• Memória
  • Írva:
  • Olvasva: 5157

Az év vége is a trójai programokról szólt

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A decemberi ESET víruslista első felében nem történt nagy horderejű változás az előző hónaphoz képest. A mezőnyt továbbra is a Win32/Bundpil féreg vezeti, amelyik külső adathordozókon terjedve valódi károkozásra is képes, hiszen a meghajtóinkról mind a futtatható, mind pedig a mentési Backup állományainkat törölheti.eset smart_security_01

Hatodik helyre küzdötte fel magát a Conficker féreg, és két hónap szünet után újra az első tízben találjuk a Win32/virut férget. Új résztvevővel is találkozhatunk, a kilencedik pozícióban szereplő Win32/TrojanDownloader.Wauchos személyében.

A Win32/TrojanDownloader.Wauchos egy olyan trójai program, amelynek fő célja további kártékony kódokat letölteni az internetről a fertőzött számítógépre. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, amelyen keresztül parancsokat fogad, így a támadóknak távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetősége.

Az ESET Threat Radar Report december havi kiadásában az ilyenkor szokásos év végi összefoglaló mellett szó esett egy olyan átverésről is, amelynél cégek olyan spameket kapnak, miszerint egy állítólagos kínai domain regisztrátor a vállalatuk nevét tartalmazó .asia alatti bejegyzési kérelmet kap. A levél írója jóváhagyást kér tőlünk, ehhez pedig a mellékelt kártékony linkre kellene kattintani, vagy a csatolt mellékletet kellene lefuttatni. Érdemes tisztában lenni a módszerrel, és óvatosnak lenni. Az ismeretlen feladóktól érkező kéretlen levelek linkjeire, mellékleteire pedig sosem szabad kattintani.

Szóljon hozzá!