Technikai demonstráción az USB 3.2

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A szabvány pontos kereteit már tavaly év végén lefektették.

usb nyitokep

Az USB 3.2 voltaképpen egész egyszerű módszerrel duplázza meg a tempót; az eddig szabványos egy adatsáv helyett kettőt alkalmaz, minek köszönhetően az effektív sebesség 20 Gbps-ra nőtt. Mivel az USB Type-C SuperSpeed kábelt már a kétsávos működés jegyében tervezték, ezért az teljes mértékben támogatja az új USB szabványt.

A fenti videóban látható, a Synopsys 1,6 GB/s-os sebességet ért el az USB 3.2 technikai demonstrációja során, ami lassúnak semmiképp sem nevezhető. A host rendszer egy Windows 10 alapú masina volt, a céleszközön viszont már Linux munkálkodott, melynek háttértára 2 000 MB/s-os tempóra volt felkészítve.

A biztató eredmény, illetve a véglegesített specifikációk ellenére az új csatolóval csak 2019 végén találkozhatnak földi halandók (vagyis a végfelhasználók). Ez abból a szempontból sajnos nem meglepő, hogy a csigatempóval szintén nem vádolható USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) sem kifejezetten elterjedt napjainkban, legalábbis az olcsó(bb) alaplapokról kerül-fordul „lefelejtik” ezt a csatolót.

Forrás: Synopsys