• Hűtés
  • Írva:
  • Olvasva: 7828

Sugárhajtómű hűtésnek indult, de laptop hűtő lehet belőle

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A GE új duális hűtőfúvókájának köszönhetően kiesebb, halkabb és hosszabb üzemidejű laptopok, táblagépek készülhetnek.

fw Aavid_GE_Addison_8481

A hűtőventilátor a laptopok legvaskosabb, legzajosabb, ám nélkülözhetetlen alkatrésze. A számítógépek általa szabadulnak meg a nagy teljesítményű processzorok termelte hőtől, máskülönben gyorsan kisülne az agyuk. 

A kutatók nemrégiben kifejlesztettek egy aprócska, két egymásra rakott hitelkártyányi vékonyságú eszközt, amely képes erre a feladatra, emellett helytakarékos, csökkenti a zajt, és mintegy 30 százalékkal növeli a laptop akkumulátorának üzemidejét.

A duális hűtőfúvóka elnevezésű kicsiny szerkezet nem laboratóriumi játékszer. A GE licencbe adta a technológiát a hőelnyelő és hűtőrendszerek gyártása terén piacvezető Aavid Thermalloy-nak.  

E technológiának köszönhetően ügyfeleink olyan innovatív, nagy teljesítményű elektronikai termékeket fejleszthetnek és dobhatnak piacra, amelyekre egyébként nem is gondolhatnának – jelentette ki Norm Soucy, az Aavid Thermalloy alelnök-vezérigazgatója.

 
A fújtatóként működő új hűtőberendezésben nincsenek mozgó alkatrészek. A szerkezet működése során nagy sebességgel szívja be és fújja ki a levegőt a két nikkellapocska oldalaihoz rögzített, köztük keskeny résnyi helyet hagyó speciális kerámián átmenő váltakozó áram hatására. Az elektromos áram által keltett piezoelektromos jelenség eredményeképpen a kerámiadarabkák kitágulnak és összehúzódnak. A vibráció hatására a lapocskák közötti rés levegősugarakat nyom ki.

A GE mérnökei eredetileg a sugárhajtású repülőgépmotorok hűtésére, valamint a gép szárnyai mentén jelentkező turbulencia csökkentésére fejlesztették ki az eszközt.

Szóljon hozzá!