Válassza az Oldal lehetőséget

HOMTOM HT70 teszt – óriás akkumulátor és szokatlan külső

HOMTOM HT70 teszt – óriás akkumulátor és szokatlan külső

Itt egy újabb jelentkező a telefonok üzemidő bajnokságának első helyére.

HOMTOM HT70 14


 

Bevezető

Bár az akkumulátor technológia fejlődik, annyira mégsem, hogy végre hatalmas kapacitású akkumulátorokat kapjunk kis méretben. Ez neked, nekem és a legtöbb embernek nem probléma, mert teljesen jól elvagyunk az immár kett vagy akár három napra hízott töltés nélküli használati idővel, amivel egy átlagos mobil rendelkezik. Vannak azonban olyanok, akik vagy a munkájuk vagy szimplán amiatt, hogy sokat túráznak igénylik, hogy egy telefon képes legyen akár egy hétig is üzemképes maradni akkor is, ha nincs a közelben konnektor. Nekik a piac egyre több olyan telefont kínál, amik képesek ezt az elvárást teljesíteni, sőt, arra is képesek, hogy külső akkumulátorként működve meghajtsák a LED-es sátorvilágítást vagy szimplán csak feltöltsünk róluk más telefonokat.

A probléma ezekkel a készülékekkel mindössze csak az, hogy irdatlan méretűek és a tömegük sem éppen baráti. Ha Te olyan ember vagy, akit ez nem zavar, vagy ha zavar, akkor is szükséged van a hosszú üzemidőre, akkor a következő cikkben szereplő HT70 lehet a következő telefonod.


 

Kicsomagolás

Már-már megszokottnak mondható, hogy a kínai telefonok négyszögletes, lapos és fekete dobozban érkeznek. A HOMTOM sem sokat variált a csomagoláson, maradt a bevált, talán elegánsnak gondolt kartondoboznál a tetején a márkanévvel.

HOMTOM HT70 1

A dobozt megfordítva egyértelművé válik, hogy ez egy egyen csomagolás, amibe bármelyik telefonjukat bele tudják tenni. A fontosabb hardveres adatok és az IMEI számokat tartalmazó adatlap sima fehér öntapadós papír, vagyis amilyen telefon kerül a dobozba, olyat lehet ragasztani.

A fedelet leemelve megtaláljuk zacsiban a telefont, a mobil alatti kartont kiemelve pedig a tartozékokat. A jobb oldali nagyobb fakkban egy szilikon hátlap, egy kijelzővédő fólia, egy angol nyelvű felhasználói kézikönyv, valamint a SIM kártya tálcájához használható tű vár minket. Mellette találunk két rövid kábelt, amik közül az egyik jack- a másik normál USB csatlakozóvá alakítja a telefonon található Type-C aljzatot.

HOMTOM HT70 2

A töltésre és adatcserére használható madzag furcsa piros színt kapott, meglehetősen vastag és merev. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a hatalmas akkumulátor miatt használatos gyorstöltés funkció hatékonyan működjön. Fontos részlet, hogy sok hasonló, nagy akkumulátorral szerelt telefonnal szemben a HT70 nem kapott a megszokottnál mélyebb Type-C aljzatot, így nem kell hozzá speciális kábelt keresnünk, ha például az autóba egy második töltőkábelt, vagy egy szivargyújtós Type-C csatlakozós töltőt akarunk venni.

HOMTOM HT70 3

A kábelek után az utolsó tartozék a töltőfej, ami EU dugós, vagyis nem kell átalakító hozzá, hogy használni tudjuk. A HOMTOM Fast Charger nevű töltő 3 amperes kimenettel rendelkezik, szóval elég combos ahhoz, hogy elfogadható idő alatt pumpálja tele elektronokkal a mobil akkumulátorát.


 

Külső

Mint minden brutál akkumulátorral ellátott telefon, úgy a HT70 is igazi nehézsúlyú mobil, külső méretei 7,7 x 16,55 centiméter, tömege pedig 207 gramm, ami már veszélyes fegyverré teheti, ha a macskánkat dobáljuk vele. Szóval ne használjuk pattintott kőszerszámok helyett, ez egy telefon, még ha nem is úgy néz ki. Az anyaghasználat az alumínium műanyag kombinációra szűkül. A mobil két színben, ezüstben és kékben kapható.

HOMTOM HT70 5

Elölről nézve olyan kicsit semmilyen. Vagyis a gyártó nem erőltette meg magát különösebben, hogy egy kis játékosságot vigyen a dologba. A hátlap már kicsit érdekesebb, szép, fémes és tükröződő a felület, amit a szilikon hátlapot használva úgysem fogunk látni. De ez nem is baj, mert remekül gyűjti az ujjlenyomatokat, ez a képesség pedig nem fog használat közben hiányozni.

