• Szoftver
  • Írva:
  • Olvasva: 2301

Kb. 7,0 GB tárhelyet lerabol az új Windows 10!

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Windows 10 következő verziója (19H1) egy picit átszabja majd adattárolónkat.

 

A legfrissebb hírek szerint az operációs rendszer következő kiadása már tartalmazni fogja azt a fejlesztést, melynek értelmében a szoftver egy tartalék tárterületet hoz létre; ennek mérete nagyjából 7,0 GB körül lesz. A Windows 10 ide fogja letölteni az aktuális frissítéseket, majd értelemszerűen innen telepíti azt. A Microsoft mindezt azért lépte meg, mert még most is szép számban vannak olyan (elsősorban hordozható) számítógépek, melyeken azért nem telepíthető egy-egy biztonsági javítás, merthogy azokon egyszerűen nincs elegendő hely. Értelemszerűen ez a módszer nem fogja megnövelni a tárhelyet, ugyanakkor szavatolja, hogy legyen elegendő tárkapacitás a frissítőcsomagok számára. Még egyszerűbben fogalmazva arról van szó, hogy a Windows ilyenformán kizárja annak a lehetőségét, hogy a felhasználó személyes állományaival annyira teleírja az adott partíciót, hogy ott már a frissítések telepítése is problémákba ütközzön. 

reserved win10

Az így „lekerített” helyet a Windows az ideiglenes fájlok tárolására is használhatja, ezek majd a frissítés alatt automatikusan törlődnek. Elméletben ez azt jelenti, hogy nem veszítünk semmit a rendelkezésre álló tárhelyből, a gyakorlatban viszont valószínűsíthető, hogy lesznek olyan felhasználók, akiknél nincs 7,0 GB-nyi ideiglenes állomány, tehát mégiscsak lesz kihasználatlan hely. A tároló pontos mérete egyébként az egyéni környezettől (szolgáltatások, nyelvi csomagok stb.) függ, ha nagyobb az alaprendszer, akkor nyilván ez a partíció is nagyobb lesz. Megoldás lehet a rendszer diétára fogása, az ugyanis erre a partícióra is kihatással lesz.

A Windows 10 19H1 (1903) valószínűleg áprilisban jelenik meg. Az újdonság automatikusan életbe lép frissítéskor, illetve tiszta telepítésnél. A tárterület megszüntetése nem lehetséges, de ennek mérete a jövőben még változhat (például a diagnosztikai adatok alapján, esetleg a felhasználók visszajelzései miatt).

Forrás: Microsoft