent említett hátrányokat a legtöbb esetben kénytelenek vagyunk elszenvedni. A Mobil Digital Kft. most olyan szolgáltatás bevezetésére készül, melynek keretein belül a barebone alapgép kiválasztását követően a leendő tulajdonos maga döntheti el, miből milyet szeretne a noteszába, így az szinte teljes egészében a saját igényeinkhez alakítható. Ezt a lehetőséget (a továbbiakban nevezzük konfigurátornak) szeretnénk most bemutatni Olvasóinknak.

Mielőtt belekezdenénk, fontos kiemelni, hogy a jelenlegi állapot még "béta", azaz tesztüzemnek mondható, semmiképp sem végleges rendszer, így a későbbiek során várhatóan számos eleme változni, bővülni fog, de a lényeget már most is szemléltetni tudjuk:

A megfelelő cím beírását követően jelenleg a fenti indítóképernyő fogadja a vásárlót. Lehetőségünk van keresésre és regisztrációra is, így felgyorsíthatjuk a folyamatot.

A konfigurálás első lépcsője a barebone alapgép kiválasztása, a továbbiakban ebbe a házba pakolhatjuk bele a kívánt -- szabadon módosítható -- alkatrészeket.

Az alapgépekről részletesebb információt kaphatunk anélkül, hogy ki kellene választani az adott típust. Az informatív buborékablakot a típus nevére kattintva csalhatjuk elő.

A gép kiválasztását követően érkezünk el a beépíthető komponensek listájához. Itt szinte minden területre kapunk választható alternatívákat azon elemek kivételével, amelyeket már az alapgép tartalmaz (alaplap, integrált grafikus lapka, stb). Néhány példával élve: Bluetooth, kijelző, RAM, merevlemez, optikai meghajtó, CPU, WiFi stb.

A számunkra szükséges komponensek után a kosár tartalmát láthatjuk a nettó és bruttó árral, az átvétel módjával (ez történhet személyes módon vagy futár segítségével). Ezt követően "A kosár tartalmát megrendelem" gombbal a művelet végső fázisához érünk.

Abban az esetben, ha regisztrált felhasználóként hajtottuk végre az egyes lépéseket, innentől már könnyű a dolgunk, a hozzáférés adatait használva véglegesíthető a rendelés. Ha még nem rendelkezünk regisztrációval, akkor ennél az ablaknál megadhatjuk adatainkat, és gyakorlatilag végeztünk.

Lényegében így néz ki jelenleg a konfigurátor, egyszerű és érthető, fölösleges bonyolítástól mentes, így mindenki könnyedén összeállíthatja a számára leginkább megfelelő társat.

A továbbiakban három gép segítségével három példát mutatunk be arra, mit lehet összehozni ezzel a módszerrel. Igyekeztünk eltérő "mintákkal" szolgálni, így terítékre kerül egy Tablet PC, egy 12"-os könnyű notesz és egy nehéztüzér 17"-os változat is...

Szóljon hozzá!