HOMTOM HT70 6
Két érdekes részletet emelnénk ki. Az egyik a kamerák és az ujjlenyomatolvasó, amik pofásra sikeredtek, lényegében a telefon legszebb momentumát találjuk itt. A másik a telefon oldalán végig futó fémkeret, ami garantáltan fontos részletté válik, amikor először ejtjük el a telefont. A nagy tömeg miatt nagyot fog puffanni, de ez a keret talán megvédi majd a kijelzőt a berepedéstől, ha a telefon a sarkára érkezik.

HOMTOM HT70 8

A külsőt szemlélve még egy érdekességre bukkantunk, ez pedig a gombok és a SIM kártya tálcájának elhelyezkedése. Konkrétan pont fordítva van, mint ahogy az megszokott, vagyis szemből nézve baloldalon találjuk a gombokat jobbra pedig a tálcát. Azt, hogy ez használat közben előny vagy hátrány még nem árulom el, legalább ennyi meglepetés maradjon a komolyabb tesztre!


 

Hardver

Központi egység

A HOMTOM-nál úgy döntöttek, hogy ismét a régi, de bevált MediaTek központi egységet, az MT6750T-t veszik elő ehhez a telefonhoz. Sokan mondják, hogy jó lenne, ha végre kifogyna a raktárakból, és végre újabb lapkákat használnának, nekik részben igazat kell adnom, Azért csak részben, mert bár koros jószágról beszélünk, a hétköznapi feladatokat jól ellátja, és végül is mindent tud, amit egy alsó-középkategóriás lapkától elvárhatunk. Itt ráadásul, ahogy látni fogjátok a kijelző sem lett valami extra, ezzel pedig az MT6750T is ragyogóan elboldogul.

26010408 6

A lapka 28 nanométeres csíkszélességen készül, és nyolc darab ARM Cortex-A53 magot használ a processzorban. Ezekből négynél 1,5 GHz, a másik négynél pedig 1 GHz a maximális órajel. Az energiafelhasználás viszonylag kedvezőnek mondható, így tulajdonképpen nem rossz választás egy hosszú üzemidőre kihegyezett mobilba.

A SoC-ban egy kétmagos, 650 MHz-en dolgozó ARM Mali-T860 MP2 videovezérlő lapul, ahogy írtam a kijelző kapcsán, ez elegendő is ahhoz, hogy alacsony felbontáson akár viszonylag modern játékokat is kellő sebességgel mozgasson. A memóriavezérlő egycsatornás, LPDDR3 memóriákat kezel. Ebből a telefonba megfelelő mennyiség, 4 GB került, ami azt gondolom teljesen elegendő lesz napjaink alkalmazásaihoz. Háttértárból is kapunk rendes mennyiséget, a beépített eMMC alapú megoldás 64 GB kapacitású, ez természetesen bővíthető memóriakártyával.

 

Kijelző

Már többször emlegettem, azt is leírtam, hogy nem túl acélos. Manapság már mindenki elvárja az FHD kijelzőket, de lássuk be, nem mindig van értelme ilyet tenni a mobilokba. Egy HD+ felbontású IPS panel a napi normál felhasználásra bőven elegendő, ráadásul kisebb teljesítményű központi mag is elég lesz alá, a kép gördülékeny lesz, és ahogy írtam, akár modernebb játékok is futhatnak így a viszonylag régi központi egység ellenére.

HOMTOM HT70 7

Ami azért dicséretes, hogy ebben a telefonban is már a nyúlánkabb, 18:9-es oldalarányú panel került, így bár a panel 6 colos képátlóval bír, és bár a telefon is elég vaskos, némi kompromisszummal férfi tenyérben az egykezes használat is megoldható némi nehézség árán.

A telefonban található panel tehát FHD+ felbontású, vagyis 720 x 1440 pixelt kell meghajtania a Mali videovezérlőnek. A hatcolos képátlóhoz 6,82 centiméteres szélesség és 13,63 centiméteres magasság tartozik. Ezen a felbontáson ezzel a képmérettel 268 ppi-s képpont sűrűséget kapunk. Bár a telefon igazán vaskosnak tűnik, az előlap-kijelző arány meglepően jó lett, 73,14 %.

