Válassza az Oldal lehetőséget

Hogyan tudjuk maximalizálni Xiaomi telefonunk akkumulátorának élettartamát?

Hogyan tudjuk maximalizálni Xiaomi telefonunk akkumulátorának élettartamát?

A legtöbb okostelefon kapcsán az akkumulátor élettartama sarkalatos pontnak számít, hiszen mindenki szeretné, ha egyetlen töltéssel minél tovább tudná használni készülékét, csakhogy a gyakorlatban inkább ennek az ellenkezője jellemzi ezeket a termékeket.

Hogyan tudjuk maximalizálni Xiaomi telefonunk akkumulátorának élettartamát?

A töltési ciklusok növekedésével ugyanis folyamatosan csökken az akkumulátor élettartama, illetve az általa tárolt energia mennyisége, és bár az első hónapokban ez nem lesz túl jelentős, két-három év folyamatos használat után azonban már érezhetjük hatását a töltési ciklusok rövidülésében.

Ez a folyamat kivétel nélkül minden gyártó, így a Xiaomi készülékeinél is megfigyelhető annak ellenére, hogy a gyakran 5000 mAh-s akkumulátorok sokkal később kezdenek problémákat produkálni az üzemidő tekintetében.

Hogy mégis miként tudjuk maximalizálni telefonunk akkumulátorának élettartamát? Cikkünk segítségére a Xiaomiszerviz.com csapatától gyűjtöttünk hasznos tippeket az alábbiakban, akik számtalan Xiaomi telefon akkumulátor cserén vannak túl.

A nem használt funkciók feleslegesen terhelik az akkumulátort

Az egyik legfontosabb tipp, ha szeretnénk a legtöbbet kihozni Xiaomi telefonunk akkumulátorából, nem más, minthogy a nem használt funkciókat minden esetben állítsuk le vagy kapcsoljuk ki, hiszen ezek bár meghúzódnak a háttérben, gyakran mégis órákkal rövidíthetik a készülék rendelkezésre állását.

Hogyan tudjuk maximalizálni Xiaomi telefonunk akkumulátorának élettartamát? 1

Olyan funkciókról van itt szó, mint a Bluetooth, az NFC, a GPS vagy éppen a WiFi, melyek bizonyos esetben természetesen elengedhetetlenek egyes alkalmazások használatához, azonban dinamikus kezelésük sokat segíthet abban, hogy a készülék hosszabb ideig bírja töltés nélkül.

Egy NFC-t vagy egy GPS-t például biztosan nem használunk a nap 24 órájában, ezért sokat tehetünk az akkumulátor kímélésének érdekében, ha kikapcsoljuk őket, amikor nincs szükség rájuk.

Automatizáljuk vagy állítsuk alacsonyra a kijelző fényerejét

Az akkumulátort a legnagyobb mértékben a kijelző képes megterhelni, ezért nagyon fontos odafigyelni az élettartam növelése érdekében arra, hogy mekkora fényerőn üzemel a képernyő, mert a legmagasabb szinten akár több órával is mérsékelheti a rendelkezésre állási időt.

Maximum fényerőn egyébként sem ajánlott használni a telefont, érdemes inkább automatizálni ezt a funkciót, ami minden esetben a külső fényhez igazítja ezt az értéket. A legtöbbször jól működik, de ha probléma lenne vele, érdemes inkább manuálisan kalibrálni.

A legoptimálisabb az akkumulátornak nyilván az, ha a legalacsonyabb fényerőt választjuk, de ilyen üzemmódban a telefon gyakorlatilag használhatatlan, így a nagyjából 50-60 százalékos beállítás lesz a legoptimálisabb, mely nemcsak az akkumulátort kíméli, de a készülék használhatóságát is biztosítja.

Mindig zárjuk be vagy szinkronizáljuk a háttérben futó folyamatokat

A folyamatok nem összekeverendők az applikációkkal! Ezt nagyon sokan nem tudják, ami komoly probléma, hiszen a nem szinkronizált, vagy feleslegesen futó folyamatok rendkívüli mértékben terhelhetik meg feleslegesen az akkumulátort.

Ilyen például a szinkronizáció vagy a frissítések keresése, melyek különösen gyakoriak a levelező- és chatalkalmazásoknál. Ha beállítjuk, hogy mindig egy adott időpontban, vagy egy bizonyos hálózaton induljanak csak el ezek a folyamatok, akkor azzal rengeteg üzemidőt nyerhetünk.

