Kíváncsi vagy milyen telefont veszel idén? Eláruljuk!

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Alig telt el az év első napja, máris kaptunk egy érdekes hírt a közeli jövő középkategóriás MediaTek processzorairól.

mediatek mt65xx processors 640x356

A MediaTek igyekezett mind az alsó, mind a közép és felső kategóriás telefonokhoz megfelelő alapokat kínálni a mobilgyártóknak. Tavaly azonban kiderült, hogy a felső kategóriába nem sikerült átütő eredményt elérniük, így a Helio X30 lapkába fektetett tőke valószínűleg sosem térül már meg. Alig néhány gyártó választotta ezt a SoC-ot a telefonjához, így a MediaTek-nél úgy döntöttek, a jövőben a középkategóriára koncentrálnak majd.

A középkategória alsó szegmensébe fejlesztett lapkáról már írtunk, ezek a Helio P23 és Helio P30. A cikket itt olvashatjátok: Ismerjétek meg a jövő középkategóriás telefon processzorait!


Most a középkategória felső szegmensbe szánt új lapkákról szivárogtak ki információk. Ismét két termék érkezik, ezek a Helio P40 és a Helio P70.

Helio P40

A Helio P40 egy nyolcmagos processzort kap, ami négy darab 2,0 Ghz-en működő A73 és négy darab 2,0 GHz-en működő A53 magból áll. A grafikát a 700 MHz-es Mali-G72 MP3-as GPU-ra bízták. A lapka multimédiás képességei is javultak, a gyártók akár 32 megapixeles kamerát is építhetnek mellé. A lapkakészlet ezenkívül 8 GB, akár 1866 MHz-es LPDDR4x RAM támogatására is képes. A Helio P40 támogatja a továbbfejlesztett AI funkciót Tensor Flow támogatással. Végül, de nem utolsó sorban a lapkakészlettel kapunk LTE cat.7 támogatást.

Helio P70

A Helio P70 a képességeit tekintve várhatóan a Snapdragon 660 konkurense lesz, legalábbis a processzormagok tekintetében, hiszen ahhoz hasonlóan négy 2,5 GHz-es A73 maggal és négy 2,0 Ghz-es A53 maggal dolgozik. A P40-hez képest nem csak órajelekben lesz különbség, a GPU is jobb, ez a továbbfejlesztett 800 MHz-es, négymagos Mali-G72 MP4 GPU-t kapjuk a Helio P70-re épülő telefonokkal. A Helio P70 a kisebb tesóhoz hasonlóan 8 GB, de gyorsabb LPDDR4X memóriát támogat. Az új SoC teljesítménye nagyjából az előző sorozat felsőkategóriás lapkájának, az X30 teljesítményének felel majd meg.

A hírek szerint az új lapkára már olyan gyártók jelentkeztek be mint a Xiaomi, a Vivo, az Oppo és a Gionee, és gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a Meizu is épít rá telefont.

Szóljon hozzá!