Válassza az Oldal lehetőséget

IP kamerák — milyet, honnan, hova?

 

Azt gondoljuk, hogy a kamerák használatához nem árt egy kis háttértudás, még akkor sem, ha ennek a tudásnak később valószínűleg nem sok hasznát vesszük. Igaz, mi technomán emberek mindig szeretjük tudni mi van a dolgok mögött. Itt idéznék egy örökbecsűt a Rolls Frakció nevű formációtól, ami imigyen hangzik:

„Gondtalanul játszol, gondtalanul élsz
De egy kinyitott tenyér a homlokodra csap, és feldönt
Gondtalanul játszol, gondtalanul élsz
De egy kinyitott tenyér a homlokodra csap, és feldönt
Hát magyarázd el, hogy mitől megy a villamos…”

Mi tehát mindig szeretnénk tudni, mitől megy a villamos, esetünkben mitől működik a kamera.

Kezdetek

A megfigyelő rendszerek terén kezdetekben vala az analóg technológia, mint az egyetlen megoldás. Analóg kamerák, analóg videorögzítők és analóg emberek a monitorok előtt. Sok kamera egyenlő sok monitor, sok monitor egyenlő sok ember, sok ember egyenlő nagy költség. Elég vacak képlet, de igaz. Az analóg megoldások egyik legnagyobb hátránya az volt, hogy minél több monitor volt annál több ember kellett, mert egy bizonyos képszám felett már nem lehetett mindre száz százalékosan figyelni.

IP kamerák -- milyet, honnan, hova? 1

További költséget jelentett, hogy az analóg rendszereknél egyedi kábelezést kellett használni a kamerákhoz, ami egy teljesen különálló hálózatként működött. Az analóg rögzítés sem volt fenékig tejfel. Gondoljunk csak bele, hogy ha esemény történt, akkor mennyi időbe telhetett egy áruházban sok tíz kamera sok napnyi felvételét visszanézni.

A jelen

Az analóg technológia szerencsére a múlté. Elérkezett a digitális kor, az egyesek és a nullák kora. Persze ez nem jelenti azt, hogy az analóg rendszerek egy csapásra eltűntek, hiszen kiépítésük nem két forint volt. Megjelentek a piacon a digitális csatolást lehetővé tevő videoszerverek, melyek egyrészről valós időben digitalizálták a beérkező jelet, másrészről azt elérhetővé tették számítógépes hálózaton is. Azt mondanunk sem kell, hogy ezáltal a kép rögzítése is könnyebbé vált.

IP kamerák -- milyet, honnan, hova? 2

Van azonban egy olyan pont, ahol az analóg kamerák nem tudnak a digitális IP kamerákkal versenyezni, ez pedig a konfigurálhatóság. Egy, a számítógépes hálózatra kötött IP kamera a többi gép számára különálló számítógépként jelenik meg. Ezt az teszi lehetővé, hogy a kamerák saját beágyazott IP szerverrel rendelkeznek, és beágyazott operációs rendszert futtatnak. Igaz, ez nem egy Windows 7, de arra bőven elegendő, hogy adjon egy saját weboldalt, melyen elérhetjük a kamera beállításait. Persze ez még nem minden, hiszen lehetőség van arra, hogy különböző alkalmazások fussanak, melyek képessé teszik a kamerákat a mozgásfelismerésre, arra, hogy egy képen belül több szekciót hozzunk létre, és szekciónként más és más riasztást állítsunk be, vagy arra, hogy a fényviszonyok változása szerint automatikusan beállítsák kamera érzékenységét, vagy bekapcsolják infravörös LED-jeit. Ezeket a képességeket látva mondhatjuk, hogy napjaink IP kamerái már intelligensek, legalábbis jóval intelligensebbek, mint analóg társaik vagy a reklámokban hirdetett mosópor. Egy kamera szoftvere valóban képes lehet felismerni a látómezőbe kerülő objektumokat, míg egy mosóporról nehezen tudom elképzelni, hogy a benne lévő enzim boldogan tapsikol, hogy jé, ez itt egy kakaó folt, ugorjunk neki!

IP kamerák -- milyet, honnan, hova? 3

A múlton merengve felidéztük, hogy az analóg kamerák esetén a kamerarendszer kiépítése nem volt olcsó mulatság. Nos, ez ma sincs másként, azonban némi javulás mégis bekövetkezett az IP alapú kamerák térnyerésével, még pedig az, hogy nem kell külön számítógépes, és külön kamera hálózatot kiépíteni, mehet minden egyben, sőt úgy is kell mennie, hiszen a kamerákról érkező adatok feldolgozása számítógépeken, az adatok tárolása pedig vagy gépeken, vagy hálózati adattárolókon történik.

IP kamerák -- milyet, honnan, hova? 4

Ha már hálózatnál tartunk nem szabad megfeledkeznünk a legnagyobb hálóról, az internetről. Ha IP alapú kamerákról beszélünk, akkor jogos az igény, hogy a képüket bárhonnan, az interneten keresztül is elérjük, és erre az esetek többségében lehetőséget is kapunk, persze csak akkor, ha kameráknak is helyet adó hálózat rendelkezik kilépési ponttal a net felé. Az elérés módjairól most nem szeretnénk értekezni, akit érdekel a téma az lapozza fel GKB kamerák – a pofon egyszerűségévelcímű cikkünket!

IP kamerák -- milyet, honnan, hova? 5

Látható tehát, hogy a jelen, és egyelőre úgy tűnik a jövő is a számítógépes hálózatokon elérhető IP alapú kameráké. Most lássuk, hogy milyen fajtájú kamerák között választhatunk!

 

IP kamerák -- milyet, honnan, hova? 6

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2