Válassza az Oldal lehetőséget

HTC Desire – a kívánság teljesülni látszik?

Manapság egy telefon már nem csak a telefonálásról szól. Vajon a HTC új távlatokba helyezi az “okostelefon” kifejezést?

Ezen készülékek révén ma már sok ember bárhol meg tudja nézni az e-mailjeit, kedvenc weboldalait, a tőzsdei híreket, az időjárást és még sorolhatnám (de erről akár egy külön cikk is íródhatna). Jó ez nekünk? Minden bizonnyal. Már nem kell laptop, hogy bármikor online legyünk ha szükség van rá, vagy épp életünk egy fontos részét oszthatjuk meg fénykép formájában pillanatok alatt bárkivel. A választás viszont kétségkívül nehéz. Ugyan még nem tarthatjuk kezünkben a HTC újdonságát, viszont egy külföldi teszt alapján betekintést nyerhetünk, hogy milyen is lett. 

A “legenda” után a HTC egy újabb Android-os készüléket mutatott be Desire néven. A külső megítélése szubjektív, viszont az én szemem számára sokkal szebb, mint a Nexus One. Nem véletlen hoztam fel, hiszen ebben is egy 1 GHz-es Snapdragon processzor kap helyet és emellett egy hatalmas felületen csodálhatjuk az AMOLED kijelzőt. Kezdjünk is bele egy kicsit bővebb elemzésbe.

HTC Desire - a kívánság teljesülni látszik

Hardver

A Google mobilból megismert processzor előtt egy igazán nagy, 9,4 cm-es AMOLED kijelző fekszik, kamerája 5 megapixeles (autófókusszal ellátott), tömege pedig 135 gramm. Pozitívum, hogy a Desire-be 64 MB-al több RAM került, mint a Nexus One-ba, valamint rendelkezik rendes (fizikai) gombokkal (sokan panaszkodtak a “kagylótelefon” érintőgombjaira) és egy trackpaddal is.

Arról, hogy melyik telefont jobb a kézben fogni és milyen az anyaghasználata arról talán majd akkor eshetne bővebben szó, ha már mi is közelről szemügyre vehetnénk a készüléket (ebben nem tudok teljesen hinni külföldi kollégáknak). A hátlap leszerelésével viszont nem lesz egyszerű dolgunk, a teszterek féltek, hogy vagy a körmük, vagy a telefon hátlapja le fog törni (hogy melyiktől tartottak jobban arról nem számoltak be). A telefon hátulja nagyon hasonlít a Google mobiljáéhoz, szinte ugyanaz a bőr hátlap fedezhető fel mindkettőn.

Ha sikerül leszenvedni a hátlapot akkor megfigyelhető, hogy a kamera, a vaku és a hangszóró is ugyanarra a helyre került, mint az elődben. Ha pedig már itt tartunk akkor meg kell említeni a hangminőséget, amire nem lehet panasz, tiszta és hangos. A mellékelt füles viszont nem jobb, mint amit az iPod/iPhone-hoz mellékelnek. Zenehallgatáskor a gombok átváltoznak és könnyen elérhetőek a fontosabb műveletek.

Az AMOLED kijelző 800 x 480-as felbontású, amely jobb mint a Legend-é, viszont ne napsütésben próbáljuk a barátainknak megmutatni, mert a tesztelők szerint reménytelen és ha igazán nyúzni akarjuk akkor érdemes töltőt is vinnünk magunkkal. A nagy kijelző és a processzor erősségének hátránya, hogy folyamatos böngészéssel, fotó és videónézéssel, zenehallgatással könnyen lemerül 6-8 óra alatt a készülék (ez sajnos így van a Legend-nél és a Google mobilnál is).

HTC Desire - a kívánság teljesülni látszik

Kamera

Mivel ez nem egy teljes értékű teszt, úgy gondolom a képek beszéljenek magukért, de annyit leírnék, hogy 5:3-as arányban vesz fel állóképeket (a Legend 3:2-ben, a One pedig 4:3-ban), a legjobb videófelvétel pedig 800 x 480-as felbontású.

HTC Desire - a kívánság teljesülni látszik   HTC Desire - a kívánság teljesülni látszik   HTC Desire - a kívánság teljesülni látszik

További képek: ITT

Szoftver

Kezdjük a támogatott zenefájlokkal: AAC, AMR, OGG, M4A, MID, MP3, WAV és WMA. Az M4A-n felcsillant a szemem, örvendetes, hogy az “Apple” nótáit is lejátssza a készülék. Mivel a készülékben több RAM van mint az elődökben, ezért értelemszerűen több alkalmazást tud kezelni egy időben, de igazán nagy eltérés nincs köztük. Annyit tudnék megemlíteni, hogy a kistesóhoz képest (Legend) ez meg tud jeleníteni élő háttérképet, viszont természetesen ettől is csak jobban merül az akkunk. A Flash Lite plugin megtalálható a készülékekben és jól is működik, hála a gyors processzornak (itt most üdvözölhetném az Apple-t de nem akarok vitát generálni).

Konklúzió

Itt magam fogalmaznék meg pár tanulságot. Ez az új HTC mobil nem fogja megváltani a világot. Ezzel nem azt akarom írni, hogy nem alkottak egy jó telefont, mert ez nem így van, sőt, viszont semmi egetrengető változás nem jelenik meg érkezésével a piacon. Egy valamit értsünk meg, ezek a “kütyük” azért vannak, hogy segítség a mindennapjainkat, akár Apple, akár HTC (…). Akinek az egyik gyártó elnyerte a tetszését az használja azt egészséggel, ne erőltessünk rá mást azzal az indokkal, hogy ez jobb, mert ezt majd ő eldönti magának. Teljesen értelmetlen vitatkozni és remélem barátot se a telefonja miatt választ az ember 🙂

Köszönet az engadget.com-nak az angol review-ért. Hamarosan talán mi is részletesebben kielemezhetjük magunknak ezt a Desire-t.

 

A szerzőről