 

Kamerák

Sajnos a hátlapi kamerák kapcsán nem áll rendelkezésünkre megbízható információ, legalábbis a gyártó tekintetében. Azt tudjuk, hogy két kamerát dolgoztathatunk, ezek közül az egyik 16- a másik 5 megapixeles. A rekeszérték a nagyobb felbontású egységnél f/2.0, ami jónak mondható.

HOMTOM HT70 11

Az előlapi kamerát már jobban ismerjük, ebben a Sony Exmor RS lapkája a szenzor, ami azért nem rossz ajánlólevél. A mobil többi képességéhez képest ez a kamera kiugróan jó, hiszen hasonló hardver mellé én maximum egy 5 megapixeles szelfi kamerát vártam volna. Ehelyett itt 13 megapixelt kapunk, ami tényleg jó érték.

 

Egyéb képességek

Navigációhoz kapunk itt is GPS és GLONASS támogatást, szóval eltévedni nem fogunk. A vezetéknélküli hálózatoknál n szabványú egység dolgozik, ami már nem a leggyorsabb, de lagalább a kétcsatornás működés megoldott, vagyis nem csak a régi 2,4- hanem az újabb 5 GHz-es sávot is használja. A Bluetooth verzió 4.0-ás, ez is, ahogy a wifi is a központi lapkába integrált megoldás, így nem csoda, hogy nem újabb.

A telefon extrája egyértelműen az akkumulátor, ami 10 000 mAh kapacitású. A töltést USB Type-C csatlakozón keresztül, gyorstöltéssel valósíthatjuk meg. A gyári adatok szerint ez az akkumulátor 63 óra telefonos beszélgetési időt, 1200 óra (vagyis 50 nap!) készenléti időt biztosít.

 

Szoftver

A HOMTOM HT70 az Android 7-es verziójával érkezik. Frissítés jelenleg nincs hozzá. Gyanús, hogy Androidból újabb verzió nem jön már, de végül is a hetes Android is kellemes képességekkel rendelkezik az energiatakarékosság területén.

homtom ht70 rendszer 1homtom ht70 rendszer 2homtom ht70 rendszer 3

A szoftver amúgy nincs telezsúfolva felesleges alkalmazásokkal. Amit találunk az hasznos. A HT Xender nevű például képes megoldani, hogy azonos hálózaton lógó más mobilokról könnyedén tudjunk áköltözni a HT70-re. Találunk egy System Accelerator nevű appot, ami, ahogy a neve alapján sejthetjük a rendszer gyorsításáért felel a felesleges fájlok törlésével, az átmeneti tár ürítésével. Ezen kívül találunk egy Super Power nevű alkalmazást, amivel egy csökkentett képességű desktopot és alacsonyabb fényerőt kapunk, így növelve a rendszer akkumulátoros üzemidejét.

Természetesen megkapjuk a telefonnal a Google minden szolgáltatását, így van áruház is, telepíthetjük az appokat ész nélkül.


 

Tesztek

A telefonon lefuttattam a szokásos teszteket, amik semmilyen meglepetést sem tudtak okozni. Láttunk már telefont ilyen lapkakészlettel, ennyi memóriával, így nem csoda, hogy nem okozott sem meglepetést, sem csalódást. Ahogy az a fentiekből már kiderült megfelelő teljesítményt kapunk a pénzünkért. A lényeg itt amúgy sem a sebesség, hanem a hosszú üzemidőn, bár természetesen az sem lenne jó, ha a nagy takarékosság miatt használhatatlanná lassulna a telefon. Szerencsére erről szó sincs, minden flottul működik.

homtom ht70 teszt 1homtom ht70 teszt 2homtom ht70 teszt 3
homtom ht70 teszt 4homtom ht70 teszt 5homtom ht70 teszt 6
homtom ht70 teszt 7homtom ht70 teszt 8homtom ht70 teszt 9
homtom ht70 teszt 10 homtom ht70 teszt 11

 

Fényképezés

A HT70-ben egy csöppet megváltoztatott fényképezőgép szoftver van. Ebben egy érintéssel választhatunk a panoráma fotó, a PIP fotó, a Blur effektes fényképek vagy a normál mód között. A panorámát nem kell magyarázni. A PIP fotónál működik az előlapi és a hátlapi kamera is be van kapcsolva, az előlapi kamera képét egy kis fényképként helyezi a szoftver a hátlapi kamera képére. A kis kép méretezhető, elforgatható és áthelyezhető. A Blur effekt egy mélység elmosáshoz hasonló érzést ad, nem is rosszat amúgy.

