Válassza az Oldal lehetőséget

Bemutatjuk — Fractal támadás

Bemutatjuk — Fractal támadás

fractal design define r3Azt gondolom, hogy sokan csodálkozva kapják fel a fejüket a név hallatán: Fractal Design. Persze magamból indulok ki, mert szégyen ide, szégyen oda, én bizony most hallottam először erről a cégről.

Néhány nappal ezelőtt, amikor a Kelly-Tech Kft-nél a cikk terveket egyeztettük meglepve kaptam fel a fejem, Fractal Design házakról kell bemutatót írnom. Őszintén szólva halvány segéd fogalmam sem volt róla, hogy miről van szó, de igyekezvén elkerülni a tájékozatlanság látszatát bölcsen bólogattam. Talán mondanom sem kell, hogy otthon első utam a cég internetes oldalára vezetett.

Ha egy olyan márkáról kell írnom, amit nem ismerek, természetes, hogy első lépésben a gyártóról igyekszem némi információt gyűjteni. Mikor és kik alapították, hol van a székhely, mióta foglalkoznak az adott termék gyártásával. Szóval olyan kérdéseket próbálok tisztázni, amik aztán a cikk bevezetőjéül szolgálnak.

Jelen esetben nem sok sikerrel jártam, mert azon túl, hogy megtudta a vállalat Svédországban tevékenykedik mást nem sikerült kiderítenem. Találtam azonban néhány mondatot a tervekről, elképzelésekről, és ezek közül a mondatok közül egy megragadta a figyelmemet. Ez így hangzott: The well known ideas of scandinavian design can be found through all of our products; a minimalistic but yet striking design – less is more. A dolog lényege, hogy a termékeiket a skandinávokra jellemző egyszerű ám mutatós külső jellemzi, amit ha röviden akarunk leírni valahogy így hangzana: a kevesebb több!

Most kérdezzétek meg miért érdekes ez a mondat! Rendben, ha nem kérdezitek meg akkor is elmondom. Azért, mert elgondolkodtatott, hogy napjainkban, a kínai termékek dömpingjének idején mennyire lehet nehéz betörni a számítástechnikai piacra. Hát baromi nehéz lehet, aki pedig sikeresen dacol a távol-keleti áradattal, az tudhat valamit.

fractal design

Mi az, amiben versenyképes lehet egy skandináv cég? Jusson eszünkbe az IKEA! Hát persze, hogy a tervezés! Rendben, de ami szép, ami a szemnek kellemes, az nehezen lehet olcsó. A kínai, esetleg tajvani cégekkel pedig nem csak a minőség, hanem az ár terén is meg kell küzdeni. Nos, a Fractal Design a legegyszerűbb megoldást választotta. A tervezés maradt Svéd, a gyártás viszont kikerült Kínába.

Rendben, ezzel sikerült is lerombolni a hős európai cég mítoszát, akik megküzdenek a kínai sárkánnyal, és munkát adnak a becsületes kétkezi svéd embereknek. De ne legyünk igaztalanok, a piac és a farkastörvények megkerülhetetlen tényezők, ha egy számítástechnikai cég meg akar élni. Lássuk inkább, mit tudnak a Svédek, ha dizájnról van szó!

{jospagebreak_scroll title=Fraktal Design termékek}

Bár cikkünk apropóját a cég házikói adják, amik amúgy valóban a gyártó legérdekesebb produktumai, mégsem mehetünk el szó nélkül a többi termék mellett.

Négy fő témakörben találunk termékeket. Ezek sorrendben a kiegészítők, a ventilátorok, a számítógépházak és a tápegységek. Amint nyilvánvalóan ki fog derülni, ezek a termékek amolyan kötelező „rosszak”, amik a házak forgalmazása mellett szinte elkerülhetetlen.

fractal design

A kiegészítők között három, a házakhoz használható terméket találunk. Ezek egy zajcsökkentő készlet, és két USB 3.0 upgrade csomag, amikkel a házak elejére varázsolhatunk USB 3.0 kimeneteket. Egy negyedik termék is van itt, ez egy egyszerű, ám mutatós billentyűzet, ami már ad egy kis betekintést, hogy milyen minőséget és külsőt várhatunk a többi terméknél. Találunk még a termékek között egy Power Splitter nevű „kártyát” is, ami, ahogy a neve is mutatja a feszültség szétosztására képes, magyarul egy csatlakozóból többet csinál.

