Alaposan benézett egy dátumot az Intel – ezt meg is fogja szívni!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Az első Zen berúgta az ajtót, majd megközelítette a ház urát, a második már elé is állt, a harmadik pedig nemes egyszerűséggel egy kiütéssel rendezi le a dolgokat.

 

A Santa Clara-i óriás hosszú éveken át terjesztette el a köztudatban, hogy az általuk alkalmazott tick-tock stratégia a biztos jövő záloga. Mint ismeretes, a dolog lényege, hogy az egyik évben gyártástechnológiai előrelépést érnek el, még az azt követő esztendőben a mikroarchitektúrát csiszolják. Bár az nyilvánvaló volt, hogy a fizika előbb utóbb fájdalmas gátat fok szabni ennek, azt azonban még az Intel sem gondolta, hogy a nehézségek már a 10 nm-es csíkszélességnél ilyen szinten megmutatkoznak. Az évek óta óramű pontossággal üzemelő Intel jövőre négy éves csúszásba kerül, ugyanis az első jóslatok szerint 2015-ben lett volna esedékes a váltás, most azonban kiderült, hogy 2019 végéig nem számíthatunk a 10 nm-es CPU-k tömeges megjelenésére.

intel 10 nm fail

Ezzel párhuzamosan a túloldalon lényegesen biztatóbb a kép: a 12 nm-es Ryzenek már tömeggyártásban futnak, a 7 nm-es Zen lapkák pedig a terveknek megfelelően állnak, vagyis jelen ismereteink szerint hosszú hónapokkal megelőzik a rivális hasonló szintű megoldását. Az AMD egyébként úgy kalkulál, hogy a Globalfoundries 12 nm-es eljárása hasonló, esetleg csak elenyésző mértékben gyengébb, mint az Intel 14 nm-es technológiája, a TSMC 7 nm-es gyártása pedig felveszi a versenyt a 10 nm-es Intellel, esetleg némiképp még jobb is lehet. Egy táblázatban foglaltuk össze, hogy mi is várható.

  AMD 7 nm Intel 10 nm Különbség
MSDT Matisse: 2019 nyár/ősz Ice Lake: 2019 Q4 3-4 hónap az AMD javára
HEDT Castle Peak: 2019 ősz Ice Lake X: 2020 Q3 kb. 1 év az AMD javára
Szerver Rome: 2019 tavasz/nyár Ice Lake SP: 2020 Q3-Q4 kb. 1,5 év az AMD javára

Megjegyzés: a táblázatban szereplő információk nem minden esetben származnak hivatalos forrásból, tehát változások előfordulhatnak. 

A nemzetközi helyzet fokozódása tehát 2019-ben (is) várható AMD részről, a hírek szerint a Zen következő változata 10-15 százalékkal magasabb IPC-t kínál, mindez 7 nm-re ültetve számunkra egyértelműen azt jelenti, hogy egy jókora ugrás van előkészületben. Itt egy olyan mértékű előrelépés várható, ami az Intel aktuális kínálatát lemoshatja a pályáról, de még a következő generációs lapkáknak is komoly fejtörést okozhat. A Zen kétségkívül ütőképes alapokat nyújt, ha még fejlettebb gyártással is készül, mint az aktuális Intel architektúra, akkor ott bizony sejthető, hogy ki nevet a végén. 

Forrás: HOC, 3dcenter.org