• Tuning
  • Írva:
  • Olvasva: 7423

SSD tuning Intel módra!

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A tuning, vagyis a hardverek túlhajtása, a gyárinál magasabb órajelen történő használata nem újkeletű dolog, ám eddig leginkább a processzorok, videokártyák és memóriamodulok esetén éltünk a lehetőséggel. Most, hogy az adattárolás a mechanikus működésű eszközök (HDD) elmozdult a teljesen elektronikus megoldások felé (SSD) lehetségessé vát a háttértárak túlhajtása is.

tuning-utility

Jelen esetben egy Intel SSD túlhajtására került sor. A képekből nem derül ki, de a magasabb órajelek beállítása az Intel Extreme Tuning Utility, vagy XTU rövid segítségével történt.

A tesztben egy Intel SSD DC S3500 Sorozatú, 480 GB-os meghajtót használtak. A szoftverben két beállítász lehetet tmódosítani, az Intel SSD vezérlő órajelét, ami alapértelmezetten 400 MHz, és a NAND lapkák sebességét, ami 83 MHz. A tuning során az előbbi értéket 625-, míg az utóbbit 100 MHz-ig emelték. Ime a máérések eredményei:

low-iops
low-iops2

Alapórajel

high-clock

Vezérlő 625-, NAND 83 MHz

nand-overclocking
nand-overclocking2

Vezérlő 625-, NAND 100 MHz

Ahogy látható a tuning nem volt eredmény nélküli. Az AS SSD pontszám 918-ról 1066-ra emelkedett, ami több mint 16 százalékos javulás. A legnagyobb növekedés a 4K-64 Thrd write értéknél láthatjuk, 22 százalékos növekedést figyelhetünk meg.

A kérdés természetesen az, hogy megéri-e az SSD-t tuningolni. A válasz egyértelmű igen lehet, ha a teljesítmény növekedését nézzük, ám ma még senki nem tud választ adni arra a kérdésre, hogy a tuning miképp befolyásolja az adatbiztonságot, illetve az SSD élettartamát. Szerencsénkre lesznek olyan elvetemült emberek, akik ezt helyettünk kipróbálják, így néhány éven belül már természetessé válhat, hogy egy tuning versenyen a résztvevők a háttértárakat is úgy fogják minomhangolni, mint most a processzort vagy a memóriát.