Válassza az Oldal lehetőséget

ELEPHONE A5 – Üvegbe zárt kamerák

Egy telefon, amiben sok a fém és az üveg, még több a kamerák száma, mindehhez remek ár társul.

elephone_a5_02.png


 

Bevezető

A telekommunikációban ismét egy fiatalnak számító cég eszköze kerül bemutatásra, amit az ELEPHONE gyárt. A kínai, és természetesen Shenzeben alapított gyár 2006 óta készít okostelefonokat, hordható intelligens eszközöket (órát és aktivitásmérõt), illetve akciókamerát. Fõ termékvonaluk mégis a mobilgyártás, ennek ékes példája, hogy a cég elkötelezett a csúcskategóriás okostelefonok kutatásában, fejlesztésében és gyártásában, ezeket pedig megfizethetõ áron kínálják. 
A gyártó elsõsorban olyan innovatív és felhasználóbarát okostelefonok készítésére összpontosít, amelyek elegáns designnal rendelkeznek, prémium minõségûek és kiváló a teljesítményük. Egyre nagyobb népszerûségnek örvendenek világszerte, így a cég fontosnak látta, hogy Kínán kívül Oroszországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Németországban is szervizközpontokat hozzon létre, amelyek segítik az esetleges hibák gyors kijavítását. Ezeknek a központoknak a száma folyamatosan nõ, ahogy a márka is egyre nagyobb szeletet hasít ki a piacból.

De beszéljünk a címben már említett fõszereplõrõl, az ELEPHONE A5 nevû, középkategóriába szánt telefonról, ami több érdekesség miatt is kiemelkedik a mobilok tengerébõl. Nemcsak a kínai gyártóktól megszokott remek ár/érték arányra gondolok, vagy a felhasznált prémium hatású anyagokra, hanem arra is, hogy az ELEPHONE A5-bõl két verzió létezik. Erre vásárlásnál nagyon érdemes odafigyelni, mert az egyik verzió, amit 1. verziónak neveznek kifejezetten az Európai Unió tagállamainak készült, míg a 2. verzió az EU-n kívüli országoknak. Korábban még nem hallottam ilyen területi felosztásról, csak a kínai/globális verziókról, de lehet ezzel új kategóriát teremtenek, illetve jelzésértékû az is, hogy mennyire komolyan veszik a 28 tagország vásárlóerejét, és egyre több figyelmet fordítanak erre a területre.


 

Külcsín

A telefon méretei a phablet kategóriában az átlagoshoz hasonlóak, fizikai paramétereit tekintve 155 x 75,5 x 8,1 mm, és ehhez kereken 200 gramm társul. A színe „Twillight” fantázianéven fut (ugyanezt kapta az UMiDIGI One Max is), úgy látszik a gyártóknak megtetszett ez a fantázianév, bár itt a színek a kék-fekete-lilás színt kapta, ami vertikálisan váltakozik a hátlapon. Az A5 elõlapját és hátlapját is rendkívül masszív üvegpanel védi, az oldalát pedig rozsdamentes acél keret öleli körbe. Ezzel az anyaghasználattal sikerült a tervezõknek a prémium érzést elérni, amit eddig csak a felsõ kategóriában kaptunk meg, ennek az árnak a sokszorosáért.

elephone_a5_14.jpg

Az elõlapot a „természetesen” notchhal rendelkezõ 6,18” méretû 2246 x 1080 pixel felbontású FHD+ kijelzõ foglalja el. Ezekkel az arányokkal 82,7% lett az elõlap/kijelzõ aránya, ami nem rossz, és gond nélkül lehet a telefont kézben tartani anélkül, hogy véletlenül a kijelzõt nyomkodnánk. A szenzorszigetben kapott helyet a közelségérzékelõ szenzor, a fényérzékelõ szenzor, a hangszóró, valamint a két front kamera. Ezek felbontása 20 és 5 megapixel, a fõkamera a kép készítéséért felel, míg a másodlagos kamera a mélység-élesség érzékelésében segédkezik. Videót itt HD felbontásban vagyunk képesek rögzíteni, ami bõven elegendõ a videótelefonáláshoz. Az elõlapi szenzorok lehetõvé teszik a készülék arcalapú feloldását is, az arc 128 jellemzõjét vizsgálva oldják fel a készüléket mindössze 0,2 másodperc alatt.

A hátlapot a már korábban említett üveg védi, emögött kapott helyet a HÁROM képrögzítõ egység. Ezek felbontása 12+5+0,3 megapixel lett, így akárcsak az elõlapinál, ennél is lehet mélység-élességet állítani, illetve az éjszakai képek minõsége is nagyban javul. Videót készíteni maximum FHD minõségben tudunk. A hármas kamerarendszer alatt leledzik a LED-es villanó, mást nem is találunk a letisztult hátlapon. Bal oldalon, ahogy megszoktuk a SIM tálca található, ahová vagy a 2 SIM kártyát tehetjük, vagy egy SIM és egy microSD kártyát. A jobb oldalon a hangerõ szabályozó gombok kaptak helyet, alattuk a kör alakú bekapcsoló gomb került, és legvégül az ujjlenyomat olvasót tapinthatjuk ki egy kis bemélyedésben. Ez a szenzor gyorsbillenytûként is funkcionál, ami dupla érintés érzékelés esetén az elõre beállított alkalmazást indítja el.