fractal design

A ventilátorokról, mivel kipróbálni nem tudjuk őket, sokat nem írhatunk. A színválasztás ugyan akkor jól eltalált. A gyártó csomagjában az összes gyakori méret megtalálható a 40-től a 140 milliméterig.

fractal design

A következő csoport a házaké. A Fractal Design termékei érdekes módszert alkalmaz a házak megkülönböztetésére. Négy márkanév létezik, ezek az ARC, az Array, a Core és a Define, ebben a sorrendben. A sorrendet ebben az esetben a méret határozza meg. Mi most két házat hoztunk el alaposabb bemutatásra. Az egyik a Core családból a Core 1000, a másik a Define családból a Define R3 Black Pearl. A Core család a miditornyok, a Define a tornyok családja, így egyértelmű, hogy az első az olcsóbb, a második a drágább kategóriát képviseli.

fractal design

Az utolsó termékkör a tápegységeké. Érdemben ezekről sem tudunk véleményt mondani. Két dologban lehetünk biztosak. Az egyik, hogy a gyártó kedveli a fekete színt, a másik, hogy az egységek teljesítménye 400-tól 1000 wattig terjed, és mindegyik táp megkapta a 80+ minősítést.

fractal design

Most, hogy a képek segítségével bekukkantottunk a Fractal Design termékei közé eljött az idő, hogy továbblépjünk, és megnézzük a kisebbik házikót, a Core 1000-et

{jospagebreak_scroll title=Fractal Design Core 1000 – a belépőszint}

Kicsit úgy vagyok a Fractal Design házakkal, mint a fiatal apuka, aki nem akarja tudni az első gyereke nemét a szülés előtt. Én a házaknál a nemet könnyen el tudom kerülni, mert nincs, viszont a házak árát direkt nem nézem meg, hadd legyen ez számomra is meglepetés.

Tehát, bár a Core 1000 nyilvánvalóan a belépőszint a gyártónál, most még fogalmam sincs, hogy ez az árára is igaz-e. Ami biztos, hogy a csomagolás egy egyszerű karton doboz, semmi csicsa. Viszont a ház, ami dobozból kikerül több mint érdekes.

core1000_1

Első ránézésre semmi furcsa, meglehetősen kis mérte, matt fényezés, végig rácsos előlap. Az első furcsaság, hogy nem találjuk a megszokott helyeken a bekapcsoló gombot. Ez a rácsos előlapú házaknál az első káva felső élére szokott kerülni, itt azonban jelen esetben semmit sem találunk. Kevés forgatás után rájövünk, hogy a kezelőszervek és a csatlakozók a káva jobb külső peremére kerültek, de annak is inkább az alsó felére. Elsőre jónak gondoljuk a megoldást, hiszen az asztalon áll a ház, mi pedig jobbkezesek vagyunk. Aztán elgondolkozunk rajta, hogy mi van akkor, ha a gép nem az asztalon lesz, ráadásul balkezes ember fogja használni… Nem ragozom tovább. Extra az egészben, hogy a kijelző LED-ek is a csatlakozók alatt vannak, ami lényegében teljesen feleslegessé teszi őket. Látni biztos nem fogjuk a fényüket, hacsak nincs valami, amiről visszaverődhet.

fractal design core 1000

Ahogy feljebb már jeleztük az előlap abszolút nem zárt, ez pedig szívünknek kedves momentum. Igaz, mi nem irodai gépeket szoktunk építeni, amihez egyébként használni gondolnánk a Core 1000-et. Mit akarunk ezzel mondani? Azt, hogy egy otthoni erőműnél, ahol fontos a jó szellőzés indokolt lehet egy ilyen előlap, nem vitatjuk, de irodában inkább csak a por gyűjtésére szolgál a házon belül. Ha már az előlapnál tartunk meg kell jegyezni, hogy az alsó fertály egy 12 centiméteres, fehérlapátos ventilátort is rejt.

core1000_4

Csavarozzuk le gyorsan az oldallapot, nézzük, mit találunk belül! Elsőként az optikai meghajtók helyére kukkantunk be. Látható, hogy két egységnek van hely, illetve az alsó részre tehetünk őskori floppy-meghajtót vagy sok az egyben kártyaolvasót. Ehhez amúgy a tartozékok között találunk egy kisebb nyílással ellátott ugyancsak lyukacsos előlapot.

