Hamarosan lecsúszik a trónról az Intel?

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A helycsere már elkezdődött, a kiválasztott partnerek most ismerkednek a Threadripper második generációjával.

ryzen ripper amd

Az AMD a napokban jelentette be, hogy a Ryzen Threadripper 2900X, 2920X és 2950X piacra dobása a terveknek megfelelően halad, a termékkel már elkezdték az ismerkedést az OEM-ek – többek közt a Sisoft Sandra adatbázisában is feltűnt már az új nagyágyú.

A Threadripper második kiadása elhozza a Zen+ előnyeit, azaz elsősorban emelt órajelekkel és jobb IMC-vel (memóriavezérlő) számolhatunk. Minden bizonnyal az architektúra kisebb csiszolása is elégséges lesz ahhoz, hogy az arra épülő 16 magos 2950X átvegye a legerősebb asztali processzor címet. Véleményünk szerint az AMD hivatalosan a Computexen jelenti be a szörnyet, a rajt pedig még a nyáron esedékes.

amd roadmap

Jól áll a Zen2 fejlesztése is, az architektúra lényegében már elkészült, a fejlesztők a következő hónapokban alapos tesztelésnek vethetik alá a lapkát, mivel a vállalat ismét egy merész húzással készül a Ryzen harmadik generációjánál: a 7 nm-es gyártás mellett komolyabb változtatásokat is eszközölnek a Zen felépítésében. Ha egy steppingváltással orvosolhatóak az idén napvilágot látott biztonsági problémák (Spectre), akkor feltehetően erre is sor kerülhet, mert a termékcsalád piacra dobását „csak” 2019-ben tervezik.

amd gpu roadmap

Kevésbé bíztató képet fest a grafikus chipek fejlődési pályája: a 7 nm-re ültetett Vega lapka jövőre esedékes, ami akkor lesz majd igazán komoly baj, ha a közeljövőben megjelenik az új Geforce széria. Bár a hírek szerint a friss gyártástechnológia határozott előrelépés lesz (40%-kal nagyobb teljesítmény), mindazonáltal a GCN alapok felett kezd eljárni az idő, így egyes pontokon egyre inkább szembetűnő lehet a lemaradása.

Forrás: guru3d.com 

Szóljon hozzá!