Válassza az Oldal lehetőséget

IP kamerák — milyet, honnan, hova?

 

Ha szeretnénk egy saját megfigyelő rendszert telepíteni, akkor az első feladat, hogy meghatározzuk, hogy milyen területeket szeretnénk megfigyelni. Lényegében ettől függ minden.

A kamerákat első lépésben aszerint válasszuk ki, hogy kül- vagy beltérben szeretnénk használni. A kültéri kameráknak értelem szerűen jóval ellenállóbbaknak kell lenniük az időjárás viszontagságaival szemben, míg a beltériek esetén néha a rongálásnak való ellenállás lényeges. Ha külső térbe veszünk kamerát, akkor figyeljünk rá, hogy a kamera háza rendelkezzen fűtéssel és legyen megfelelő UV védelem is, és persze a vízállóság sem mellékes, gondoljunk csak az idei özönvíz szerű csapadékokra, és a szaporodó forgószelekre. Ami nem fűthető az nem való a szabadba, legalábbis azon a szélességen ahol mi élünk!

IP kamerák -- milyet, honnan, hova? 1
A plafonra ez való…

A második fontos kérdés a kamera elhelyezése. Ha szimplán a háziállatokat szeretnénk nézni otthon, amíg nyaralunk, akkor nem szükséges a kamerát eldugni, vagy nem elérhető helyre tenni. Ha ennél komolyabb a feladat, akkor ki kell találnunk, hogy hol lesznek azok a helyek, ahol nem lesznek könnyedén elérhetők. Milyen blama már, ha a tolvaj ellopja a kameránkat…

IP kamerák -- milyet, honnan, hova? 2
…falikonzolra pedig őt szerelhetjük

Szóval el kell döntenünk, hogy hova szereljük a kamerákat, e szerint kell választanunk falikonzolra vagy mennyezetre szerelt megoldások közül, illetve otthoni felhasználásnál esetleg maradhatunk egy sima talpas megoldásnál, amit felteszünk egy polcra.

IP kamerák -- milyet, honnan, hova? 3
Egy mindenhova szerelhető kamera. Plafon, fal, polc, írósztal, semmi sem akadály.

Lényeges kérdés még, hány kamerát tudunk elhelyezni. Ha kevesebbet, akkor választhatunk egy PT kamerát (pan-tilt, vagyis mozgathatóaz optika), ha viszont lehetőségünk van több kamera elhelyezésre, akkor jobb a fix megoldás, hiszen ha jól telepítünk, akkor a megfigyelendő terület minden négyzetcentimétere látható lesz folyamatosan, míg a mozgatható nagyobb területet lát be, ám a terület java része garantáltan nem lesz képben. Persze lehet automatikus pásztázást is választani a legtöbb PT kameránál, ám ebben az esetben sem lehetünk biztosak benne, hogy az akció pont akkor történik, amikor a kamera optikája irányba áll.

A következő kérdés, hogy rendelkezünk-e kiépített vezetékes számítógépes hálózattal, és ha igen, akkor oda tudjuk-e vezetni a kamerához. Ez alapján kell eldöntenünk, hogy a kamera rendelkezzen-e WIFI-vel vagy se. Ha semmiképp sem tudjuk a kábeles megoldást megoldani, akkor vegyünk vezeték nélküli hálózati eléréssel rendelkező kamerát. Egyéb esetekben viszont a stabilabb sávszélesség és az ár okán maradjunk a vezetékes megoldásoknál.

IP kamerák -- milyet, honnan, hova? 4
Ő leginkább falra szerelhető, és nem kell hozzá vezetékes hálózat!

Ahogy az oldal elején olvasható minden a megfigyelendő területtől és persze a megfigyeléssel kapcsolatos feladatoktól függ. Lényeges, hogy a kamerák kiválasztásánál a legapróbb dolgokra is figyeljünk oda. A terület és az elhelyezés lehetőségeit vegyük számba, de ne feledkezzünk meg a feladatról sem! Ha egy nagyobb cégnél tervezünk kamerákat telepíteni, akkor lehetséges, hogy lesz olyan biztonsági ember, aki a kamerák képét figyelni tudja. Azonban lehetnek olyan esetek is, amikor nem szeretnénk erre külön alkalmazottat felvenni. Ilyenkor fontos, hogy tisztában legyünk a kamerák szoftveres képességeivel, azzal, hogy a választott típus miként tud a környezet változásaira reagálni, miként képes a mozgás felismerésére, és milyen módon tud riasztást adni, és hogy tudja rögzíteni az objektív előtti eseményeket. Ahogy a bevezetőben már olvasható volt, a kamerák beágyazott operációs rendszere és beágyazott IP szervere lényegében önálló számítógépként működteti a szerkezeteket. Emiatt az elérhető szoftveres megoldások köre egyre tágul, és érdemes ezekkel a képességekkel tisztába kerülni a végleges típus kiválasztása előtt.

Összességében mi mondható el a választásról? Az, hogy a megfelelő környezetbe a megfelelő kamerát tegyük, ám igyekezzünk a realitások talaján maradva a céljainknak megfelelő lehető legegyszerűbb megoldást választani. Ez jót tesz a pénztárcánknak és a feleslegesen bonyolított technika sem visz minket a sírba. Ezzel együtt azonban tudni kell, hogy a minőségi IP kameráknak megkérik az árát. Ha jót szeretnénk, akkor az sokba fog kerülni, de gyaníthatóan még mindig kevesebbe, mint ha meglopnak minket.

 

IP kamerák -- milyet, honnan, hova? 5

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2