• Szoftver
  • Írva:
  • Olvasva: 1881

10 tipp a Windows 10-es gép felpörgetéséhez

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
10 tipp a Windows 10-es gép felpörgetéséhez - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Az M1 Híradó egy figyelemfelkeltő gyűjteményt közölt Windows 10 optimalizálás ügyben, alant ezt olvashatjátok.

 

1. Evidencia? Indítsuk újra

Bár a tanács nagyjából egyidős a számítógéppel, sok felhasználó virtusból vagy feledékenységből hetekig bekapcsolva tartja. Minden nap kapcsoljuk le a gépet: újraindítás helyett is a kikapcsoló gombot használva, majd az „ősi” módszer szerint húszig számoljunk magunkban az indításig.

1 friss

2. Frissíteni, frissíteni, és frissíteni

Sajnos nem mindig rémhír, hogy rendszerfrissítés után lassabb a Windows, legutóbb például a botrányos processzor-sebezhetőségek miatt lassult sokaknak a gépindítás. Mégis, ezek a kivételek, s a Microsoft frissítései a rendszer teljesítményét csökkentő gyakori hibák javítására (is) szolgálnak. Rendszeresen nyissuk meg Windows/ Gépház/ Frissítés és biztonság/ Windows Update opciót, s válasszuk a Frissítések keresése menüpontot.

3. Ellenőrizzük az automatikusan induló alkalmazásokat

Gyakran azért lassul le a PC, mert túl sok olyan folyamat fut a háttérben, amelyekre nincs is szükség, csak pazarolják a rendszer kapacitását. Kontrollálásukhoz nyissuk meg a Feladatkezelőt a Ctrl + Alt + Del gombok egyidejű lenyomásával, s válasszuk az „Indítás” fület. Hogy fölöslegesen ne induljon el egy-egy program, válasszuk a „Letiltás” lehetőséget. Természetesen tudnunk kell, milyen folyamatot tiltunk le, de például a vezeték nélküli egérnek teljesen indokolatlan örökösen frissítéseket keresnie.

4. Futtassunk Lemezkarbantartást

A Lemezkarbantartó beépített Windows segédprogram. Indításához a Windows gomb lenyomása után kezdjük el begépelni, hogy „Lemezkarbantartó”. Jól használható a gépen felgyülemlett ideiglenes fájlok, például előképek, letöltött programfájlok és offline weboldalak törléséhez. Indítása után jelöljük ki a megfelelő jelölőnégyzetet. Ha a „Rendszerfájlok tisztítása” opciót kiválasztjuk, rendszergazdai jelszót beírva a feleslegessé vált, igencsak méretes, sok GB-t helyet foglaló rendszerfrissítéseket is törölhetjük, hogy helyet szabadítsunk fel.

5. Távolítsuk el a nem használt szoftvereket

A sohasem használt, vagy „bloatware” szoftverek helyet foglalnak el a merevlemezen és csökkentik a gép teljesítményét. Eltávolításukhoz válasszuk a Vezérlőpult/ Programok és szolgáltatások/ Program eltávolítása lehetőséget. Kattintsunk jobb egérrel arra a programra, amelyikre nincs szükség és válasszuk az „Eltávolítás” opciót, majd kattintsunk az „Igen”-re.

megjelenitesi beallitasok

6. Kapcsoljuk ki a látványos effektusokat

A Windows 10-ben alapértelmezetten be vannak kapcsolva speciális látványelemek, hogy egyes programok indulásakor és kikapcsolásakor csinosítsák a működést. A régi gépeknek oly hasznos letiltási lehetőség kissé nehezen lelhető fel a Windows 10 bugyraiban. Pedig elég csak a Windows gombra kattintás után „A Windows megjelenítési és teljesítménybeállításainak módosítása” szöveget beírni, hogy megkapjuk „Teljesítménybeállítás” opciókat. Itt igény és a PC teljesítménye szerint kiválaszthatjuk, hogy a Windows döntsön helyettünk, vagy a legjobb megjelenést, netán a legjobb teljesítményt válasszuk. Utóbbi esetében a Windows 10 kikapcsol minden látványelemet.

7. Ne legyen átlátszó

Különösen erőforrás-igényes, de felesleges a menük átlátszóságának engedélyezése. Hogy könnyítsünk a számítógép dolgán, kattintsunk jobb egérrel a képernyő szabad területén, a felbukkanó menüből válasszuk a „személyre szabást”, majd a „Színek”-et, s húzzuk el a tolókát a az „Átlátszósági effektusok”-ban.

