Olcsón az „ennedik” sebességen

Olvasóink értékelése: 1 / 5

Csillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Olcsón az „ennedik” sebességen - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Nem először és valószínűleg nem is utoljára olvashattok oldalunkon cikket az Edimax eszközeiről. Ennek több oka van, és ezek igazán prózai okok. Egyrészről a hazai forgalmazót partnereink sorában tudhatjuk, másrészről az Edimaxot szeretjük, hiszen kiváló termékekkel örvendeztet meg minket. Van egy harmadik ok is, ez pedig az, hogy az n szabványú vezeték nélküli eszközök lassan egyeduralkodóvá válnak az olcsóbb kategóriában is, ami jó hír.

Igaz, sokáig és nagy megelégedettséggel használtuk a g végződésű szabvány hardvereit, azonban ideje tovább lépni. Az n szabvány nagyobb sávszélességet ígér, akár 300 megabit/másodperces adatátviteli sávszélességet is elérhetünk segítségükkel. Ebben a mondatban az akár pont úgy hangzik, mint valami ócska reklám, miszerint akár 2000 tányért is elmosogathatunk egy flakon sárga lötyivel. A rossz hír, hogy ebben a cikkben nem is fogunk olyan eszközzel találkozni, ami ezt a sebességet eléri.

Most jön a miért! Azért, mert csak az n szabvány kiterjesztésével érhetjük el ezt a sebességet. Aki ilyet keres az olyan dobozokra figyeljen, amiken megtalálható a 2T3R MIMO matrica. Ez a rövidítés a több antennás rendszerek sajátja, ahol az antennák külön-külön képesek a jelfolyamok továbbítására és vételére, ezáltal az alap sávszélesség többszörözhetővé válik. Van egy rossz hírünk, aki ilyenre vágyik, annak kicsit mélyebben kell a pénztárcába nyúlni.

Van azonban jó hírünk is. Aki szeretne a régi g-s hardverei helyett újabbat, azonban megelégszik egy kicsit kevesebb sebességgel is, azok számára már itt vannak a cikkben is szereplő „ennes” kütyük is. Mi a különbség tehát a normál n és a kiterjesztett között? Ahogy feljebb írtuk az antennák száma, legalábbis külsőleg nekünk ez fog feltűnni.

Az Edimaxnál ezek a termékek az nLite nevet kapták, közös jellemzőjük pedig az, hogy nem három, hanem egy antennával rendelkeznek, az átviteli sebesség pedig 150 Mb másodpercenként. Ezeken a termékeken a fent említett 2T3R jelölés helyett az 1T1R jelölést találhatjuk. Mi ezeknek a termékeknek az előnye a háromantennásokhoz képest? Természetesen az áruk! A barátságos árcédula ellenére kellemes sebességet kapunk!

Lássuk hát, milyen modelleket tudunk nektek ajánlani ebből a szegmensből! 

Szóljon hozzá!