Mesterséges intelligencia a telefonokban is

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A MediaTek új lapkája már tartalmazza a szükséges komponenseket.

mediatek p30 1

A MediaTek az MWC-t kihasználva új középkategóriás lapkát jelentett be, ami teljesítményét tekintve a Qualcomm Snapdragon 660 legfőbb kihívója lesz. Persze ettől még nem lenne érdekes a dolog, attól már sokkal inkább, hogy a mesterséges intelligencia is megjelenik benne, valamint extrém amagas pixelszámú kameraszenzorokat is támogat.

mediatek p30 2

Az új P30 jelű SoC a TMSC üzemeiben készül 12 nanométeres gyártástechnológiával és megkapja a MediaTek CorePilot 4.0 technológiáját is. A központi egység tízmagos processzort kap, amiben a felső fürtben négy darab nagyteljesítményű Cortex-A73 mag dolgozik. A processzor mellett találunk egy ARM Mali-G72 GPU-t, ami három teljesítményoptimalizált képjelfeldolgozó egységgel (ISP) rendelkezik.

mediatek p30 3

A központi lapkában ezek mellett találunk majd egy többmagos mesterséges intelligencia processzort is. Az AI Mobile APU segít a teljes rendszer teljesítményének javításában, működése hatással lesz a CPU-ra, a GPU-ra, A VPU-ra és a DLA-re is. A lapka, ahogy a MediaTek új megoldásai, javított multimédia képességekkel rendelkezik. Ennek eredménye, hogy a beépített képfeldolgozó képes együttműködni extrém felbontású, akár 32 megapixeles képszenzorokkal is, vagy, ha a gyártó duplakamerás telefont épít, akkor elboldogul két 16- vagy 20 megapixeles megoldással is.

mediatek p30 4

A hírek szerint a lapka energiafogyasztása is csökken az elődökéhez képest, amiben nagy szerepet kap az új DOF-motor. A fent már említett három teljesítményoptimalizált képfeldolgozó energiaéhsége 500 milliwattal csökkent, ami a korábbi generációs lapkákhoz képest nagyjából 18 százalékos javulást jelent. Még egy érdekesség, hogy a P60 támogatja az FHD felbontású kijelzőket, illetve a 20:9-es oldalarányú megoldásokat. Ez előrevetíti azoknak az új generációs telefonoknak az érkezését, amik valóban keret nlküliek lesznek mind a négy oldalon, és tovább nyújtják a jelenleg modernnek számító 18:9-es oldalarányú mobilok kijelzőjét.

Szóljon hozzá!