A telefon alján az USB-C típusú csatlakozó árválkodik, két oldalt mellette csak a hangszóró kivágásai találhatóak. A hangkeltésben az NXP Smart PA segít az ELEPHONE A5-nak, ami kiváló minõségû hanghatásokat ígér. A 3,5 mm-es jack csatlakozó a modern trendeknek megfelelõen hiányzik a telefonból, a régebbi szabványt használó fülhallgatók a készülék mellé csomagolt (nagy piros pont!) USB-C – jack átalakítóval bírható mûködésre. Egyéb megoldásként az USB-C végű füles, vagy egy vezeték nélküli Bluetooth füles jöhet szóba.


 

Belbecs

A telefon meghajtásáról a MediaTek P60 (MT6771) lapkája gondoskodik, ami rendkívül modern és gyors is. Az idén tavasszal bemutatott, 12 nanométeres csíkszélességen készült központi egység a középkategória felsõ harmadát célozza meg, sebességben akár 70 százalékkal is felülmúlhatja a Helio P30-at, a fogyasztása pedig az alsó kategória erõsebb lapkái között szereplõ P23-nál is alacsonyabb. Qualcomm által gyártott Snapdragon 630 és 636 lapkák vetélytársának szánják.

A processzorban nyolc mag teljesít szolgálatot, ezek két fürtben helyezkednek el, az egyik az alacsony fogyasztásra, a másik a nagy teljesítményre van kihegyezve. Érdekessége, hogy a megszokottól eltérõen a magok mindegyike 2 GHz-es sebességig tud skálázódni a teljesítmény függvényében. Azonban ezek a magok mégsem egyformák, az alsó, energiatakarékos részben Cortex-A53-as, míg a felsõ, teljesítményre hangolt részben Cortex-A73-as magok dolgoznak. A processzor mellé grafikus megható szerepét a Mali-G72 MP3 tölti be, sajnos a gyári 850 MHz-es órajel helyett csak 800 MHz-en üzemel.

Ami miatt érdekes a MediaTek Helio P60, az nem más, mint a neurális gyorsító jelenléte – bár azt azért kár lenne titkolni, hogy ennek teljesítménye meg sem közelíti a Huawei által használt Kirin 970-ben használt gyorsítót. Viszont megtalálható, és jobb megoldás, mint a CPU vagy a GPU használata erre a feladatra. A MediaTek is tisztáéban volt a teljesítménnyel, ezért valósították meg a NeuroPilot nevû technológiát, ami szükség esetén a számolási feladatok egy részét képes szétosztani a neurális gyorsító, a GPU és a CPU között.

Memóriából 4 GB vagy 6 GB LPDDR4X áll rendelkezésünkre, emellé 64 GB vagy 128 GB belsõ tárhelyet kapunk kiépítéstől függően, amelyet maximum 512 GB-os memóriakártyával bõvíthetünk tovább. Az energiaellátásról egy 4000 mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik, ami szerencsére támogatja a gyorstöltés funkciót (9V/1,8A vagy 5V/2A). A szokásos szenzorok állnak rendelkezésre, a WIFI modul támogatja az a/b/g/n/ac szabványt, képes a 2,4 GHz és az 5 GHz-re, Bluetoothból a 4.2-es verziót kapjuk, van GPS, közelségérzékelõ, G-szenzor, és fényérzékelõ szenzor. A 4G miatt sem kell aggódnia senkinek, ismét megkapjuk a B20 800 MHz-es LTE frekvenciát, lévén az Európai Unióba szánt verziónál ez fontos szempont.

Szoftveres tekintetben a gyártó – a mostanában egyre népszerûbb trendet követve – gyári Androiddal adja a telefont, amibõl a 8.1-es verzió került a belsõ tárhelyre. Ez a késõbbiekben FOTA-n (Firmware Over-the-Air) keresztül frissíthetõ lesz a 9-es Pie rendszerre. A stock operációs rendszert egyre több gyártó részesíti elõnybe, aminek több pozitív hatása is lehet. Az egyik az, hogy a telefon hamarabb kaphatja meg a frissítéseket, mert nem kell optimalizálni az UI-hoz, csak a telefon hardveréhez, a CPU-GPU-RAM több szabad erõforrással rendelkezik az egyedi launcher nélkül, és a fejlesztés költségei-így a végfelhasználói ár is olcsóbb. És nem utolsó sorban a magunk ízlése szerint szabhatjuk testre a telefon grafikus felületét egyedi felülettel, amennyiben a Google féle desing nem felel meg nekünk.


 

Végszó és ár

Összességében ismét egy korrekt hardverrel szerelt telefont kapunk a pénzünkért, és a megjelenésre sem lehet panasz. A csomagban pár extra kiegészítõ is lapul, amit a többi gyártónak is illene adni a telefonhoz, mégsem teszi. A szokásos telefon – töltõfej – töltõ/adatkábel mellett kapunk egy USB Type-C – 3,5 (jack) fejhallgató átalakítót, és egy kijelzõvédõ fóliát. Nem nagy összegrõl beszélünk, ha külön vennénk meg, de mégis kedves és praktikus gesztus, hogy nem kell ezekért külön pénzt kiadni, illetve felkutatni õket, fõleg ha a jack csatlakozó már nem kerül bele a telefonba.

Feljebb már utaltunk rá, hogy az Elephone mobiljának nagyon kedvező az ára. Annyira az, hogy jelenleg a nagyobb, 6 GB memóriával és 128 GB háttértárral szerelt verzió is 200 dollár alatt tehető kosárba, a jelenlegi árfolyam szerint ez 56 500 forintot jelent. Azt gondolom, hogy tényleg jó vétel lehet ez a készülék!

Itt tudod megvenni: Elephone A5 – 6 GB/128 GB

A vám és ÁFA mentes érkezést ígérő Priority Line szállítás jelenleg ingyenes!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2