fractal design core 1000

Bár a házikó belső része lényegében üres, egy nagyon érdekes megoldásra még fel kell hívnom a figyelmet. Meglepődve vettem észre, hogy a merevlemezeket tartó keret kicsavarozható. Azért lepődtem meg, mert ez a fícsőr a drágább házakra volt jellemző eddig. Aztán kiderült, hogy a meglepődésnek is vannak fokozatai, mert amikor rájöttem, hogy a keret nem is keret, mindössze egy fémlap, na, akkor lepődtem meg igazán. Bizony, a merevlemezek csak egy oldalról vannak csavarozva. Mondhatnánk, hogy ez buta megoldás, de annyira még sem az, hiszen ha nem dobáljuk a gépet az egyoldali felcsavarozás is bőven elegendő.

fractal design core 1000

Sokkal érdekesebb kérdés, hogy miért jó nekünk, ha a rögzítő keretet lemezt ki lehet csavarozni. Vajon hogy könnyebb becsavarozni a meghajtókat, ha a lemez a helyén van, vagy ha az asztalon fekszik. Olvasóinkra bízzuk e kérdés eldöntését.

A házról kialakult egyetemleges véleményünkkel most nem fárasztunk senkit, ez a rész az utolsó oldalra marad. Most inkább nézzük a drágább kuckót!

{jospagebreak_scroll title=Fractal Design Define R3 – a profiknak}

Megvallom őszintén, az előző oldalon bemutatott háztól kicsit elszomorodtam, kicsit többre számítottam. Igaz, az árát még mindig nem ismerem, de akkor is. Emiatt kicsit félve nyúltam a nagyobb dobozhoz, ami a Define R3-at rejtette.

Már a csomagoláson is látszik, hogy ez a ház nem a belépőszint lesz. A dobozt megemelve érezzük a tömeget, ami azt ígéri, hogy némi anyagot is pakoltak a házikó. Reméljük nem fél téglákkal, hanem fémmel nehezítették a dobozt.

fractal design r3

A házat a dobozból kiemelve nagyot nyeltem, rögtön láttam, hogy ez bizony tetszeni fog, és persze úgy is lett. Az első, ami eszembe jutott, hogy ez a ház olyan antekes. Antec házak a partnereinknél nem kaphatók, de régen, a már megszűnt Senerit Kft-től sokszor kaptunk belőlük, és mindig tetszettek.

Nos, a Fractal Design Define R3 minősége a nevesebb gyártó termékeire emlékeztet, ez pedig mindenképpen dicséret!

A külsővel kell kezdenünk! A ház fémrészei vastagok, merevek. A fényezés a Core 1000-nél megismert matt felület. Az előlap viszont fényes és fekete, ami jó kontrasztot ad a ház többi részével.

r3_1

A kezelőszervek végre a jól megszokott helyen, az előlap kávájának felső részén kaptak helyet. Audio ki- és bemenet, bekapcsoló gomb és három USB csatlakozót találunk, melyek közül az egyik USB 3.0 szabványú.

Az alaplapi tálca oldalát kivéve mindenhol találunk ventilátorhelyet, és mindenhol 12 centis légkergetőt építhetünk be. Az előlap mögött kettő, a hátlapon és az alsó lemezen egy, a fedlapon ismét két ventihely van, ráadásul az elő- és hátlapra be is csavaroztak egy-egy egységet.

fractal design r3

A ház alsótápos, amit általában szeretnek a népek a könnyebb szerelhetőség miatt. Ezt a megoldást mi egy esetben nem preferáljuk, ha vízhűtés kerül a gépbe, mert ilyenkor hiba esetén mindig a lehető legrosszabb helyre csöpög a víz, a tápba. A Define R3 ráadásul fel van készítve vízhűtés fogadására, a hátlap legfelső részén találunk két gumírozott lyukat, ami át a csöveket vezethetjük ki a külső hőleadóhoz.

fractal design r3

Fűtött minket a kíváncsiság, így gyorsan lecsavaroztuk az oldallapot. Amit bent találtunk nem okozott csalódást. Kezdjük azzal, hogy az oldallapok és a felső lemez teljes egészében zajcsillapító anyaggal van fedve. Bár nagy extrákkal nem találkozunk, az már első pillantásra látszik, hogy a ház kialakításánál a leglényegesebb szempont a könnyű szerelhetőség volt.