homtom ht70 kamera 1homtom ht70 kamera 2homtom ht70 kamera 3

A beállítások között találunk egy Auto scene detection nevű pontot. Ez meglepett, hiszen ilyesmit azokon a telefonokon találhatunk, ahol megfelelő MI támogatás is van, a HT70 pedig garantáltan nem rendelkezik ilyesmivel. Ami biztos, hogy ez a képesség nem használható együtt sem az arc detektálással sem a rázkódáscsökkentéssel.

homtom ht70 minta 1khomtom ht70 minta 2khomtom ht70 minta 3khomtom ht70 minta 4k
homtom ht70 minta 5khomtom ht70 minta 6khomtom ht70 minta 7kHOMTOM HT70 teszt - óriás akkumulátor és szokatlan külső 1

A képek minősége a tesztek után átlagosan rossznak mondható. Ez nagyjából annyit jelent, hogy a középső rész kifogástalan, de a szélek felé azért észlelhető minimális elmosás illetve torzítás. Nem veszélyes. Viszont a telefon nem boldogul a szélsőséges fényviszonyokkal, így sem a túl sötétet, sem a túl világosat nem szereti. Előbbinél képtelenség normális minőségű képet készíteni, élvezhetetlenül mákos lesz, utóbbinál pedig egyszerűen kiég a kép foltokban. Sajnos ez a telefon sem alkalmas arra, hogy egy normális fényképezőgép helyett használhassuk, de nappali fénynél, esetleg kellő mértékű megvilágítás mellett kiválthat egy egyszerűbb marokkamerát, szóval a nyaralós képekhez talán még pont jó lesz.


 

Tapasztalatok, konklúzió

Elsőként kezdjük a külsőt tárgyaló részben említett furcsasággal, vagyis azzal, hogy a gombok és a SIM-tálca a megszokottól eltérő helyen, pont ellentétes oldalon találhatók. Írtam, hogy arról, hogy e kényelmes vagy sem beszámolok. Az a helyzet, hogy ezt a telefont használva jöttem rá, hogy mennyire kényelmetlen a hüvelykujj felöli oldalra tett gombok használata. Feszítgetni kell az ujjam, hogy elérjem rendesen a hangerőszabályzó gombját, a kikapcsolót pedig lényegében képtelenség így használni.

HOMTOM HT70 9

A HOMTOM HT70-nél azonban a gombok a túloldalon vannak, ahova átér az ember mutató és középső ujja. Ezekkel kényelmesen elérhető mind a két (három) gomb. Most már azt nem értem, hogy miért nem így van minden telefonon…

A telefont egy töltés, egy merítésig használtam. Ez normál esetben nem lenne sok idő, de nálam közel nyolc napig tartott. Elismerem van céges telefonom is, így nem minden beszélgetést intézek a saját telefonnal, de akkor is mondhatom, hogy átlagos használat mellett az egy hét töltés nélküli üzemidő egyáltalán nem túlzás. Ment a navigáció, a wifi és a Bluetooth, használtam jó sok mobilnetet, fotóztam, appokat telepítettem, telefont teszteltem, szóval azért volt használva rendesen.

HOMTOM HT70 10

A sebességről írtam már feljebb, de újra megteszem. Hiába koros a központi lapka, ehhez a telefonhoz untig elég. A desktop szépen, akadásmentesen gördül, az appok gyorsan indulnak, és a 4 GB-nyi Ram elegendő ahhoz, hogy azért ne kelljen állandóan zárogatni a háttérben futó alkalmazásokat, mert lelassult a telefon.

HOMTOM HT70 12

Magam részéről a fényképezővel is elégedett vagyok. Tudni kell, hogy a hasonlóan nagy akkumulátorral szerelt telefonok már csak a kapacitás miatt sem olcsók. Komoly munka lehet az árat 200 dollár alatt tartani, de a HOMTOM-nál ezt kevés kompromisszummal tudták megoldani, emiatt például nem panaszkodhatunk a fényképezőkre sem.

Összességében nekem ez a telefon tetszik. szokni kell a méretét és a tömegét, de valamit valamiért, cserébe akár egy hétre, vagy ha csak a készenléti módban hagyva akár 50 napra elfelejthetjük az akkumulátort.

HOMTOM HT70 14

A telefon ára jelenleg 180 dollár, vagyis éppen 50 ezer forint alatt kapjuk meg. Ez a hardvert és a teljesítményt, főleg az akkumulátor kapacitását nézve teljesen elfogadható ár érte, sőt nem túlzunk, ha a hazai árakat nézve kimondottan jónak ítéljük meg.

Én itt vásároltam: HOMTOM HT70 4/64 GB 10000 mAh

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2