Bemutatjuk: Silicon Power E20 SSD -- rendszergyorsítás egyszerűen

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 

Néhány évvel ezelőtt hogyha nagy kapacitású és sebességű háttértárra irányult a beszélgetés, akkor egyértelműen a merevlemezekre gondolt mindenki, de mára ez a helyzet gyökeresen megváltozott, és a flash memória alapú meghajtók, azaz az SSD-k a piac komoly szereplőjévé váltak. Sokat fejlődött a sebesség, nőtt a kapacitás és fokozták az élettartamot, így napjainkban az SDD-vel már komolyan számolni kell. Attól viszont egyáltalán nem kell tartani, hogy az elkövetkezendő években az SSD-k képesek lesznek kiszorítani a HDD-ket, ez egyszerűen elképzelhetetlen. Miért? Bár az SDD-k ára folyamatosan csökken, egy HDD-hez képest még mindig nagyon drága. Nem csak maga az eszköz, hanem a gigabájt/Ft arány is. Sőt, ahogy megyünk az egyre nagyobb kapacitású egységek felé, úgy lesz egyre drágább egy gigabájt (egy határ után), ha SSD-t nézünk, HDD-t tekintve pedig általában egyre olcsóbb. Amíg ma egy 2 TB-os winchester 20 000 Ft alatt hazavihető, addig igazából SSD-t nem is találunk ebben a méretben, maximum RaidDrive SSD-t, aminek az árát inkább le sem írjuk.

Adattárolásra magyarán még nagyon sokáig marad a HDD, ha viszont nem kell nagy tárterület, hanem a sebesség a fontos, akkor egy SSD tempójából nagyon sokat tudunk profitálni. Az SSD-nek jelenleg "rendszerlemezes" szerepet tudunk elképzelni. Feltelepítjük rá az operációs rendszert, a programokat, a játékokat, és élvezzük a gyorsaságot, a gördülékenységet. Az SSD erre jelen pillanatban is tökéletes, ráadásul már az ára is elérhető. Ezúttal egy Silicon Power SSD-t kínálunk fel főfogásként, mely jó sebességgel és kedvező árcédulájával kívánja felhívni magára a figyelmet. Ez nem más, mint a Silicon Power E20 SSD család!

Remélhetőleg a Silicon Power neve nem cseng ismeretlenül, hiszen oldalunkon is sok termék feltűnt már a gyár repertoárjából, eszközeiket általában kellemes dizájn, jó műszaki paraméterek és barátságos ár jellemzi. A gyártó az SSD-k mezején két termékcsaláddal képviselteti magát, az egyik a magas teljesítményre és az extra szolgáltatásokra gyúró Velox V20 sorozat, a másik a mainstream szegmensbe szánt E20. Mindkét család 2,5"-os méretben készül, és SATA2 felületen csatlakoztathatóak az alaplaphoz.

Az E20 sorozat négy féle méretben készül: 32, 64, 128 és 256 GB-os egységek érhetőek el, ez alapján is egyértelmű, hogy rendszermeghajtónak érdemes használni őket.

A papírdobozban -- "kukucskálóval" -- érkező termék már az első kézbevételkor megnyerő, pedig igazából nincs rajta semmi különös, fekete doboz, maga az SSD is fekete, igényes matricával, a lényegi információk ismertetésével. A doboz tartalmától nem kell sokat várni, hiszen egy SSD-hez nem is kell túl sok minden ahhoz, hogy működjön. Kapunk négy darab csavart és egy felhasználói kézikönyvet, SATA kábelt viszont nem.

Aggodalomra nincs ok, vegyük elő alaplapunk dobozát, bizonyára porosodik benne még 3-4 kibontatlan SATA kábel! Egy SSD-ről a külsőt tekintve nem igazán lehet ódákat zengeni, ahogy már említettük, fekete borítás, 2,5"-os méret és SATA2 csatolófelület, az egyik sarokban "Warranty Void if Broken" matrica extraként! :)

Nézzük inkább a specifikációt, hiszen egy SSD-nél az árulja el a lényeget:

 • Méretek: 100 mm × 69,85 mm × 9,5 mm
 • Tömeg: 70 g
 • Ellenállóság: lehúzás / csatlakoztatás teszt ~ legalább 10,000 alkalom
 • MLC (Multi Level Cell) NAND flash lapkák alkalmazása
 • Működési feszültség: 4,5 V ~ 5,5V
 • Vibráció ellenállási képesség: 15G csúcstól csúcsig maximum
 • Ütésállóság: 1500G maximum
 • Átviteli sebesség: maximum olvasás ~ 250 MB/s; maximum írás ~ 230 MB/s*
 • Az öndiagnosztikai monitor és jelentés szolgáltatás (S.M.A.R.T.) is használható az E20 család tagjai állapotának figyelésére
  *Megjegyzés: A teljesítmény platformfüggő, és különböző hardverkörnyezetben eltérő eredményt mutathat

További jellemzők:

 • DDR2 DRAM Cache memória implementálása az E20 átviteli sebességének növeléséhez és az élettartam kitolásához
 • TRIM parancs támogatása az írási sebesség növeléséhez
 • Szabvány 2,5” SATA interfész és merevlemez méretek (SATA SSD)
 • Beépített ECC az adatok védelme érdekében
 • “Wear-Leveling” technológia élettartam-fokozó hatással
 • European RoHS normák teljesítése
 • Alacsony fogyasztás
 • Ütés- és vibrációálló
 • Zajmentes működés, alacsony reakcióidő és nincs seek hiba
 • 3 év garancia

Mint látható, a képességek és tulajdonságok listája szerencsére elég hosszú. Az E20 sorozat kapacitásban és sebességben egy jó átlagot hozó termékcsalád, olyan kiegészítő szolgáltatásokkal, mint a vibrációnak és az ütéseknek is keményen ellenálló burkolat; és olyan technológiák támogatásával, mint a TRIM és a S.M.A.R.T. Ez volt a papír, lássuk mit tud az E20 éles bevetésen!

 

Szóljon hozzá!