• Notebook
  • Írva:
  • Olvasva: 6099

A közép-európai cégek nem sietik el a BYOD trendek követését

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Saját laptoppal és táblagéppel a munkahelyre? Magyarországon és a régió más országaiban a munkavállalók még inkább kivárnak ezzel.mobile-intheclassroomA legfőbb aggodalomra a biztonsági problémák, a céges adatvesztés és az esetleges javítások időtartama ad okot

A magyarországi cégek csak nagyon kis százalékánál használhattak a munkavállalók 2013-ban saját számítógépet vagy táblagépet munkavégzési célra. Az Intel felmérése szerint ez a tendencia 2014-ben sem sokat változik. Míg a világ vállalatainak 50%-ánál – különösen az Egyesült Államokban – lehetővé teszik a saját számítógép vagy táblagép munkahelyi használatát, az európai cégek a BYOD koncepció bevezetésében sokkal tartózkodóbbak. A közép-európai országokban átlagosan alig 12%-os volt ez az arány. Magyarország (18%) és Csehország (14%) átlagon felülinek, míg Szlovákia (9,8%) és Lengyelország (7,5%) átlag alattinak mondható ebből a szempontból – derült ki az Intel összesen 728 közép-európai cég körében végzett felméréséből. 

A koncepció meglévő támogatói mellett a BYOD szemlélet jövőbeli támogatási potenciálját az Intel elsősorban a lengyelországi (19%) és a csehországi (10%) cégeknél regisztrálta. Ezzel szemben viszont a szlovákiai cégek a legkonzervatívabbak a BYOD koncepcióval kapcsolatban, ahol a megkérdezett IT menedzserek több mint 82%-a jelenleg nem támogatja, és a közeljövőben sem tervezi a BYOD technológia alkalmazását. Míg Magyarországon jelenleg a megkérdezettek 18%-a támogatja a saját számítógépes eszközök munkahelyi alkalmazását, azok száma, akik mindezt idén tervezik bevezetni, mindössze 6% volt.

A BYOD koncepció a biztonsági megfontolásokon kívül az informatikai felügyelettel és szervizeléssel kapcsolatos kérdéseket is felvet. Az olyan megszokott feladatok, mint a platformfelügyelet és szoftverfrissítés, illetve a notebooknál vagy táblagépeknél esetlegesen felmerülő hibák javítása, komoly kihívást jelentenek a cég működése és a munkavállalók hatékonysága tekintetében. Komoly bizonytalanságot és bizalmatlanságot keltenek az IT vezetők körében az olyan típusú kérdések, hogy például az eszköz meghibásodása esetén a munkavállalónak egy szokványos szervizhez kell-e fordulnia, és így akár több napig sem áll a rendelkezésére a készülék.  

A BYOD vállalatoknál történő bevezetésének legnagyobb előnyét az Intel globális felmérésében résztvevő IT vezetők a számítógép-beszerzési költségek csökkentésében és a munkavállalók nagyobb termelékenységében látják, akiknek a teljesítményét a számítógépes közeg és az alkalmazások alapos megismerése, illetve a munkavállalók nagyobb megelégedettsége növelheti.

Szóljon hozzá!