A merevlemezeket fehér tálcákra csavarozhatjuk, így nem kevesebb, mint nyolc darab háttértárat építhetünk be. Optikai meghajtóból „csupán” két darabot használhatunk, de hacsak nem DVD másolásból élünk többre nem is igen szokott szükség lenni.

fractal design r3

A szerelést könnyíti, hogy az alaplapi tálcán öt olyan nyílást is találunk, ahol a vezetékeket el vagy kibújtathatjuk. A lemezek élei, ahogy egy ilyen minőségű háznál már kötelező is, vissza vannak hajtva, hogy ne vágjanak, sőt egyes helyeken még gumi szegélyt is kaptak.

fractal design r3

A Define R3 igazán meggyőző ház!

Összegezzünk!

{jospagebreak_scroll title=Összegzés}

Őszintén megmondom, a Fractal Design-tól sokat vártunk. A skandináv dizájn közel áll a szívünkhöz, az egyszerűség és a használhatóság elegye valahogy sokkal európaiabb, mint egyes távól-keleti gyártók túldizájnolt termékei. Ehhez az irányhoz tartozik a bútoroknál az IKEA és hasonló elvek mentén működik az építészetben, lakberendezésben a minimal.

fractal design

Sajnos a fenti elveket figyelembe véve a Core 1000 csalódást okozott. No, nem a minősége okán, hiszen pont annyit nyújtott, mint egy belépőszintű háznak nyújtani illik, vékonyabb lemezek, de elfogadható külső. Sokkal zavaróbb volt, hogy úgy tűnt, a tervező maga sem tudta mit akar a házból kihozni. Mintha azt mondták volna neki, hogy tessék egy olcsó házat tervezni, ami azért eltér a konkurens termékektől.

fractal design r3

Mi lett ebből? Egy olyan ház, aminek nem értjük a rendeltetését. Nem látjuk értelmét a rácsos előlapnak, és a jobb oldalon „eldugott” kezelőszerveknek sem, a visszajelző LED-ekről meg már ne is szóljunk. Érdekes az egyoldalon csavarozható merevlemez megoldás, és a kivehető merevlemeztartó lemez is. Erre a házra aztán pont nem illik a jól átgondolt skandináv egyszerűség, mondhatjuk a kevesebb több lett volna.

fractal design core1000

Aztán jött a Define R3, ami levett minket a lábunkról. Rendben, aláírjuk, egyetlen nyálcsorgatóan izgalmas részletet sem találtunk, viszont pont azt az egyszerű praktikumot leltük meg, amit a Fractal Design név és a Svéd tervezés okán vártunk.

Minőségi anyagok, könnyű szerelhetőség, rendkívül jó szellőzés és csend. Ezek a fő jellemzők. Zajcsökkentés az oldalfalakon és a tetőn, gumibakok minden merevlemeztálcán és a tápegység alatt. A külső kinézete sem mindennapi, a matt festés vs. fényesebb előlap, a matt festés vs. krómozott lábak kontrasztja minőséget sugall.

r3_2

Az értékelésünk a fentiek alapján vegyes. A házak minősége teljesen megfelelő, a belépő és a felső-középkategria teljes jogú tagjai. A Core 1000 véleményünk szerint egy kicsit túl sok akar lenni, a Define R3 viszont pont elég, pont eltalálták mi az amire még szükség van, és mi az ami már csak szemünk éhségét csillapítja. Egyszerű, de jó megoldások jellemzik. A minőség szintje nem rúgja mellbe az embert elsőre, de érdemes megnézni például az ajtó zsanérozását, hogy lásszuk, itt bizony adtak az érzésnek!

r3_4

Most következzenek az árak!

A Fractal Design Core 1000 ára bruttó 10 ezer forint alatt van, míg a Define R3 bruttó 31-32 ezer forint magasságában alakul a különböző üzletekben. Ezek az árak a minőséget tekintve nem tekinthetők se soknak se kevésnek, olyan pont jól eltalált érzésünk van tőlük. Nem tudjuk, hogy ez a gyártó vagy a forgalmazó érdeme, minden esetre nagy bakot nem lőttek vele. Igaz, a hazai piacon ez a 30 ezres ár már magasnak számít, rengeteg mutatós gagyit lehet ennek a feléért találni.

Ebben a cikkben jó szívvel csak a Fractal Design Define R3 házat tudjuk csak díjazni, ez viszont megérdemli a tetszett és a szerkesztői ajánlat plecsnit is!

tetszett_kicsiszerkesztoi_ajanlat

Fractal Design Define R3

 

A Fractal Design házakat a Kelly-Tech Kft. biztosította a cikkhez, köszönet érte!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Geekbuying Black Friday

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2