Ennyi volt az RTX?

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Úgy tűnik, hogy az RTX technológia elérhetetlen lesz a 250 dollár alatti piaci szegmensben. Az ok egyszerű: ezek a GPU-k nem elég gyorsak a valós idejű sugárkövetéshez.

1660Ti

 

Az NVIDIA számára bizonyára nem kifizetődő a dolog, feltehetően az RT-magok igen jelentőset markolnak a tranzisztorbüdzséből, mely luxus egy alsó-középkategóriás terméknél már nem fér bele. A pletykák szerint ezért a zöldek ugyan továbbviszik a Turing alapokat, ám RT magok nélkül, így megalkotva a GeForce GTX 1660 Ti-t. A chip (TU116) így rendelkezik a „Turing-shaderek” összes előnyével és a Tensor magokkal, a sugárkövetés gyorsítására viszont képtelen lesz. Elméletileg megmarad a GDDR6-os memória is.

A GeForce GTX 1660 Ti kétségtelenül lassabb lesz, mint az RTX 2060, az 1 536 CUDA mag azonban még így is jó teljesítményt nyújthat. A VideoCardz beszámolója szerint a 6,0 GB-nyi fedélzeti memória sem fog csökkenni, a memóriabusz szintén érintetlen marad (192 bit), összességében viszont így is sikerül 300 dollár alá bemenni – ez az a szegmens, ahol még mindig a GTX 1060 az úr, legalábbis házon belül.

Meglehetősen nehéz értékelni a GeForce GTX 1660 Ti grafikus kártyát a fentiek függvényében. Az várható volt, hogy a kisebb modellek alkalmatlanok lesznek az RT-technológiára, az mondjuk nem feltétlenül, hogy mindez már ezen az árszinten bekövetkezik. Véleményünk szerint az NVIDIA egyelőre egy prémium feature-ként használja a sugárkövetést (amolyan PhysX 2.0), jelen generációban már nem mutatkozik esély arra, hogy a ray-tracing széles körben elterjedjen. Mindez értelemszerűen azt vetíti előre, hogy az RTX 2060, 2070, 2080 és 2080 Ti nem többek előfutároknál, amolyan pre-alfa szintű termékek a ray-tracing vonatkozásában. Markáns piaci részesedést ilyen árak mellett valószínűleg nem tudnak elérni, ennek következtében a fejlesztőket sem lesz egyszerű meggyőzni a sugárkövetés alkalmazásáról.

Az RT (korai) kiütésének egyértelmű nyertese lehet az AMD; A Radeon számára megnyílt a piaci rés, ha a fenti jóslatok beigazolódnak, akkor 300 dollár magasságában eltűnik a Turing eme technológiai előnye.

Forrás: videocardz.com, techpowerup.com