Válassza az Oldal lehetőséget

Érkezik a homokozó a Windows 10-be

Érkezik a homokozó a Windows 10-be

A kérések meghallgattattak, a Microsoft mérnökei hamarosan integrálják az eljárást a rendszerbe.

Érkezik a homokozó a Windows 10-be 1

 

A Sandbox nem egy új keletű megoldás, hiszen már évek óta léteznek remek alkalmazások (Sandboxie, VMWare, VirtualBox stb.) erre a feladatra, s egy időben a Windows is képes volt erre (Windows 7). Az izolált rendszer egyfajta válasz a felmerülő biztonsági kihívásokra, történetesen nagyszerű megoldás arra, hogy egy kockázatosnak ítélhető programot veszélyek nélkül próbáljunk ki. A Windows Sandbox pontosan ezt fogja megvalósítani a Windows 10 Pro és az Enterprise kiadásoknál, amennyiben a felhasználók élesítik ezt a lehetőséget. Utóbbi a szokott módon, a Vezérlőpult, Programok hozzáadása/eltávolítása menüpont alatt fog történni, mely műveletet az alábbi kép prezentálja:

windows sandbox

Ha ez megvan, akkor az alkalmazást a Start menüből tudjuk előhívni. A Sandbox természetesen emelt szintű jogosultságot használ, azonkívül azt a rendszert fogja virtualizálni, melyet épp futtatunk, tehát a használatához nem szükséges képfájllal rendelkeznünk – az alkalmazás a bezárás után eldobja a módosításokat, a homokozó tartalmát pedig automatikusan törli. A Windows Sandbox véleményünk szerint nagyjából a következő esetekben lehet hasznos:

  1. Rázósabb szoftverek kockázatmentes tesztelése;
  2. Adatvédelmi célokra, mint egyfajta követésvédelem.

windows sandbox use

Végezetül alant olvashatóak a hivatalos rendszerkövetelmények:

  • Windows 10 Pro vagy Windows 10 Enterprise (18305 vagy újabb);
  • AMD64 architektúra;
  • Legalább 4,0 GB memória, 1,0 GB tárhely és kétmagos CPU – az ajánlott ennek a duplája, egy SSD, a processzornál pedig a HyperThreading;
  • Bekapcsolt virtualizáció a BIOS-ban.

A fentiek értelmében tehát az újítás még fejlesztés alatt áll, most első körben a tesztelők fognak találkozni az újítással.

Forrás: ghacks.net