A kutyának sem kell INTEL processzor?!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
A kutyának sem kell INTEL processzor?! - 5.0 out of 5 based on 3 votes

A német Mindfactory, az ottani piac egyik legnagyobb számítástechnikai kereskedőjének eladásait tekinthetjük meg.

intel vs amd

 

Mint az ismeretes, az elmúlt hetek során őrületes mértékben megdrágultak az INTEL asztali processzorai, ami jórészt annak tudható be, hogy a chipóriás a 14 nm-es gyártástechnológián ragadt. Az áremelkedés mértéke egyes modelleknél túlzás nélkül drámai szintet ért el, így olyan irracionális helyzetek adódtak, mint például a Celeron G4900 és az Athlon 200GE találkozása, avagy a Pentium Gold G5500 és a Ryzen 3 2200G összecsapása, de a Core i5 8400 sem feltétlen a Ryzen 7 1800X ellen lett kitalálva.

AMD Intel CPU Marktanteile Retail Juni September 2018

A jelek szerint a népek hamar vették a lapot, az átállás pedig villámgyorsan lezajlott, úgyhogy a Mindfactory eladásait tekintve 4-ből 3 vásárló már valamelyik AMD típusra szavaz, a heti eladások száma így 2 000 darabról közel 3 000 példányra ugrott. A statisztikák tüzetesebb vizsgálása után két egyértelmű következtetést vonhatunk le:

  • a vásárlók egy része kivár, mivel az összesített eladások száma valamelyest csökkent;
  • a legtöbben viszont találnak maguknak megfelelő AMD processzort, úgyhogy a többség (a kiskereskedelmi szegmensben) egyszerűen átlépett a túloldalra.

Kíváncsian várjuk az októberi adatokat is, amikor az INTEL problémái feltehetően már az egész hónapra kivetülnek – szeptember első felében még emészthető árak voltak, a hónap második felében lőttek ki a számok.

Érdemes megjegyezni, hogy (tudomásunk szerint) nem a chipóriás emelte meg az árakat, hanem a kereskedők. Ez egyébként a kereslet és a kínálat törvényszerűsége okán nem meglepő, de fontosnak tartottuk megjegyezni, hogy a folyamat egyszerűen a gyenge elérhetőségre vezethető vissza. Az ártrendre pillantva egyébként az is látható, hogy további romlás (talán) már nem várható, egyelőre ezen a szinten stabilizálódhatnak a számok.

Forrás: 3dcenter.org, reddit.com, Mindfactory

Szóljon hozzá!