Az utolsó esély, hogy NVIDIA GTX 10-es grafikus kártyához juss!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A remek videokártyáiról ismert vállalat első embere, Jensen Huang közölte, hogy lassan sikerül teljesen kipucolni a raktárakat.

 

Mint ismeretes, a zöldek kissé elszámították magukat a bányászőrület idején, minek kellemetlen hozadéka az volt, hogy a vásárlási láz lecsengése után halomban álltak a GeForce GTX 10-es termékek. A túlkínálat egyébként erősen kihatott a Turing-szériás modellek megjelenésére is, elsősorban a rajt csúszásában öltött testet a jelenség. A mostani közlemény szerint ez az állapot heteken belül már történelem lesz, a GTX 1080 Ti, GTX 1080, GTX 1070 Ti és a GTX 1070 napjai ugyanis erősen meg vannak számlálva. Az is kiderült, hogy a GTX 1060 sem húzza már sokáig, minden bizonnyal ehelyett is érkezni fog egy Turing-alapokon nyugvó produktum – igény az biztosan lenne rá. Fontos megjegyezni, a folyamat természetszerűleg nem egyik napról a másikra fog történni, afelől azért ne legyenek kétségeink, hogy utánpótlás hiányában a kiskereskedők is hamar kifogynak a készletekből!

Nem túl meglepő módon a GTX 10-es sorozat végnapjai után az utóddal foglalkozik az NVIDIA, a játékos termékpaletta jelenleg a következő típusokra épít: RTX 2080 Ti, 2080, 2070 és 2060. A nevezéktanból egyértelműen kitűnik, az alacsonyabb szintű megoldások teljes mértékben hiányoznak az RTX 20 sorozatú családból, jelenleg még nincsenek arról hírek, hogy ezt miként oldják meg a mérnökök. Elképzelhető, hogy köztes megoldásként megjelenik egy olyan széria (GTX 11?), mely az új generációs architektúrát alkalmazza, a sugárkövetéses technológia mellőzésével. Első pillantásra ebben nem sok logika van, hiszen a Turing éppen a ray-tracing-gel vonta magára a játékosok figyelmét, jobban belegondolva azonban akad benne ráció, tudniillik a dolog hatékony költségkímélő módszer, azonkívül egy belépő piacra szánt terméknél még korántsem várható el, hogy ilyen magas szintű terhelés alatt is helytálljon – legalábbis 2019-ben, aztán idővel talán ez is változik. Mindezt azért hoztuk szóba, mert erősen arra utal, hogy az RTX 20 családban a ray-tracing megmarad az „úri huncutság” szintjén, nem valószínű, hogy a közeljövőben alapkövetelményé válik, még csak az sem, hogy állandó kelléke lesz a játékoknak.

1080 ti

A sugárkövetés mellett a gamer társadalmat az árazás, illetve szerény mértékben talán a kártyák fogyasztása is megosztja. Az energiaigény kapcsán nagy baj nem történt (az energiahatékonyság még javult is), csupán a közvetlen elődökhöz mérten szembetűnő az ugrás, az árazás azonban már más tészta. Az új széria első olcsóbbnak mondható megoldása az RTX 2060, efölött már elég húzós számokat láthatunk, igaz, ezt a combos teljesítmény és a konkurencia szerény jelenléte is indokolja. Hosszabb távon amúgy még problémás lehet az, hogy a mérnökök viszonylag szűkmarkúan bántak a videomemóriával, ezt az alábbi pontokban foglaljuk össze:

  • GTX 1070/1070 Ti 8,0 GB (GDDR5) → RTX 2060 6,0 GB (GDDR6)
  • GTX 1080 TI 11,0 GB (GDDR5) → RTX 2080 8,0 GB (GDDR6)

Nincs teljesen kizárva, hogy a kieső GB-okat részben vagy egészben pótolja a fejlettebb architektúra, de ennek jelét még nagyítóval sem könnyű felfedezni. A fenti összevetésnél az árakat vettük figyelembe, ennek ellenére ez az összevetés a teljesítményre vonatkoztatva is megállja a helyét – olyan 10-15 százalékos átlagos szórással. Egyértelműen az RTX 2060 helyzete a legizgalmasabb, kiváltképp akkor, ha több éves távlatokban gondolkozunk, esetlegesen magas felbontás mellett.

1060

Jensen Huang nyilatkozatának amúgy még egy fontos szereplője van: GeForce GTX 1060. Az úriember szerint heteken belül ez a modell is búcsút int a piacnak, remélhetőleg úgy, hogy közben megjelenik az utód is. Ha ez megtörténik, még akkor is kérdéses az ár; Itt szintén csak reményeink lehetnek, hogy nem fog vastagon a toll. Kérdőjelek tehát még akadnak, mindenképpen tanácsos figyelemmel kísérni az eseményeket azoknak, akik ebben az árszegmensben nézelődnek!

A lényeg most röviden annyi, hogy hamarosan teljesen megszűnik a két termékcsalád párhuzamos léte, legalábbis a felsőházban mindenképpen, mert a belépőszinten valószínűleg lesz még szerepe a Pascal architektúrának.

Forrás: techspot.com