• Egyéb Vas
  • Írva:
  • Olvasva: 1112

A WIFI ALLIANCE elindította a WIFI 6 tanúsítvány programot

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Ha valami, ez a tény mutatja meg, hogy a WIFI 6 tényleg készen áll a bevezetésre.

WiFi 6

Az új szabvány megérkezésének bőven ideje volt már, és nem kimondottan a hálózat sebessége szempontjából. Az ac szabványú eszközökkel eddig jó sebesség volt elérhető, egészen addig, amíg a routerünkre nem akasztottunk túl sok eszközt, ugyanis ilyenkor az elméleti sávszélesség, a használt WIFI eszközök számától függően jelentősen lecsökkent.

 

Az új szabványnál persze nő a sebesség is (3,5 Gbps-ről 9,6 Gbps-re), de nem ez a legnagyobb vívmány. Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a hordható okoseszközök és mellettük az okos háztartási berendezések a lámpáktól a hűtőszekrényen át a légkondicionálókig. Ez azzal jár, hogy a jelenleg használatos WIFI megoldások már kevésnek bizonyulnak a megszaporodott eszközpark kiszolgálásához. A WIFI 6 ezen a téren fog jelentős előnnyel bírni, hiszen számos technológiai újdonság segíti a nagyszámú eszköz gyors kapcsolatát. Például az új szanványt használó routerek képesek lesznek párhuzamosan, egy időben több vezetékmentes eszköz felé is adatot továbbítani, képes lesz ugyan azon a sávon több eszközzel kommunikálni, ráadásul képes lesz optimalizálni kapcsolatát az útvonalválasztóval. Ezek a képességek összességében megoldást jelenthetnek az elméleti sávszélesség extrém széttagozodása ellen.

 

A címben említett tanúsítvány program már elindult. Ez azt jelenti, hogy a WIFI Allinace-be tömörült cégek kérhetik új eszközeik bevizsgálását, hogy amennyiben megfelelnek az új szabványnak megkaphassák a WIFI 6 jelölést. Érdekesség, hogy az új Apple telefonok már WIFI 6 képesek, és bár az Apple tagja a WIFI szövetségnek, évek óta nem kéri a készüléke hitelesítését, így hivatalosan az első telefon, ami WIFI 6 képes lesz, a Samsung Galaxy Note 10 lesz.