Sőt, ehhez ma már külön applikációkat is letölthetünk telefonunkra, Xiaomi készülékekre például ideális választás a Greenify, mely nagyszerűen képes optimalizálni az ilyen folyamatokat.

Az alkalmazásokat nem kell mindig bezárni

Az okostelefonok működése rendkívül jól felépített, ezáltal ha egy alkalmazást nem használunk aktívan, és nem zártuk be, akkor a háttérben gyakorlatilag befagyasztott állapotban várja az ismételt megnyitást.

Ez nemcsak gyorsaságot biztosít a programoknak, hanem meglepő módon az akkumulátorra is jobb hatást gyakorol ahhoz képest, mintha minden esetben bezárnánk, és a nulláról indítanánk újra az alkalmazást.

Hogyan tudjuk maximalizálni Xiaomi telefonunk akkumulátorának élettartamát? 2

Amennyiben napi szinten többször is használunk egy adott applikációt, akkor ez a módszer különösen hasznos lehet, hiszen a háttérben befagyasztott programok sokkal kevesebb energiát használnak fel, mint azok, amelyeket újra és újra megnyitjuk.

Váltsunk kevesebb energiát fogyasztó alkalmazásokra

Ma már a legtöbb alkalmazásnak vannak Lite változatai, melyek nem rendelkeznek ugyan minden funkcióval, de az alapvető tulajdonságokat így is biztosítják a felhasználók számára, ám ami ennél sokkal fontosabb: lényegesen kisebb mértékben terhelik a telefon akkumulátorát.

Érdemes a készülék alkalmazáskezelőjében vagy az akkumulátor fogyasztását ellenőrző menüpont alatt ellenőrizni, hogy melyik az a program, ami a legtöbb energiát fogyasztja, és ellenőrizni, hogy van-e bármilyen alternatívája, azaz Lite verziója.

Különösen sok energiát fogyasztanak egyébiránt a közösségi oldalas applikációk, a különféle chatprogramok, így érdemes leginkább ezekhez kapcsolódóan ellenőrizni a Play Áruházat egy esetleges energiatakarékosabb applikáció reményében.

Mindig töröljük az ideiglenes fájlokat

Az ideiglenes fájlok szintén komoly gondokat tudnak okozni Xiaomi telefonunk energiafelhasználásában, ezáltal rengeteg ilyen – úgynevezett – cache állomány képes beékelődni a háttérben, és értékes erőforrásokat lefoglalni, ezzel pedig feleslegesen terhelni az akkumulátort.

Hogyan tudjuk maximalizálni Xiaomi telefonunk akkumulátorának élettartamát? 3

Az ideiglenes fájlok a legtöbbször felesleges információkat tartalmaznak a múltra nézve, azonban mindennapi törlésük nem ajánlott, hiszen ilyen esetben lassíthatják a telefont, lévén a törlés után bizonyos programoknak ismét létre kell hozniuk ezt az állományt, de 2-3 havonta egyszer az akkumulátor élettartama miatt érdemes elvégezni ezt a tevékenységet.

Ne használjunk élő háttereket és túl sok animációt

Az olyan Android alapú okostelefonok, mint a Xiaomi készülékek esetében a testre szabható jelleg nagyon fontos fegyvertény, azonban sokan hajlamosak ezzel átesni a ló túlsó oldalára, ezáltal olyan témákat választani a készülékre, mely dugig van animációval és egyéb erőforrásigényes momentummal.

Az élő hátterek és a túl sok animáció tehát mindig kerülendő, a legjobb az, ha teljesen kikapcsoljuk őket, hiszen különösen egy régebbi típusú okostelefon esetében ezzel nemcsak az üzemidőt növelhetjük meg, hanem a készülék sebességét is.

Kapcsoljuk be az akkumulátorkímélő üzemmódot

A Xiaomi minden okostelefonján találhatunk akkumulátorkímélő üzemmódot, hiszen a MIUI téma egyik kötelező eleme, amiből gyakran többet is találhatunk a készüléken. Érdemes megismerkedni ezekkel a módokkal, illetve alkalmazni őket, ha szükséges, hiszen sokat nyerhetünk velük.

Hogyan tudjuk maximalizálni Xiaomi telefonunk akkumulátorának élettartamát? 4

Segítségükkel a készülék automatikusan optimalizálja a háttérben futó folyamatokat, és igyekszik különféle beállításokkal a legtöbbet kihozni az üzemidőből úgy, hogy nekünk gyakorlatilag semmi dolgunk sincs. Néha túl szigorú, ezért gyakran nem lehet rábízni a beállításokat, de sok esetben hasznos lehet.

 

Szponzorált tartalom

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.