Válassza az Oldal lehetőséget

Intel Pentium D 805

Az AMD Athlon 64 X2 3800+ és 4000+ hírével nagyjából egyszerre derült fény az Intel “belépő szintű” kétmagos processzorára, a Pentium D 805-re is.

A Pentium D 805 2,66 GHz-en üzemel, amiből könnyedén kideríthető, hogy a jó öreg 533 MHz-es rendszersínt használja — ezt valószínűleg igencsak megérezzük majd a teljesítményén is. Jó hír azonban, hogy ez a költségérzékeny piacra szánt megoldás is magonként 1 MB másodszintű gyorsítótárral büszkélkedhet, vagyis azért maradt benne erő bőven. Eleddig a társaság legolcsóbb Pentium D-je a 820 volt, mely 2,80 GHz-en jár 800 MHz-es QPB mellett.

Mivel azonban jól tudjuk, hogy hivatalosan csak a legújabb i945 és i955 lapkakészletcsalád valamely tagjával szerelt alaplapokban üzemelnek a kétmagos Intel processzorok, érdekes kérdés, hogy mi értelme a jó öreg 533 MHz-es rendszersínt életben tartani. A válasz erre a kérdésre az i945GZ híre lehet, mely a jövő év elején érkezhet. A termék 800 és 533 MHz-es rendszersínt támogat, egycsatornás DDR2-es memóriavezérlővel rendelkezik, és a világ legnagyobb félvezetőgyártója által éltetett hagyományokat követve csak a beépített Intel Graphics Media Accelerator 950-nel hajlandó képet megjeleníteni, azaz külső PCI Express ×16-ot nem támogat.

Mindez tehát jól mutatja, hogy a nagy léptékű párhuzamos feldolgozást otthonainkba elhozó kétmagos processzorok az elkövetkezendő egy évben igen erőteljesen fognak hódítani, hiszen a Pentium D 805 minden bizonnyal a 820-as változat 241 dolláros áránál is jóval olcsóbb lesz. Nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy az asztali számítógépek döntő többsége sem a számítógépes játékokról szól, tehát attól még, hogy azok még jó ideig nem nyernek eleget a párhuzamos működésből, a mindennapos használat során bizony sokkal kényelmesebb, gördülékenyebb számítógéphasználatot várhatunk egy újabb típusú rendszertől.

Ismét érdekes csata van kibontakozóban a két nagy processzorgyártó között, ugyanis az AMD kétmagos megoldásai ugyan egyelőre erőteljesebbnek bizonyulnak, de 300 dollár alatti áron még biztosan jó ideig nem juthatunk hozzájuk.

 

Intel Pentium D 805 1

A szerzőről

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2