8. Futtassuk a rendszerkarbantartót

A Windows 10 beépített segédprogrammal rendelkezik, ami rendszeres karbantartási feladatokat lát el, például a merevlemez töredezettségmentesítését, a frissítések keresését és a rosszindulatú programok ellenőrzését. Ezek a feladatok rendszerint a háttérben futnak, miközben a számítógép üresjáratban van, de ha a rendszer teljesítményével kapcsolatos problémát érzékelünk, manuálisan is futtathatjuk a karbantartást a Vezérlőpult\ Minden vezérlőpultelem\ Biztonság és karbantartás menüpontban. Vagy írjuk be a Windows gomb lenyomása után, hogy „Biztonság és karbantartás”.

9. Vásároljunk RAM-ot

Drámaian javul a Windows sebessége némi, manapság már olcsó RAM vásárlásával. Ugyan a Windows 10 elvileg megelégszik 4 GB-tal a zökkenőmentes futtatáshoz, de akadnak erőforráséhes grafikus alkalmazások, videójátékok, amelyek könnyen megfektethetik a gépet.

10. A nagy ugrás: vegyünk SSD-t

Az SSD meghajtók flash memóriát használnak, úgy kell elgondolni ezeket, mint az USB pendrive-okat. Beszerzésük nagyságrendekkel gyorsítja a rendszert. Nem kell aggódni a régi merevlemezünkön lévő Windows, s a telepített programok miatt sem: például az ingyenes Clonezilla használatával mindent klónozhatunk az új SSD meghajtóra. A régi lemez pedig kiválóan alkalmas lesz adattárolásra. 


Véleményezés

A magunk részéről örvendetesnek tartjuk ezt a „kezdeményezést”, ennek ellenére a régi szólás jut eszünkbe: a suszter maradjon a kaptafánál. A következőkben a mi szakmai véleményünket olvashatjátok a fenti listáról.

1.

Kétségtelenül lehet olyan élethelyzet, amikor megállja a helyét ez a javaslat, ugyanakkor mégis akad itt egy logikai bukfenc. A Windows 10 része a SuperFetch (előtöltő) szolgáltatás, mely a rendelkezésre álló üres memóriát a gyakran használt alkalmazásainkkal tölti fel. Értelemszerűen egy újraindítás azonnal kiüríti ezt a gyorsítótárat, így a következő betöltés után azt ismét fel kell töltenie az operációs rendszernek. Amíg ez a folyamat tart, addig feltehetően (némileg) lassabb lesz a számítógép, mint egy belakott memóriával.

2.

A Windows 10 alapértelmezetten automatikusan telepíti a frissítéseket, a manuális keresés emiatt szükségtelen.

start win10

3.

Ehhez két kiegészítésünk lenne: a következő oszlopokat a tippben megnevezett helyen érdemes bekapcsolni: „Hatása az indításra” és „Processzoridő indításkor”. Az előbbiek segítségével pontos képet kapunk arról, hogy az adott folyamat mennyi ideig fogta le a gépet.

4.

Ezt is tudjuk automatizálni, egyszerűen a Gépházban a „Rendszer” menüpont alatt nyissuk meg a „Tárterület” almenüt, majd kapcsoljuk be a „Tárterületsegéd” lehetőséget. Látni fogjuk, hogy egészen részletesen testre szabhatjuk ezt a szolgáltatást, minek után a továbbiakban semmi teendőnk nem lesz vele.

5.

Ez elég evidens, általában fel sem telepítünk olyan szoftvert, melyre semmi szükségünk, a bloatware-eket is érdemes elkerülni.

6.

A Windows 10 elődeihez hasonlóan a telepítés alatt felméri a számítógép grafikus teljesítményét, majd ahhoz igazítja a vizuális megjelenítést, vagyis egy ősrégi PC-n feltehetően egyébként is visszafogja az effekteket, egy újabb masinán meg már nincs jelentőssége a dolognak.

7.

Itt gyakorlatilag ugyanaz érvényes, mint az előbb.

8.

Ahogy a forrás is írja, ezek az optimalizációk külső beavatkozás nélkül is végbemennek, a kézi indítás az esetek döntő többségében szükségtelen.

9.

Való igaz, hogy a Windows igencsak megsínyli a szűkös memóriát, nagy kár, hogy az árak már hosszú ideje igen kellemetlen magasságokban mozognak.

10.

Itt viszont már nagyságrendekkel jobb a helyzet, valóban érdemes megfontolni egy SSD beszerzését – erről bővebben itt írtunk.

Ti mit tapasztaltatok a fentiekkel kapcsolatban?

Forrás: hirado.hu

Szóljon hozzá!